Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    може да е од млекото што цица меѓутоа немора да значи...пробај со стерилна газичка натопена со вода и помини со прстето на јазичето види дали е рапаво и дали лесно ќе се извади ако не се вади значи треба да ставаш нистатин капки за да спречиш уште толку да се прошири и накај обравчињата па ке му смета во цицањето...барем кај нас тоа се воспостави дека е па стававме капки и сода бикарбона на газа и брзо ни помина...

2. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    бевме на педијатар и докторката ни рече дека е габичка и ни даде капки нистатин да ставаме во устето 5 пати на ден по 5 капки. прееска ставивме одма после јадење, па не поврати за срека :)
    треба да ги ставаме 7 дена
    читав на инт за ставање на газа, раствор од сода бикарбона со вода и да му го поминам јазичето , ама дали смееме и ние дека сме само 3 недели??
    исто и јас ке ги мачкам сега градите со капки

3. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.392
    И ние го имавме овој проблем кога бевме на АД млеко , постојано и беше бело јазичето и давав само водичка. Бевме и на педијатар истото ни го кажа :)

4. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    и ние да ти кажам бевме еден месец па јас му ставав сода бикарбона натопена газа со вода на јазичето и испадна по ефикасно од капките...а за нистатинот може ке ти треба и уште една доза ако не се исчисти...се надевам дека ќе се реши брзо зошто може да му создаде потешкотии во хранењето и обавезно и ти да ставаш дали содабикарбона или од нистатинот...

5. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    а колкави се шансите ова да се појави од мајчино млеко? Оти јас гледам и син ми има бел јазик мислев дека е од млекото :^) .

Многу е нервозен во последно време, кога плаче мислиш цел се тресе од нервоза, јас се чудам што ке правиме кога ке вади заби :x

6. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    и моето бебе беше на мајчино млеко па пак му се појави така да најубаво ти е да го види педијатар, зошто ако е од млекото тоа само по себе треба да се повлече а ако стои веќе извесно време и ако е рапаво кога ке допреш со прст тогаш е во прашање габичка обично ствара потешкотии во цицањето па може затоа е нервозата зошто му смета...најубаво прашај си го матичниот лекар најубаво ќе ти каже не е ништо страшно скоро секое дете го има...

7. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    да се појавува од мајчиното млеко, ние покрај дохраната си цицаме прво, и докторката ми рече дека може да се појави од тоа. инаку јас се мачкам со растворот од сода бикарбона и вода на градите
    ете пак на моево ич не му смета во устето дури денес повеке јаде од вчера, ама жално е да го гледаш такво во устето :(
    мама23 може да му ставам на газичка малку сода или не? прво да почекам со капките па после ???
    а сињорита однеси го на лекар најдобро ;)

8. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    197
    Јас на моето само со шамија му го чистев јазичето,една стара баба ми го кажа тоа и така неколку дена и тоа со две поминувања на јазичето белкото од јазичето остануваше на шамијата зошто беше црна и го гледав тоа,па ја перев и нареден пат пак така,инаку знам дека таа со мајка ми мислам дека ја купија зошто не секаква туку од некој тип на материјал изработена мислам дека беше

9. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    слободно ставај му натопија газата со вода стерилна секако нароси малку сода бикарбона не многу и помини со малиот прст по јазичето а можеши во меѓувреме да му ставаш од капките не е штетно содата користи ја еднаш дневно барем кај нас немаше напредок од нистатинот содата ни помогна

10. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Додека бевме на Беби мил, знаеше така јазичето да и се направи бело, но тоа беше на почетокот, кога многу повеќе цицаше, аептен ретко на дохрана. Не и го чистев со ништо, некој ден го имаше ,некој го немаше. Така оставив само да си се исчисти.
    Сега со Аптамилот немаме ваков проблем. Се надевам така ќе биде до крај.

11. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    да обично ако е од млеко осатаваме само да се повлече меѓутоа ако секој ден го има а не се повлркува тогаш е во прашање нешто друго...обично тоа се појавува во првите 2 месеци...

12. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    [​IMG]http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTxWEqNyZN9WJgiQ4oQNFsvLa-x8tY8JWmnu7Pa5XlMWw4nCVAi
    еве една многу добра крема ја има во зегин 60гр. 310 денари малце скапичка али е супер

и ова млеко ви гопрепорачувам како ноќен оброк има хељда(житарка која служи за замена на пченица и нема глутен)а млекото толку мн.е вкусно што и вие биго пиеле 375ден. само во зегин 500 кг е паковањето мене ми трае скоро месец пошто пие 180мл

Последна измена од модератор: 30 април 2017
    На danielka0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    јас ова млеко го меркам 4 или поќе месеци.
    и кога се решив да го купам и кога го читав упатцтвото ми текна дека син ми не се разбудва ноќе за млеко и си реков нема потреба и не го купив....

14. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Се мислев и одлучив оти е подобро да го споделам тука моево искуство. Како што напишав ве некои од постовите наназад, веќе 5 дена скоро каде се мачиме со течна кака, накај зеленкаста и со мноогу шлајм. Педијатарот го ѕирна, рече не било дијареа. И по предавањето вчера за бебешка исхрана, му дадов пире од морков(инаку сокче имавме некој ден претходно пробано)1 лажичка. Луѓе, после тоа извади кака жолта, густа убавка, како и обично што си какаше. Значи си пробуваме вкусови, ама во вид на пире и ќе продолжам оти изгледа на мажево мое еве веќе сме 9 кила и 71цм и полека почнува да бара и сам да јаде, ама до полни 5 ќе почекаме за замена на оброк.

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    па не да се буди него последното млеко да бите тоа и толку

16. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.392
    ikame za kolku meseci e toa mleko ?

17. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    за 6 али јас и го давам 0д 5 од декември и ништо не и е а хумана 2 исто и давам од 4 месеци а и тоа е за од 6 разликата е во калориите али не и давав како што пишува на кутијата него по 120мл па после 6 м накачив и пупуп машала

На Unique.chick му/ѝ се допаѓа ова.
  18. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Е значи нервозна сум пукам немам на кого да се пожалам ,кај свекрвами сум на гости и прееска малиот беше со неа а јас отидов во спална да одморам,после се враќам и ми вика знаеш што прееска јас јадев мандарини и малиот ме гледаше и му дадов многу сака оди напрај му сок. :fubar:
    Стопати сум и рекла цитрусно овошје после година ај и после 10 месеци нека биде ,а не сега со 6 .
    И сега што се надевам нема да му биде ништо,ама бог да чува и како јас утре ќе и го оставам да го причува.
    Може ова требаше да биде во снаи и свекрви амапа ме загрижува да не има некоја реакција малиот има ли некој вакво искуство .?
    со свекрвите знам дека сте имале :devil:

19. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    ништо нема да му биде немај мака, мајка ми му даде на син ми лимон некоја капка оти икал, и јас прво така бурно изреагирав ама после ништо не му стана.
    а за со свекрвите проблеми и искуства имаат сите :lol: и мојата беше денес кај нас во посета а јас само што го заспав син ми а таа црка вика нешто се караа со мм, и и викам дај жено смири се аман само што заспа детето цела ден плаче грчеви има доста не го буди, па се налути :D ама мене баш ногу и не ми беше гајле :)

На lolyta777 и meU им се допаѓа ова.
  20. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    не, знам дека како последен оброк
    ама дека со житарици и дека повеќе ќе му држи
    ама и обичното млеко го заситува некогаш и не ми го ни допива
    а ако му дам от тоа од хумана можи ни 150 гр нема да испие

леонтина не ништо страшно и јас му имав и лимон и мандарина и портокал даено да подлижни на таа возраст
    не дека не е страшно ама....нема да можиш да го избегниш тоа и мм на скришно дава.. :( :(
    ете сега последно и по повеќе му давам и портокал и мандарина.
    чудни му се вкусовите ги освежуваат и за тоа ги сакаат
    гледај да го избегнуваш
    јас до пред 2 недели поеднаш од се му имав даено