Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Femina89

Femina89 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    5
    Моето има скоро месец и речиси никогаш не ждригнува, заспива при цицање и дури се нервира и почнува да плаче кога ќе го држам исправен за подждригнување

2. Femina89

Femina89 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    5
    Мајки малото има скоро месец и сеа при менување на пелената приметив дека во столицата има нешто како слуз, како мрсулкаво, инаку златно жолта му е столицата. Имате искуство од што може да е тоа?

3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Мојата е 4 месеци и уште има такво како шлајм нели? Прашав педијатар, ми рече нормално е бидејќи е на мајчино млеко, без брига :)

На Femina89 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Нас ни се лупеа исто. Ништо не мачкав, си се обнови кожата сама.

На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Мислам скоро секое бебче има такво, нема потреба од грижи.

На Femina89 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Јас пак трето мислење по ред одвоено, како почетник да сум.
    Ако редактирам, ќе остане неприметено прашањето.

Кога почнавте со воведување на вкусови?
    @kallias @kristina.k што мислите вие, кога да почнете? @mama89 знам дека почна да воведува.

На kristina.k, kallias и mama89 им се допаѓа ова.
  7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ако е само на мајчино, после 5 полни месеци, а може и со 6 полни. Нема потреба од брзање ако напредува нормално.

На kallias, Eli23 и joy1 им се допаѓа ова.
  8. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    @Eli23 @kallias @kristina.k јас од оваа недела почнав со сокчиња само , јаболко и морков сокчиња на хипп, пробав и фруктал но на хипп ем се поголеми ем поубави . Му давам разредено со вода, пример ставам во шише 80-90 мл сок и околу 30 мл вода, супер ми ги прифати и мислам уште 2 недели мин да не давам храна да проба само сокче, па некаде пред да полни 5 месеци мислам да почнам со вкусови пример со морков варен, па јаболко, па компир,, па слива по некоја лажичка и до крајот на 5 ти вкусови така да пробува најизменично зеленчук - овошје по 2-3 дена по 2-3 лажички , а од 6 ти веќе еден оброк да има...бидејќи од 6 ти ако почнеме да вкусува така 7 -8 месец ќе не фати што мислам е доцна...а го гледам и веќе си ја собира плунката си ја голта хаха ...така четвртиов месец по малку сокче со вода, па при крај на четврти ќе почнам со пробување вкусови. Сепак кој како си смета така не наметнувам мислење :)

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Дохранувам некогаш и со АД, последниов месец напредна само 900 гр. за месец и пол како резултат на тоа што нејќе да види цицка.
    Сега некако се враќаме во нормала.

А кога веќе ќе се почне нели е подобро природно цедени сокови и кашички место овие бебешките? Или се тие некоја специјална формула?

10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @Eli23 @mama89 јас планирам од наредниот месец после 5 месец да почнам со вкусови и од 6 со оброк да почнам, рано ми е уште од сега да почнам со вкусови, ја гледам преска таква слатка и уште ми е бебе, си викам, ај давај и со лажичка уште од сега, некако ми е уште too much, не знам......плус си напредува и повеќе од доволно така да не и недостасува јадење да речеш малку и е моето млеко па да воведам лека полека оброци.....така ми рече и педијатар, од наредниот месец кога ќе одиме на контрола и вакцина тогаш ќе ми даде и табела како и со што да почнам да и давам за почеток, за сега е уште рано.
    Ете така од нас, ние така си одлучивме, секој како си сака и си мисли така и нека си прави нели, слободна демократија :)
    Поздрав друшки, одиме да цицаме :*

На Eli23 и mama89 им се допаѓа ова.
  11. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Треба да се вари овошјето, па да се цеди, па и колку се природни ови нашиве ?? Сепак хипп се био и од специјално гледани овошки во специјална природна средина ( на фб во една група една мајка имаше пишано дека брати работел во хипп и имаше убаво образложено се дека е како што треба) а плус другарка моја работи во маркет и ми вика секој ден редам по целаа гоолема количка каши и сокови премногу се трошат...е сега ..кој како сака. За сокчиња ќе купувам, за кашички ќе си правам дома, со тоа што има сезонско, а тоа што нема ќе си купам :)

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Епа супер си напредува, малку ли е 900 гр. за мрсец и пол?? И мојата 700 гр.за 1 месец стави на килажа сега последниов месец и педијатар ми рече и повеќе од доволно е, после 3 месец ставаат помалку во килажа, а може и дека сме на доење затоа така и си напредува, кој знае, важно е дека напредува па сега колку е толку е.

Иначе за сокови да, јас природно се ќе правам и кашички и сокчиња, така и за син ми правев, никогаш не сум му купила каша или сок од тие готовите што се, сепак природно си е природно, мене никогаш не ме мрзело да готвам и да правам свежо секој ден, напротив, ми беше задоволство и сега ќе ми биде за ова детенце ептен задоволство секој ден да и цедам сокчиња природни, па после кашички да и готвам и така :)

На mama89 и Eli23 им се допаѓа ова.
  13. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    И јас планирам да правам.
    Најприфатлива идеја ми е некако да почекам до полн 5 месец, вчера само што наполни 4.
    Не знаев дека овошјето и зеленчукот се вари.

Инаку, ја легнувам на рамно во количка. Вие дали ги поткренавте на 45 степени?

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Абе и тоа е точно, не знаеме колку се природни и природните, ама овие купечките за да стојат толку време на рафтовите им ставаат по нешто.....

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас за син ми не ги варев овошките, директно му ги блендирав, со варењето нели се губат витамините? А зеленчукот сакаш нејќеш мораш да го вариш за да направиш каша, како инаку ќе направиш зеленчукова каша?

На koritsaki и Eli23 им се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Јас немам давано сок и не гледам ништо корисно во нив. Најнормално си почнавме со пробување на вкусови.
    Немаат додадени шеќери, но да не се заборави фруктозата.
    Најдобро е овошките да се приготвуваат на пареа. Многу ќе биде за мешето директ свежи.

На Miss.Sweet, mama89, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.010
    Зеленчукот мора да се вари.
    Како инаку ке дадеш сирова тиквица,карфиол,модат домат(покасно).
    :)

@mama89 ти како иден лекар ме изненади со ставот дека купените сокови се поздрави од дома цедените.Без лутење на примедбата.

На Miss.Sweet, Kitten, mama89 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас отпосле видов дека требало да ги варам овошките, сокови не пиеше ич, 2-3 пати дали му правев сок од јаболко, морков и круша и не ми го пиеше и така престанав да правам сокови и почнав со вкусови на 3 дена ли беше, не се сеќавам како сум давала пред 3 год. тууу како пред 20 год.да било, ништо не знам како шо сум давала (facepalm) знам банана му давав пасирана и тиква му варев, првото нешто шо го проба, за понатака не знам стварно што сум му давала |(

На danichap и mama89 им се допаѓа ова.
  19. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Не се лутам таман работа...но сега за сега сметам дека вие на хип се добри ,секако не му давам секој ден и разредувам со вода...па здравје поголемко кога ќе е понатаму и би му цедела

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Домашно направена кашичка или сок дури и во фрижидер скиснува за најмногу 24 часа, а тие на Хип и било кои други куповни стојат до три дена. Оставам самите да воочите колку се природни купечките :)

@Eli23 бебето супер напредува!
    Не мора да се вари овошјето, иако некои педијатри препорачуваат. Јас од старт давав свежо во облик на каша. Сок ќерка ми не пиела никаков до година и кусур, затоа што како што рече Дани, немаат калории.
    А зеленчукот до година мора да се вари.

На kallias, joy1, Miss.Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.