Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.668
    Допаѓања:
    76.942
    Не изгледа.. пак ми доцни, чекав да добијам ама еве уште не сум добила, завчера имав кафено лигаво нешто, може да било циста незнам :/ Деновиве ке одам на гинеколог пак ако не добијам, чекам да добијам природно без никаква терапија па да правам хормонско испитување, што е работава незнам, не се нервирам, немам стресови, дали е до времево или онака му текна да ми се поремети се :D

2. ladymici

ladymici Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    808

Значи истото го преживувам и јас , се во уста става само цице кога ќе и ставам вришти... и јас се одмолзувам деновиве

3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Мислам дека се работи за тоа да немаш менструација, но ајде верниците нека те упатат поубаво.

За бојата на градите единствена логика е под дејство на хормоните да потемнеле, исто како и ареолите што потемнуваат, не мислам дека е нешто страшно.

Мојот прв преглед после 40 дена беше малку болен, надворешно не, но внатрешно каналот ме здоболе од сондата. Но не е страшно, важно раната до тогаш е целосно зарасната.

И....честито, здраво и живо да е бебчо :)

На Nana19 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Jas mislam deka koga popot na majka ti i pekol cista mislel i od krvarenje i od odnosi. (Neli toa taka ostanalo od starite ):):) E sega vo vrska so krvarenjeto jas koga go odnesov sin mi prv pat vo crkva posle 40 dena krvarev seuste ama toa si e normalno , prirodna rabota e i toa e dadeno od Bog. Posle nekolku meseci go krstivme i togas pravevme krstevka zasto ne sme vo MK a kumot ne e tuka i togas imav menstruacija i pak otidov zarem da ne bidam prisutna na toj cin? E sega koga se raboti za odnosi se veli deka vecerta pred da odis drugiot den na crkva da nemas. Se nadevam pomognav, sepak pravi kako ke ti kazat.

5. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    Мамички,
    Синко поради грчевите (претпоставувам) многу немирно спие ноќе, цело време ги грчи ножињата. Дали откако ке помине периодот на грчеви ќе се стабилизира спиењето и ќе спие помирно?
    @joy1 мила, би сакала и твое искуство да слушнам ако може :)

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.001
    Да,но потоа иде период на вадење заби :)
    Но немој да се секираш тоа е дел од растењето на секое дете.Малце напорен период за мајката пред се но бргу поминува.
    Повнимавај малце на твојата исхрана да не му пречи нешто што ти јадеш.

7. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    Значи до година дена мама да не се надева дека ќе воведе некој ред кај синко :D бидејќи се се надоврзува едно по друго :) . Инаку внимавам на исхрана, избегнувам грав, боранија, грашок, луто, газирани пијалоци, зелка, кафе... се што мислам дека би можело да му пречи. Давам и сирупче Nurse Harvey's по 5 мл на ден, па за разлика од претходно сега полесно ги поднесува. И уште нешто ме интересира, нормално ли е грчевите да се изразени во текот на целиот ден? Не ли беше тоа само еден период од денот, или секое дете различно?

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.001
    Ох па зависи.Првото мое дете немаше грчеви.
    Второто имаше од 7 навечер до 11.Вриштеше до лудило.
    На три и пол месеци се смириа.

Ако сепак си загрижена и плаче нонстоп однеси го на педијатар :)

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    И нас вриштењето ни е штом почне да се стемнува :( но во текот на денот додека цица се грчи и се тегне и одеднаш почнува да плаче :( па претпоставувам дека и тоа е поради грчевите?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.001
    Па да штом го собира нозете го боли стомачето.
    Можеш да му го затоплуваш.Нам тоа ни помгашае.Имам бебешки термофор од аптека купен.
    И кога цица вмимавај правилно да ја фаќа градата т.с да не му влегува воздух кој додатно ги зголемува грчевите.

На LUCERKA и Sweetheart87 им се допаѓа ова.
  11. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    Мамички,
    Смеам ли Септолете за грло додека дојам?

12. ladymici

ladymici Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    808
    Мамички , бебчето мое многу кашла еве веќе трет ден ... санки корне нешто од грло...гргори од шлајм.... носето не и тече...кога ќе закашла неможе да прекине... ја виде доктор , рече не и е црвено грото и ја наслуша виде дека нема ништо на плуќа. Ја незнам како да и помогнам :(

Последна измена: 25 февруари 2016
  13. katarina92

katarina92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    мајки пишев пред некое време за проблемот кој го имаме со какањето на моето синче еве уште не може да се среде веќе цел месец какаме со помош на чепче по препорак на педијатар. Јас го чекам по девет дена но ништо кога ќе се јавам на педијатар ми вели да ставам чепче веднаш многу било и толку што го чекам нормално било до седум дена, бевме и на преглед мешето не е тврдо бебенцето не плаче весело е си цица и реков да ни препише нешто да пие за да се среди но рече дека нема потреба и не е страшно бидејќи е само на мајчино млеко. Почнав да му давам чајче правиме вежби и масажи на мешето јас пијам компот од сливи, јогурт балнс ссо ленено семе и секаква храна збогатена со влакна но џабе последниот пат кога ставивме чепче многу малку се искака и пола чепче го исфрлил. незнам што да правам многиу сум загрижена педијатрот вели дека нема да му стане навика од чепчето бидејќи не ги користиме многу често. дајте некој совет не сакам пак да ставам чепче инаку имам пробано и со топломер но не сакаше да кака.

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.001
    Да си направите ехо.

На katarina92 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Nekolku pati sum pisuvala, pomalovo vo 2 navrati se nemase iskakano po 10 dena, se kakase edinaesettiot den. Prviot pat i dadov cajce becutan anason i kamilica od koe ne znam.ni.pola dali ispi, vtoriot pat nisto. Masazi pravev, jas jadev suvi slivi, piev jogurti so.probiotici, kompoti i.sl. Se sekirav mnogu, a koga ja odnesov kaj maticnata samo mi se iznasmea, demek ako e samo na cicanje 10 dena da ne kaka e sosema normalno, pa mi.kazuvase deka i do 14 dena moze da se tolerira. Citajki za problemov naidov na eden srpski forum kade sto edna majka kazuvase deka deteto i se pokakalo.posle 18 dena, a voobicaeno duri cicalo kakalo na.2 nedeli ednas. I seto ova vazi samo za bebe koe cica. Cepcibja i toplomeri.nikako. Citam.po forumi i fb grupi majki sto koristat toplomer ako bebeto ne kakalo 2 dena i uste se potsmevaat so terminot mrzlivi creva. Sega ke vi kazam.za mene, jas sum doena.samo 3 meseci, i isto vo nekoj period ne sum.kakala. majka mi stom videla 2-3 dena nekakana odma toplomer i ke si zavrsi.rabota. Cel moj zivot za ovie 30 i.kusur godini imam problem so.odenje vo wc!!! Sega imam posebni rituali.od sabajle so jogurt, leneno seme, cesto zitarki i sl.za da si go reguliram.kolku tolku metabolizmot. Ne znam kolku pati do sega ne sum bila za ovoj problem na lekar i sekogas istoto, se e ok posle pregled i na eho, imate mrzlivi creva,.menuvajte ishrana i fizicka.aktivnost. Sum.probuvala so laksativi caevi, tableti... tek toa e zacaran krug, posle nivnoto kpristenje e uste beter. Pa.sega vie kako si sakate. A inaku, normalno e sto i posle cepceto bebeto se pokakalo malku. Majcinoto mleko e skoro celoto iskoristlivo i ednostavno nema otpadni materii. Seto iva ke se promeni koga ke.pocne da se hrani bebeto. Sega malava kaka najredovno, nekogas i 2-3 pati dnevno.otkako pocna da se hrani.

На Smizzy, katarina92 и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  16. katarina92

katarina92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    така кажа и педијатарот дека ќе се регулира со воведување на дохрана но што до тогаш и јас сум да го чекам и 10 еве и 14 дена но страв ми кога ќе помислам колку има собрано измет толку дена кога не кака бидејќи кога ставав чепче полнеше по пет пелени пак не можев да се потпрам на тоа дека мајчиното млеко цело се апсорбира во организмот незнам што е попаметно не сакам да му помагам да кака тоа е лошо но од друга страна се плашам да не е штетно толку време да не кака сепак тоа се токсини во организмот се чиствувам виновно што ставав чепче и реков нема веќе ќе го чекам и 10 па и повеќе денови но педијатарот ме предомислува дека многу е тоа па се плашам така да не си направиме поголем проблем мало е бебето за дохрана има 3 месеци еве да почнам по малку од 4от месец со дохрана но до тогаш не можам само чепчиња да ставам

17. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Smees.
    Septoleteto samo vo bremenosta e zabraneto.

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    @katarina92 убаво пиша @stefanija70 остај го детето со чепчиња само лошо ќе направиш. Искрено прв пат и слушам дека некој доктор советува на 2 дена некакано бебе кое е на мајчино млеко чепче да му се става :^) јас го имав истиот проблем и паничев ми беше страв, но и доктори и овде по форумов искусни мајки и сегде на нет прочитав дека во тој период е нормално така и никако да не се провоцира со сила празнењето.
    Да страшно изгледа за секоја мајка толку дена празна пелена, но мој совет од лично искуство е да го оставиш детето само да се испразни. Се додека не плаче, меко му е стомачето, си пртка мислам дека нема потреба од грижи.

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  19. katarina92

katarina92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    не на 2 дена туку 9 кога и реков да не направиме лошо вака со чепчињата таа рече дека не може да се створи навика бидејќи не ги користиме често и дека до 7 дена тие толерирале но јас чексм и до 9 дена повеќе ми е страв еве и сега не е какан трет ден му е ќе го чекам овој пат и до 10та ден иако ми е многу страв ама се надевам дека ќе се искака само

20. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    I sinko kaslase mnogu loso eden period i ni dadoa sirupce ali kaslicata traese i pedijaterot koga i spomnav za toa da ne se mozebi vo prasanje zapcinja zatoa sto i mnogu se ligavese i se stavase vo usta ona rece ne ne rano e i za 10dena mu iskocija kecovite :D