Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Мамички сакам да ве прашам, на синко денеска приметив столицата му е посветла Окер и потечна од вчера. Нови сме во мајчинството и незнам дали е нормална ваква боја на столицата? Инаку имаме 9 дена :)
    А да, и дали ви се случило јазичето и малку кај устата има Бело од млекото ( незнам како да објаснам како кајмаче залепенко ) незнам колку ме разбравте :)

2. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355

Mamicke dobre dojde vo temite za deca,normalno e stolicata da mu e tecna,se dodeka e so zolta boja super e.Posvetla-potemna zolta da e :D:D
    A toa na jaziceto moze da e soor,sin mi imase na pocetokot koga se rodi go resivme so nistatin kapki,mozes i so kokosovo so gaza da mu pomines.Jas stavav nistatin kapki i vo ustata i na bradavicite taka mi bese kazano od pedijatar.Sin mi kakkase na pocetokot moze i do 10 pati vo denot imase i kako tecno , kako sluz se tegnese,i so beli zrncinja(topcinja)niz kakuskite ama bitno bese zo zolta boja i super napreduvase.Inace bevme na ekskluzivno doenje.

На Girl-Rabbit и MaLeCkO :) им се допаѓа ова.
  3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Најпрво Добредојде во светот на мајките :)
    Ќерка ми е 4 месеци и од кога е родена столицата и е жолта водена, нормална е ваква столица бидејќи ја дојам, тоа е одговор од педијатар :)

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ај и јас да си кажам нешто, до сега 2-3 пати имам приметено во столицата кај ќерка ми да видам влакно црно мало скроз и си велам зар е можно од се што пика во уста да и дошло и влакно да го изела и да го искакала? :wasntme:

5. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Mamicki davajte sovet, ova deneska e neizdrzlivo, cel den piska vriska nervozen e, saka postojano na grada I tamu pocna da piska vise, se grci celiot na momenti napnuva, voopsto ne spie po 5 10 min I se budi so jako vreskanje. Eden mesec e.

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Грчеви драга, грчеви, гали го, пеј му, милувај го, меше на меше ставај го и ќе мине, само трпение :)

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  7. westt

westt Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    164
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Јас мислам да почекам до 5 и пол месеци па да почнеме со пробување вкусови. Се зависи од наредната контрола и од крвната слика, на 3 месеци хемоглобинот му беше 103. Читам многу во групите на фб дека подобро е да се почне со зеленчук баш поради анемија кај бебиња. Што мислите?

Последна измена: 29 февруари 2016
    На mama89 и Eli23 им се допаѓа ова.
  9. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    @tincemajmunce i @kallias fala vi mnogu na odgovorot :* mi olesnavte epten, tek utre ideme na prva kontrola pa nemozev da docekam dodeka ne slushnam dali e vo red :) ... imajte ubava vecer :l:

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Јас од крајот на 4 ти ќе почнам наизменично зеленчук па овошје да вкусува. Најпрво со морков. Читав бил најсличен со мајчиното млеко. Потоа јаболко итн

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.008
    На три месеци таа крвна слика е нормална за доено бебе ,тоа требало и педијатарот да ти каже.
    И од 4 месеци да почнеш со дохрана не значи дека хемоглобинот ке му скокне.Она што е баш важно за крвта е месото,жолчката,листест зеленчук,цвекло а тоа пред 7 ми месец не се воведува.
    Од зеленчук до полни пет месеци се дава само компир и морков.Ништо друго така да тоа нема мн да ви промени на крвната слика.

На kristina.k, mariz и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  12. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Да почни да ја поткреваш мене ортопедот ми рече да ја кревам зошто од скроз лежечка позиција ке неможе да пробува да се под исправа а така ке и буде по лесно и ке ја вежба моториката инаку и ние сме 4м

На Eli23 и kallias им се допаѓа ова.
  13. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.608
    Допаѓања:
    48.968
    Килибарни герданчиња дали имате користено и како сте задоволни?

14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Ние користевме но не помогна.
    Искуствата се индивидуални и се разликуваат.
    Фифти фифти шансите. Може ќе имате среќа, може не.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.008
    nie go nosime veke 12 meseci i mn ni pomogna.I cetvorki izvadi bez simptomi

На Miss.Sweet и Eli23 им се допаѓа ова.
  16. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355

Ние го зедовме кога син ми имаше извадено веќе две запчиња.За симптоми немаше некоја разлика си имаше пролив и растечено носе кога ваѓаше заб.Ама видов разлика во апетитот кога ваѓа заб не сакаше уста да отвори,а од кога го ставивме си јадеше без проблем.Сега еве извади 4 -ка доле ни пролив,ни тт,ни носе растечено,си јаде супер само нервозен беше,рачињата во уста и све да гризе.Во глобала сум задоволна дали е од ѓерданчето или не незз.

На Miss.Sweet и Eli23 им се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @joy1 ми кажаа дека е во ред ама месец пред тоа му беше 134. После тоа беше на фототерапија, најверојатно од тоа се спушти. Ќе почекам за дохрана секако, од 5 и пол ќе пробуваме.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Ние земавме пред некој месец и сме задоволни. Прво ги извади двата кеца доле без проблем и без килибарно ѓерданче, но после тоа беше ептен нервозен, кенкав и се лигавеше. Како го ставивме ѓерданчето дете се прероди. Извади одеднаш горни кецови и двојки со минимална нервоза само кога пукаа непцата но го мачкав со гел и не видовме многу мака. 2-3 вечери не спиеше убаво но сепак се работи за 4 заби одеднаш извадени. Сега деновиве го приметувам повеќе гризе, малку се лигави а и синоќа се будеше често па го мачкав со гелче и одма заспиваше па се надевам ќе излезат и долните двојки. Моја препорака е да земеш ѓерданче можеби ќе делува. Откако го користиме и посмирен е, но кога има скок во развој или пукаат непцата тогаш само трпение. Но среќа тие периоди кратко траат 2-3 дена.

На joy1 и Eli23 им се допаѓа ова.
  19. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Мaјкички Милaн имa 2 ипoл месеци пa се мислaм дестилирaнa вoдичкa oд кoгa дa пoчнaм дa дaвaм , некaкo кo дa сум пoдзaбoрaвилa нa Никoлa кoгa прв пaт му дaдoв вoдичкa , пa си рекoв дa ве прaшaм :?:

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    А зошто дестилирана вода? Превриена па процедена, или пак ако имаш некој филтер-систем, и трета опција е флаширана вода.
    Ако е само на доење нема потреба од водичка додека не почнете со цврста храна.