Jas na maleckata I varam priroden caj od name ,majcina dusica ,planinski ,hibiskus a ima 3 mes I site gi pie redovno kaka I e super Koga imavme 24 dena ne zdrzaa na bolnica bese nastinata tamu mu davaa sekoj den 100 ml caj od hibiskus razblazen I mene me zacudi zatoa gi prasvav doktorkite dali e normalno mi rekoa majka ic neberi gajle ovie caevi da I gi davas I za toa sto se razblazen prasvav mi rekoja na bebinata se preporacuva da I'm se dava glikoza a toa e serbet pa so e razlikata vo toa ako ima malu seker vo cajot
Мајки син ми има полни 4 месеци, го почна 5от и има инфекција на очињата. Му се прават гурлички и му се лепат и солзи му течат, со рацете постојано ги чеша и многу плаче, еве веќе втора вечер не спиеме. Денес го носев на доктор и ни препиша маст Хлорамфеникол треба да му ја ставам внатре во очите, кај тој дел кај што ставаме креон, ама плаче и не дава за жива глава. Воздух снемува од што толку плаче и ги држи очите затворени нема шанси никако да му ја ставам, пробав и млекце да му молзнам ама џабе. Дај кажете чаре што да правам, има ли некој со слично или исто искуство, срце ме боли кога го гледам вака.
Сигурно ли е инфекција пошто мојата на 1м така и се правеше десното окце педијатарот ми рече да го поминувам окото со камилица,со Газа и камилица и по често ке го минеш нас ни помина за 2дена
Здраво мајки Ние имаме 5 месеци и веќе почнавме со пробување вкусови имаме пробано јаболко, морков и слива. Но прашањето ми е следно пред неколку дена забележав на неколку места на телото на бебуш има како суви делови како сува да му е кожата. Бојата му е иста само на едно почна да му се менува накај црвено. Има на стомачето, на раченцето, а најмногу на нозете. Дали има некој слично искуство.
Исто беше и со моето бебенце ,неможеше воопшто да го отвори едното окце ..ептен беше залепено. Педијатарот ни рече прво чистење со камилица за да може да омекне и да се одлепи, да може бебенцето да погледне и ни препиша капки 1х4 на пет часа. Јас само му ставив и му се исчисти, фала богу веќе немаме мака.
Абе пред една недела ни дојдоа гости и тие имаат мало бебе, 5 дена помало од моево и цело време му солзеа очите, ги прашав што му е тие велат дека му се напрашило окото. И го кажав ова на докторката кога ме праша дали го имаме мешано со друго дете и таа кажа дека гарант му е пренесено од девојчето, било заразно и нас можело да не префати. Памет немам како да му ја ставам маста, ќе го мачкам денес и со камилица па ке видиме.
Мамички, Што користите за пеленски осип? На синко му се појави пред неколку дена, ама сабајлево приметив дека му е проширено . Докторката препорача да исфрлам влажни марамици и да сменам памперс па да видиме реакција, во спротивно ќе ни даде кортико маст - што искрено не сакам да ја ставам . Влажни исфрлив, се бришеме со чиста пеленка и водичка или се миеме, ама подобрување сеуште нема. До сега го мачкав со бебешката на Алверде за лице и тело. @mariz ти мислам го фалеше београдски мелем, го имаш пробано за пеленски осип? Инаку користевме Pampers цело време, а сега користиме Кан бебе за преку ден и Pampers за навечер. Ќе се вратам на Pampers, да не случајно му е реакција на Кан бебе :/
vcera mu ispadna ova brunce na bebenceto dali da go namackam nesto ili da ne go tretiram, dali e normalno vakvo brunce da se pojavi kaj tolku malo bebence a i gledam deka samo na toa mesto kaj sto e brunceto ima kapilaricki
Му се чисти веројатно организмот, не третитај само миј при бањање со чиста водичка и следи го. Би требало за ден - два да го снема. Колкаво е бебенцето? Има шанси и од бубалче да е каснато, иако во тој случај мислам дека нема да има такво бело на врвот. Внимавај сам да не си го откорне со рачињата, ќе го боли.
два и пол месеци е кога имаше месец му се исфрла лиценцето со брунчиња но беа помали исто така имаа белко тогаш ги мачкав со еозин и поминаа сега пак му ставив ама не ставам повеќе бидејќи се јавив кај педијатар и ми рече да не го третирам со ништо. Ме загрижува само што е поголемко брунчето и дали е нормално бидејки е мал а веќе еднаш му се исфрла лицето па си мислам дека не би требало пак
Здраво мамички. Керкичката ми е 9 дена а јас веке спобудалев. Премноггу се плашам кога ми се закусне,се мислам дека ми е гладна иако некогаш на пола час ми бара да ја дојам. Се мислам дека нешто не и е добро се скренав. И дали ви се случува да ги превртува очињата да погкеднува нагоре и само белките да ни се гледаат? Синока ми се случи ги преввртува очињата и она цела задишана како да се тресе?
На секое бебе така му се прават очињата.Тоа е мислам бидејќи не му е стабилизиран очниот мускул сеуште.Ќе и даваш колку што ти бара за доење. Се ќе се среди сега сте уште на почеток,не се секирај .
и моето така прави пред да заспие не е ништо страшно кога ќе потпорасне и ќе ги искривува очињата ако се загледа во нешто и јас се потресував паники ме фаќаа ама и тоа било нормално
немој млекце колку што знам тоа може само да ја влоши ситуацијата бидејќи е како храна за бактериите моја пријателка имаше ваков проблем со торбекс капки го решија
Клизмите за какање не се ставаат ако не е какано детето помалку од 48 саата , а ако веке како во случајот погоре не е какано 8 дна се ставаат 2 клизми за 48 саата, Една денес една за 48 саата и ке се нормализира какањето. И порталак сирупот е исто така за регулирање на какањето и не е штетен бидејки е на природна база. За горделките не ставајте маст сварете чај од камилица и мијте ги оцинјата со газа или со кесара од чајот така сигурно помалку ке боли него маст.
ние имавме осип од кан бебе и ги сменив јас мачкав со рибина маст на бекутан и за неколку една помина