Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Да

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MargaritaD^2

MargaritaD^2 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    365
    Jas na maleckata I varam priroden caj od name ,majcina dusica ,planinski ,hibiskus a ima 3 mes I site gi pie redovno kaka I e super
    Koga imavme 24 dena ne zdrzaa na bolnica bese nastinata tamu mu davaa sekoj den 100 ml caj od hibiskus razblazen I mene me zacudi zatoa gi prasvav doktorkite dali e normalno mi rekoa majka ic neberi gajle ovie caevi da I gi davas I za toa sto se razblazen prasvav mi rekoja na bebinata se preporacuva da I'm se dava glikoza a toa e serbet pa so e razlikata vo toa ako ima malu seker vo cajot

Последна измена: 12 февруари 2016
  3. Femina89

Femina89 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    5
    Majki a po kolku ml mleko na edno doenje otprilika mu e potrebno na 10 dnevno bebence?

4. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Мајки син ми има полни 4 месеци, го почна 5от и има инфекција на очињата. Му се прават гурлички и му се лепат и солзи му течат, со рацете постојано ги чеша и многу плаче, еве веќе втора вечер не спиеме. Денес го носев на доктор и ни препиша маст Хлорамфеникол треба да му ја ставам внатре во очите, кај тој дел кај што ставаме креон, ама плаче и не дава за жива глава. Воздух снемува од што толку плаче и ги држи очите затворени нема шанси никако да му ја ставам, пробав и млекце да му молзнам ама џабе. Дај кажете чаре што да правам, има ли некој со слично или исто искуство, срце ме боли кога го гледам вака.

5. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Пошто јас се одмолзувам Знам дека ми пиеше до 50ml повеќе не ама сега зависи до бебето

На Femina89 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Сигурно ли е инфекција пошто мојата на 1м така и се правеше десното окце педијатарот ми рече да го поминувам окото со камилица,со Газа и камилица и по често ке го минеш нас ни помина за 2дена

На Angel.Heart му/ѝ се допаѓа ова.
  7. cacikr

cacikr Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    243
    Здраво мајки
    Ние имаме 5 месеци и веќе почнавме со пробување вкусови имаме пробано јаболко, морков и слива. Но прашањето ми е следно пред неколку дена забележав на неколку места на телото на бебуш има како суви делови како сува да му е кожата. Бојата му е иста само на едно почна да му се менува накај црвено. Има на стомачето, на раченцето, а најмногу на нозете. Дали има некој слично искуство.

8. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Исто беше и со моето бебенце ,неможеше воопшто да го отвори едното окце ..ептен беше залепено. Педијатарот ни рече прво чистење со камилица за да може да омекне и да се одлепи, да може бебенцето да погледне и ни препиша капки 1х4 на пет часа.
    Јас само му ставив и му се исчисти, фала богу веќе немаме мака.

9. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Абе пред една недела ни дојдоа гости и тие имаат мало бебе, 5 дена помало од моево и цело време му солзеа очите, ги прашав што му е тие велат дека му се напрашило окото. И го кажав ова на докторката кога ме праша дали го имаме мешано со друго дете и таа кажа дека гарант му е пренесено од девојчето, било заразно и нас можело да не префати. Памет немам како да му ја ставам маста, ќе го мачкам денес и со камилица па ке видиме.

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.969
    Спиејки стави му ја

11. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Мамички,
    Што користите за пеленски осип? На синко му се појави пред неколку дена, ама сабајлево приметив дека му е проширено :(. Докторката препорача да исфрлам влажни марамици и да сменам памперс па да видиме реакција, во спротивно ќе ни даде кортико маст - што искрено не сакам да ја ставам :(. Влажни исфрлив, се бришеме со чиста пеленка и водичка или се миеме, ама подобрување сеуште нема. До сега го мачкав со бебешката на Алверде за лице и тело.

@mariz ти мислам го фалеше београдски мелем, го имаш пробано за пеленски осип?

Инаку користевме Pampers цело време, а сега користиме Кан бебе за преку ден и Pampers за навечер. Ќе се вратам на Pampers, да не случајно му е реакција на Кан бебе :/

12. katarina92

katarina92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    vcera mu ispadna ova brunce na bebenceto dali da go namackam nesto ili da ne go tretiram, dali e normalno vakvo brunce da se pojavi kaj tolku malo bebence a i gledam deka samo na toa mesto kaj sto e brunceto ima kapilaricki

Прикачени фајлови:

13. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Му се чисти веројатно организмот, не третитај само миј при бањање со чиста водичка и следи го. Би требало за ден - два да го снема. Колкаво е бебенцето? Има шанси и од бубалче да е каснато, иако во тој случај мислам дека нема да има такво бело на врвот. Внимавај сам да не си го откорне со рачињата, ќе го боли.

14. katarina92

katarina92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    два и пол месеци е кога имаше месец му се исфрла лиценцето со брунчиња но беа помали исто така имаа белко тогаш ги мачкав со еозин и поминаа сега пак му ставив ама не ставам повеќе бидејќи се јавив кај педијатар и ми рече да не го третирам со ништо. Ме загрижува само што е поголемко брунчето и дали е нормално бидејки е мал а веќе еднаш му се исфрла лицето па си мислам дека не би требало пак

15. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Здраво мамички. Керкичката ми е 9 дена а јас веке спобудалев. Премноггу се плашам кога ми се закусне,се мислам дека ми е гладна иако некогаш на пола час ми бара да ја дојам. Се мислам дека нешто не и е добро се скренав. И дали ви се случува да ги превртува очињата да погкеднува нагоре и само белките да ни се гледаат? Синока ми се случи ги преввртува очињата и она цела задишана како да се тресе?

16. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    На секое бебе така му се прават очињата.Тоа е мислам бидејќи не му е стабилизиран очниот мускул сеуште.Ќе и даваш колку што ти бара за доење. Се ќе се среди сега сте уште на почеток,не се секирај .

На Girl-Rabbit и Smizzy им се допаѓа ова.
  17. katarina92

katarina92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    и моето така прави пред да заспие не е ништо страшно кога ќе потпорасне и ќе ги искривува очињата ако се загледа во нешто и јас се потресував паники ме фаќаа ама и тоа било нормално

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. katarina92

katarina92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    немој млекце колку што знам тоа може само да ја влоши ситуацијата бидејќи е како храна за бактериите моја пријателка имаше ваков проблем со торбекс капки го решија

19. prasskickaa

prasskickaa Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2016
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    116
    Клизмите за какање не се ставаат ако не е какано детето помалку од 48 саата , а ако веке како во случајот погоре не е какано 8 дна се ставаат 2 клизми за 48 саата, Една денес една за 48 саата и ке се нормализира какањето. И порталак сирупот е исто така за регулирање на какањето и не е штетен бидејки е на природна база.
    За горделките не ставајте маст сварете чај од камилица и мијте ги оцинјата со газа или со кесара од чајот така сигурно помалку ке боли него маст.

20. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    ние имавме осип од кан бебе и ги сменив јас мачкав со рибина маст на бекутан и за неколку една помина

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.