Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Веднаш штом излеговме од болница и ја избањав малечката, почна да и се љупи кожичето, највеќе на ножињата, мешето и дланките. Ја мачкав со јекодерм и за 2-3 дена се смири, односно се изљупи целиот горен слој!
    Во бабини деветини, решив да не верувам ниту сакам да ми ги кажуваат така да и она со циклусот го игнорирам како глупост! На пример, мајка ми ми вика кога ќе зборуваш со некој немој да викаш чао или да се испраќаш...ја прашав како овој збор влијае на млечните жлезди но незнаеше да ми каже ;) , и реков не замарај мамо и ај чао!

На Nana19 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Ne se rodil so temen ten pa da obeli :) Site bebcinja se so potemen ten dodeka se vo bolnica kako rezultat na soncanjeto poradi zoltica. Nekoi gi soncaat poveke sto imaat izrazita zoltica, a nekoi pomalku. I sinko moj bese so potemen ten i taman se izraduvav deka go ima tenot na tatko mu mu pobele kozickata :)

3. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Мами ајде помош знам дека прашањево не е за тука но незнам каде да го ставам.
    Дали е грев да се врати некој кој што дошол кај бебе ?Бебето ми е 12 дена и ми е под антибиотик а сабајлево ран во 8 саат на врата почна да ми тропа една моја стара комшика што едвај едно здраво си имаме и дошла кај бебето.Жената е неарна оди по болници и може само некој вирус да ми донесе. Не сме ни блиски ни ништо си имаме едно здраво и ми дошла кај 12 дена бебе.Свекрвами и стави благо доле во друга соба и и рече дека не сме дома дека сме на вакцина.И постојано размислувам дали постапив исправно.

САНШАЈН - и јас поччнав да ја мачкам целата со јакодерм убаво но докторот ми кажа јакодермче само на лицето да ставаме а по телото млекце за тело после бањање додека и е влажна кожичката и почнав со мустела. Јакодермот бил мн мрсен и ги затворал порите на кожата.
    Ке продолжам така како што ми кажа а од време на време планирам понекогаш и премиено свинско масче бидејки е многу здраво.

На blessed2, Eli23 и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  4. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Ич да не те јаде совеста, добро си постапила. И тебе и на бебечето ви треба одмор, време да се запознаете, а такви, особено болни не ти требаат.

На joy1 и slobodka им се допаѓа ова.
  5. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Ич не се секирај, гледај си на вас како ви одговара, не сте ја вратиле жената, сепак свекрва ти ја пречекала! Уживкајте и не му ја мисли на секого!
    Во врска со јекодермот, јас ја послушав патронажната, баш тој ден дојде на посета...како и да е, веќе и се смири па не ја мачкам секој ден! А купив и ХИП кремичка па со неа ќе продолжам да ја мачкам!

6. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Ic da ne ti e gajle za komsivkata. Koj ja vrti. Covek bez oset. Nit ti e bliska nit nisto. Od jaj go kupi mustela mlekoto za telo? Se ubiv barajki nikade nema.

На blessed2 и Nana19 им се допаѓа ова.
  7. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Maми п

od zegin

8. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Koj zegin? Zosto mnogu zegini pominav nisto.

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.662
    Допаѓања:
    76.931
    nemase zoltica, ne go suncaa :) bese modar i izmacen, nadnosen bese dosta pa moze zatoa bese takva kozata temna i stvarno po 3,4 dena doma pocna da belee prvo kaj usinjata pa okolu ocinijata, pa skroz si obele posle :)

На Mi-Ma, eatpraylove90 и Smizzy им се допаѓа ова.
  10. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    За жал намачените бебиња се такви модрички, црвени но за кратко, а синко мој излезе бел бел ама јас се породив за 15 мин. Како и да е за брзо им доаѓа убавата бебешка кожа

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.662
    Допаѓања:
    76.931
    Да да а што е чудно не беше црвена кожата, баш она темен тен, кога го гледам на слики се чудам како обеле вака :D Јас само што го донесовме дома кога го изнамачкав со крема цел, одма доби сјај и другиот ден почна да побелува. Да не личеше толку на татко му ке мислев ми го смениле бебето хахаха :D

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.869
    И кај мене беше малата модра а поради вакуумот и целата отечена...после само 1-2 дена како друго бебе беше.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.662
    Допаѓања:
    76.931
    е од тој вакум највеќе уплав имав, само се молев да не го употребат и фала богу не го видов. А имаше кругче од вакумот на главчето? Баш тоа ме копка, имам другарка она вика дека со вакум е вадена и дека имала цел испакнат круг на главата...

14. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Јас сум се родила многу црна ама баш црно црно бебе па и после како дете бев така потемна (а сега сум бела) и во болница со мајка ми во соба била и некоја ромка и кутрата цело време станувала па гледала во мене па во нејзиното бебе и на крај и кажала на мајка ми "моево е побело од твоето" :D. Среќа сум била единствено женско тие денови па биле сигурни дека не сум сменета :lol:

На Sunshine_1979, Mi-Ma, makgirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.869
    Не знам дали мислиш на истиот момент, првите минути само или подолго да постоел таков круг.

Веднаш после пораѓајот не бев баш при себе за да приметам. Само прашав дали е добра, се е во ред и бев полусвесна кога ја ставија кај мене на града. Такво нешто никој не спомна. Беше отечена, тоа да, оти со саати ја вадеа, но за ова не ми е познато.
    Во цел шок и мм дали знае да каже, кузнее да приметил.
    Кога си дојдов малку на себе се си беше нормало.

На makgirl и mariz им се допаѓа ова.
  16. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753

siti mol

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Мами ве молам за помош

некој пат убаво цица без престан си влече а еве неогаш 1 пат повлеува 15 мин ми стои на града ја чепкам ја чешкам и џабе. помош

18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Кога сте веќе кај бебињата после раѓање, да си кажам и јас за мојата, само што ја извадија и ми ја покажаа, беше цела згужвана, таква со напрчено муце, црно црно со црна косичка катран, леле ја гледам и си велам, ова грозничко бебе зар мое е? |( На никој не личеше во тој момент, после кога ми ја донесоа во соба беше црвена во обравчињата, сменета, си личеше на себе, после 2-3 часа почна да личи на мене :D, до вечерта се повеќе заличуваше на бебче убавко и така додека излеговме од болница се мењаше нон стоп, денес на неполни 4 месеци, за мене е најубавото бебе на свет, белко, со дебелки обравчиња, со бутчиња со свивки какви сум отсекогаш сакала :inlove:

На Eli23, Sunshine_1979 и Smizzy им се допаѓа ова.
  19. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ја мрзи да влече и мојата беше така на почеток, цицне 2 пати и заспива, малечка е и нема сила да влече, нека ја колку сака да цица нека цица, си знае колку и е доста, кога е гладна сама ќе ти каже, не се секирај, уживајте во најубавите моменти :*

На Nana19 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Значи да не се секирам. Јас мислам одкако се пороив за на психијатар стигнав.Не ждригнало , се зауснало, неможело да се искака, не цицало ....
    После пораѓај 15-16 кг сум ослвено само шо знам дека качив додека се мерев а 9 месец се немам мерено. Хаха