Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    пробај да му ги кренеш ножињата кон мешето , може ќе се искака така мене многу пати пред да му менам пелена или во текот на менењето знае да се искака :)

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. katarina92

katarina92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    19
    такви вежбички и масажи на мешето му правам постојано, но само ке си пртне а каки нема :)

3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Од кој месец почнаа вашите бебиња да се поместуваат, мрдаат кога ги ставате да лежат/спијат? Мојата е 4 месеци и сеуште кога ја ставам во креветче да спие така и си остане, без многу да прета па да се измести од една на друга страна...

4. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    @kallias на 4 месеци веќе не беше сигурен да се остава на кревет сам, знаеше да се заврти понекогаш е со неполни 5 месеци детево процвета, одеднаш почна во сите правци да се врти, набрзо и да се влече, ползи. Така да очекувај околу 4-5 месец да се врти и не ја оставај сама незаштитена.

5. ladymici

ladymici Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    808
    Бебчето мое денес со шлајмот е за никаде.... стана од спиење се закашла страшно и исповрати шлајм. кажувајте некој лек како да и помогнам да го исфрли шлајмот, преку нос не излага ништо , пробав со шмкање, и ставам раствор џабе... лошо , многу лошо е цела гргори :( не може раат да спие

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ист беше и син ми сега, еве веќе 2 недели и уште не е дочистен како шо треба, порано кога имаше шлајмови преку кашлање ги голташе или ги исфрлаше со повраќање, а овој пат крчи ли крчи, како да му се застанати длабоко негде внатре и за ништо не излегуват, ни со раствор, ни со дување на нос, ни со влечење, со аспираторот влечам ли влечам ништо не излегува, а он пак крчи и е пун, навечер едвај спиеше, мислам секој момент ќе се задави од нив, пие веќе 10 дена сируп Аериус, па после 1 недела од пиењето почна да се подобрува, сега не крчи навечер, ама знае пак да се закашла на моменти и шмрчка со носето, сеуште не е исчистено како шо треба., Ептен никаков вирус овој пат :(

7. cacikr

cacikr Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    243
    И ние бевме такви и не спасија само инхалации три пати на ден по препорака од педијатар физиолошки раствор и вентолин. Мој совет е да посетиш доктор да не правиш ништо на своја рака. Позз

8. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Po kolku treba da pijat decata mleko dnevno.Gledajki po tabelite nesto ne mi izlava.Bebus momentalno pie po 100 gr adaptirano na sekoi 3-3,5 saati a denes e polni 14 dena.Nekako mnogu mi e toa za bebe,ama pa vristi ako ne mu dadam,mnogu e lakom.A,i krupnicko se rodi 4350 pa vikam da ne e zatoa zgolemenata potreba od hrana.
    Od utre vecer zdravje treba da pocname so cicanjanje povtorno i vodam red da vidam kolku mu treba mleko dnevno.Na molzenje izmolzuvam po 80gr od grada i do sega go frlas,sega koga ke cica se mislam da ne mu treba plus dohrana...

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Kolku deteto e pokrupno tolku poveke ke cica,normalno e toa.
    Koga ke pocnes da mu davas da cica nemoj da mu davas dohrana,ke si vides po bebeto,ako ne place,dokolku napreduva i ne gube od tezinata znaci dovolno mu e tvoeto mleko.

Za bebinjata sto ne se kakaat po nekolku dena nemojte da gi ucete na cepce,zasto ke se previknat taka,plus cepceto im gi nadraznuva crevata.
    Nie koga lezevme vo bolnica sin mi taka se nemase iskakano 5 dena edna sestra mu gi digna nozinjata i mu stavi toplomer (samo toa zelevceto) vo gazeto i go drzese taka,sinko za nepolna minuta se iskaka.Posle go kazav toa i na pedijatarot doma koga si dojdov i mi vika deka normalno e ne e stetno no i so toa da ne se preteruva.

На katarina92 и fairy88 им се допаѓа ова.
  10. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Fala Mila i jas se mislam taka a mu se jade prvo cice ako plaka dohrana.Mnogu mi e zal sto mlekoto mi se namali so izmolzuvanje ama toa e...
    Na pocetokot koga prestanav da go doam zaradi kremite sto gi mackav izmolzuvav po 120 od grada i toa imase uste,sega gledam se se namaluva...sega se nadevam deka pak so redovno izcicuvanje do kraj ke se povrati

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    So pumpicata ne go izmolzuvas celo mleko,bebeto kolicinski moze poveke da izvlece.Taka kazuvaat pedijatrite barem.
    Bidi upotna so doenjeto i ke vides se ke bide vo red.

На katarina92 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.665
    Допаѓања:
    76.938
    Моето е 4400 родено, јас едната града ја молзев до 3ти месец и измолзував само 100мл, некогаш и помалку... 100мл пиеше и таман му беше, дури секогаш бљуцкаше. Дохрана никогаш не дадов, самото бљуцкање кажува дека е најаден и прејаден. По напредок ке видиш дали е таман, па ако не напредува убаво тогаш плус дохрана. Инаку повеќе на цице, да ти дојде повеќе млеко, колку повеќе цица бебето толку се прави млеко во градата, но мора да пиеш течности, ако треба и чај за лактација земи си... Кромидот многу прави млеко, чаша пиво, житарици со јогурт..

На Eli23 и fairy88 им се допаѓа ова.
  13. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Za zapekot nemav vreme da pisam,so malo bebce e taka :) .
    Koga bevme prvite cetiri dena na majcino mleko kakata bese normalno meka.Otkako smenivme na adaptirano se smeni i kakata.Dobivme zapek i grcevi.Kaka sekoj den po ednas, no e mnogu tvrdo i ke se utepa plakajki dodeka se iskaka.Toplomerce ili cep ne sum koristela dosega,oti sepak kakame kolku tolku.
    Isto za da mu ja omeknam stolicata vo sekoe sisence dodavam plus 10ml voda poveke od predvidenata doza.Probav da mu dadam cista voda-nesaka,pa vaka pravam poretko mlekce.Ima malku podobruvanje ama ne mnogu.
    Isto davam kapki za grcevi, ama ne pomagaat mnogu...
    Od utre vrtime nov list,pak ke bideme so cice :D
    @mariz se jadam od toa sto pisa plus celo vreme piam caj za doilki ako ne doev.
    Za bluckanje ne bluckame mnogu.Izgleda taman mu dovagaat tie 100ml.
    Sega momentalno bebus pak plaka,najaden, preoblecen,izbanjat...aman veke so tie grcevi i zapek.Znam deka mu se kaka i zatoa se vaka maci i grci celiot :(

Последна измена: 27 февруари 2016
  14. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Mami bebceto mn mi krci so noseto probav so pumpica no nisto ne izleguva, prethodno kapki mu staviv. Dali e normalno deka uste e malecko ili se ima nesto podrazboleno?

15. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Kolkavo e bebceto? Prvite 3/4 meseci normalno e da se procistuva. Nemoj so pumpica da preteruvas epten ako mu e zatnato noseto ali ic ne e preporacliva da se koristi. Retko ednas dva pati nedelno kako sto kazav ako e epten zatnato

16. ladymici

ladymici Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    808

17. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    1 mesec e bebeto

18. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Normalno e da se procistuva 9mes bilo vo voda...Ne mu stavaj ni kapki, a nikako so pumpica ke mu napravis belja ke mu ja nadraznis nosnata suplina i ke mu napravis belja so sinusite...

На joy1 и coconaut им се допаѓа ова.
  19. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    20.539
    Женички, совет за рачиња што се лупат кај две неделно бебче? Не сакам да мачкам ништо оти во уста ги пика рачињата. Исто имам прашање за ждригнување. Колку време треба од прилика за да ждригне откако ќе се најаде. Ќерка ми некако слабо ждригнува.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Јас до 40 дена го мачкав со јекодерм и рачињата во ракавички, со јекодерм целото го мачкав и рачињата и му се обнови кожичката до 40 дена но обавезно со ракавички, потоа не му ставав. За ждригнувањето зависи, некогаш одма ждригне, некогаш по 10 минути го тапкам да ждригне :)

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.