Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.663
    Допаѓања:
    76.932
    ај бе женичкеееееее и ти дојде во групиве со сеќирации :D а како до вчера да беше во Симптоми за бременост и чекаше секој месец две црти хихихи Таков е периодот иначе, јас станував да го проверам дали диши некогаш, многу голем спанко беше :D после како што помиунува време ке се навикнеш и на неждригање, некакање, подзадавување (oд ова многу се плашев, кога ке се засркнеше се дерев дури ТЕО ТЕО и го тапкав хахаха :D

На mama89 и Nana19 им се допаѓа ова.
  2. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    и јас о све проверувам дали дише све тие глупости. Прееса ми се закусна ја фатив за челцето ја повлеков оно ми затворило уста па кога ја превртев на стомак леле мајко да ме гледа некој ке ме направи ненормална...
    Ама ова делива добро на линијата на мамичка

3. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.107
    Не треба толку да се потресувате ако е недајбоже толку страшно ќе се примети веднаш.Ама ве разбирам сите сме такви ама со тек на време ќе помине

На Nana19 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.663
    Допаѓања:
    76.932
  6. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Мами ве молам за помош

Имам 14 дена бебенце и го дојам. Доста често ми заспива на града но ајде некако се спрвуваме со тој проблем.
    Работата е
    Имам многу големи гради и кога ги фаќам не се премногу тврди па поради тоа ме е страв дали јас имам доволно млеко ?
    Не се измолзувам само со рака таа од време на време и од едната града покрај тоа што капат капки помалце и она како да прснува ама епен малце додека од другата само капат капки.
    Дали треба да прска од градите кога се стискате ?
    и кога се одмолзувам мн малце се одмолзам да речеме како една голта за возрасен, не дека однема млеко него не ги осеќам тврди и затоа.

вака некако изгледа.

7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.999
    Допаѓања:
    153.823
    Nemora sekogas da ti bidat tvrdi gradite koga imas mleko. Jas sum so vtoro bebce skoro 6m. I dvete gi doev i nikogas ne sum se izmolzuvala neznam nekako.mi e bolno toa a i nemav potreba bidejki nemam na kogo da gi ostavam. Vtorovo posebno mnogu ubavo si cica od koga e rodena. Se slucuva nekoj denovi da mi se prepolnuvaat gradite i da mi se mnogu tvrdi a nekoi denovi se mn normalni i meki. Jas praktikuvam podoj samo od edna grada se najaduva dosta, mnogu brzo i silno vlece a znam deka e najadena duri i poveke recisi sekogas posle cicanje blucka, osven navecer bidejki pomirno i poleka cica, duri nekogas koga ke se trgne od grada cela usta i e izmackana so mleko. Samo prodolzi si so doenje a dali mu e dovolno ke vidis po toa kako napreduva. Stom si skoro porodena ako ti e misla odi pocesto da go merat na pr dva tri pati prviot mesec

8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.999
    Допаѓања:
    153.823
    A da i ne spomnav i mene dodeka bese pomala non stop zaspivase na grada ama si cicase. Samo kpga ke uporese ritam malku ke ja pogalev po obravce i ke prodolzese

9. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Bez grizi :) Isto i moite gradi se mnogu golemi i meki i toa epten meki, a mleko imam :) Si znam po toa kako napreduva sin mi koj sekoj mesec kacuvase po 1500/1800gr :D A koga se odmolzuvav so pumpica samo kapki mi tece i edvaj dali 30ml vadev pa se cudev kako e mozno zar sin mi tolku malku cica :?: Ali sekako deka ne, so tolku mlekce tolkavo naprednuvanje nikako. Taka da ne e bitno dali meki ili tvdri gradi ili koolku odmolzuvas...Bitno e kako naprednuva deteto taka ke znaes kolku mleko imas. Stavaj go cesto na cice ne gledaj na saat i se ke bide ok :inlove:
    I da dopolnM i jas deka prvite 2/3 mes stalno mi zaspivase na cice i mislam deka poveketi bebcinja taka pravat :)

На Smizzy и Nana19 им се допаѓа ова.
  10. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Mami znam deka bebceto treba da kaka pocesto na pocetokot, no ova moevo.samo peleni polni, mislam deka na sekoj saat kaka, dali e toa vo red? 20 dena ima

11. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Мајки ај совет ако може.Има ли некоја од вас што има прекин во доењето од 6-7 дена заради примање на терапија и повторно да се продолжи со доењето?
    Откако излегов од болница закачив 300 работи и сега мора да пијам терапија,а бебуш да е на адаптирано.Многу се нервирам цела недела се борев да воспоставам лактација и сега ова ми се случи. Има ли некој со слични искуство?
    Треба ли да се измолзувам? Колку пати дневно?Инаку се измолзев и си врзав тетра пелена на градита да не надојде веднаш за да не закачам маститис,во ред ли е тоа што го правам?

12. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753

не се секирај и моето. Мислаам дека додеа се малечки може и после секое доење да какат.
    КАКАНО БЕБЕ-НАЈАДЕНО БЕБЕ - СРЕЌНА МАМА

На Sunshine_1979, Smizzy и coconaut им се допаѓа ова.
  13. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Ве молам за помош...15 дена ми е бебето сега додека седев на стол и го држев ми климна со главчето и се чукна во столот НА ГЛАВЧЕТО. не се расплаче ниту се разбуди продолжи да си спие и нема ни црвенко никаде.дали има простор за паника ?

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.977
    Силно ли се удри?
    Внимавај за друг пат бебчето на оваа возраст самостојно не може да го држи главчето и мн лесно може да му климне наназад или нанапред.

На Nana19 и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Измолзувај се обавезно! Мораш да ја одржиш лактацијата, во спротивно ќе се намали млекото а ти можеш да фатиш мастит. Барем на 3 саати пожелно е, значи исто како да доиш, на исто растојание од еден до друг подој. Немаш потреба да се врзуваш, штом надојде одмолзи се.

16. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753

па се слушшна дека чукна на дрвото но ни заплаче ни се зацрвени местото ништо.

17. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Имаме скоро 4 месеци.
    Одбива да цица, а кога ќе се намолиме тегне убаво млекце едно 5 мин. Потоа се трга и почнува да пишти силно, не се трпи на уши.
    Млеко кај мене има, од градата си истекува. Ја галам и и зборам да ја утешам, ништо не помага.
    Цицка да не види за жива глава додека не прегладне пак.
    Дали е можно да е исплашена од скоро кога бев настината па се случуваше да се накашлам додека дојам?
    Или пак, исто се случува да се засркне кога цица. Тоа ли ја исплашило?
    2 дена се молзам турбо од страв да не секне млекото. Знам ни тоа не е решение.
    Исто цело време е со рачињата во уста (што знам е нормално).
    Често се накашлува или прави фацички ко да има нагон за повраќање.
    Поготово сакам да чујам @joy1 што мисли бидејќи е стручна.

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.663
    Допаѓања:
    76.932
    Не верувам дека се повредила, но пази многу. Моево синче е 10м ја многу е активен, сам се фаќа оди, лази па едно 5 пати обавезно се чукнува некаде дневно :D ама голем е веќе, пази нежни се особено главчињата на мали бебиња..

На Smizzy и Nana19 им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.009
    Допаѓања:
    327.977
    Провери да не ја болат ушињата ,од нив може да одбива цицање и да плаче.
    Друга варијанта е црвено грло,соор или растење на запче.
    Трето можеби е само период ;) т.с менува.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Денес и ги чистев нежно со чепкалка, не реагираше.
    Утре пак ќе ја проверам.
    Соор не ми собирала досега, ама ќе пробам со газа и тоа да очистам.