Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    @joy1 фала на одговоρот! Неκаκо имам впечатоκ од досегашно исκуство со дρугиве чим до детсκо за пρеглед одам одма ги спρемаат иглите за инфузија. Особено бебиња мали со незρел дигестивен систем да не се малтρетиρаат со сиρупи... венсκи шо е сигуρно сигуρно е:worried: сепаκ ќе се стρпам до два и κај матичната. Леле ама паничаρ сум(facepalm)

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.013
    Допаѓања:
    328.019
    moite piele na 3 meseci cefaklor dosta jak antibiotik.
    kaj veni ke mu najdat za infuz?Treba vo glava da mu stavat,mn potraumaticno iskustvo e.

baska virus ako e ke pomine samo od sebe za 3-4 dena :)
    zosto panika treto ti e :) imas iskustvo .Davaj mu cesto da cica poradi T ke mu pomogne

На Tinushka, Miss.Sweet и danichap им се допаѓа ова.
  3. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
  4. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    За после пораѓајот во болница носевте ли тетра пелени , и шведски или воопшто не се потребни ?

5. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Освен обични пелени за една употреба други не ти требаат

На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.954
    I toa kako mi se najde tetra pelena :D pretekuvav vo gradite vloski ne me spasuvaa, si stavav svitkata tetra pelena. Ogromni mi bea gradite ni prsluce ne gi sobirase, a i bolat pa tetra pelenata spas mi bese :) ama ne sekoja zena taka pretekuva, a i jas sedev 3 nokji vo bolnica, pa i mleko mnogu koga nadojde tamu bev.. :)

На ines.h и Nikita7 им се допаѓа ова.
  7. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Да ве прашам нешто.Имала ли некоја мајка искуство со пролив кај бебе.Проливот е жолт и според докторката не е страшно,оти бебето нема температура,качува на килажа и цица.Вчера за секој случај однесов пелена за копрокултура,ама според изгледот не им личи дека е инфективен и се е во ред-сепак ке почекаме за резултатите.
    Инаку бебето е само на доење.И проливот доаѓа повеќе како солзење од анусот цело време или искака како по една лажичка кака и два три пати во денот поголема количина пролив.Од тоа какање го разранивме газето.Страшно е црвено и со ранички само на делот околу анусот.И го боли а се искака малку(а тоа е на секои 3-4 минути)вришти од болка и се витка.Ставам само витаминска крема по препорака на докторката...
    Кажете некоја диета кај мене за да видеме како да ја подобриме каката.Инаку многу пијам јогурт,павлака и млечни производи, не јадам само цитусни овошја,зелка,праз,грав.Можно ли е да е од тоа?
    Еден период беше на адаптирано и имаше запек,па се мислам пак да го вратам на адаптирано.Ме фаќа нервоза оти цел ден менам пелени и мачкам газе и мислам дека уште толку се разрани бебето и се гледа дека и оно не е среќно се грчи и плака цело време од болка

8. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Мене ништо од тоа не ми требаше ама сеа зависи нека си носи за секој случај :*

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    А оти не го однесеш бебче на педијатар да го видат па да му препишат кремче, можеби е инфецирано местото и е црвено и затоа го боли кога кака?! Душичка, такви малецки не знаат да кажат, а плачат, уффф срце ми се кине :(
    За пролив, ако е само на доење и е жолта столицата, нормално е да е течна, како пролив, а не е пролив и јас така бев во недоумица бидејќи ја дојам и јас мојата ќеркичка и еве за 10 дена ќе полни 5 месеци и од само раѓање каката и е златно жолта и течна ептен, педијатар ми рече нормално бидејќи е само на доење.

10. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Однесено е жива рана му е газето.Докторката вика не е страшно,лута му е каката.Ама го боли,бебето плаче нервозно,а и јас сум веке на раб со нерви,не може да се израдуваме со бебчо еден на друг.Со витаминска крема не мине додека не прекине каката.Се некои проблеми;(.Сега и ова.Не знам веке што да правам...

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @♡BuBaLe♡ како е малото? Знаеш Стефан ми крена на 3 месеци температура и поминавме само со далерон, не му дадов антибиотик, за три дена немаше ништо. Сега бевме пак сите настинати, аман веќе од вирусиве и вие знам се измачивте. Го вакцинираа? Уште немаме примено ние.

12. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355

Мојот имаше пролив скоро цел месец ,3 недели траеше одприлика кога имаше 3 месеци па се до 4-от месец носев кака на копрокуртура немаше ништо,на доење беше само.И тоа каките беа зелени и мн смрдеа како сулфур.Газето му се смири само од пудра во прав посуво да е од влажните и мрсни креми уште толку му се влошуваше.Слабо ми напредна ,од 3 педијатри добив совет да почнам со АД,меѓутоа не прифаќаше никакво млеко,па ме советуваа да дадам тетрапак кравјо разредено со вода.Тука пресеков не појдов више го доев во секоја прилика се стабилизираше само од себе,му давав дамфлора и линекс.Потоа кога бевме на контрола имаше накачено 500 гр за две недели.Ми се извини докторката вика стварно не било до млекото твое,не ти било слабо.По некоја моја логика не може детето напредуваше првите 2 месеци 1600 и 1200,и наеднаш да ми ослаби млекото.Меѓутоа тогаш почна да ја осознава околината и се му беше поинтетесно од цицање.Сите начини ги пробав за доење неуспешно.Се доевме ќе го нишам ќе заспие и заспан го доев.Тој месец мислам остарев за 10 години и косата ми побеле од секирање.Ама се среди,се надевам дека и кај вас побрзо ќе помине.

На fairy88 и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  13. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Ние сме 2,5 месеци , на ад млеко .
    Си кака нормално , сме немале пролиф и сл. но денеска приметив во пеленката нешто црно растегливо во изметот . Не давам веќе бекутан , само на млеко сме .
    Дали некој има искуство со ова ?

14. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    @tincemajmunce fala duso za sovetot.Kaj nas makata e sto sme mnogu mali samo mesec i ne smee ni probiotik da prima samo od sebe ke se stabiliziralo.
    Inaku citav za takov slucaj na net na angliski forum.Lek promena vo ishranata kaj mene.Izgleda toa sto forsiram mnogu mleko i jogurt e problemot.Zatoa kakata e poluta i mu go jade gazeto.Inaku bebeto nemase takov problem.
    Od denes pocnuvam so dieta bez mleko,daj boze da uspee i da si dojdeme vo sebe i da ve druzam povise.Oti nemam vreme nitu za mene ni za forumot,a mi fali ova katce kade se druzevme...

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355

Nemoj da se plasis na tolku malo bebe na ekskluzivno doenje normalno e da mu e tecna kakata,nekogas ke bide skroz tecna,nekogas kako mrsuli ke ima,nekogas kako topcinja beli niz kakata toa ti e neobraboteno mleko.Imaj vo predvid deka i da ja smenis iskranata treba da pominat edna do dve nedeli za da vidis dali ima rezultati.Jas prvite dva meseci bukvalno se izgladnuvav ne ova ne ona,na jogurt,oriz i kompir bev plus sto i da kasnev mi se povrakjase nemav voopsto apetit.A od pedijatarot dobiv sovet jadi sto ti dusa saka bebeto i vaka i taka ke ima grcevi.Ama jas ne jadev mi bese nekako sube sto e do mene sakav da sprecam.Ti probaj smeni ja ishranata pa ke vidis dali ke ima rezultati.Jas prvite dva meseci na forumov bev kako natrapnik samo procitaj nabrzina ako uspeev nedelno edno mislenje da pisam i toa.Bebeto mi bese mn placlivo mn nemirno,pa nesienje pa samo vo race,izrazeni grcevi so pistenje do pomodruvanje i povrakjane.Ama pomina se se sredi eve sega ima 1 god i 3 meseci i uzivam vo majcinstvoto pokraj nego,sekoj den mi se cini mojata ljubov kon nego raste,i sekoj den sum se pogorda.Vie seuste se prilagoduvate na novata situacija.Za gjabe ke ti vikam nemoj da se plasis koga znam pominav niz istoto,ama veruvaj ke pomine i od den na den ke ti bide se poubavo.pozz i baknezi do bebuskata.

16. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Темоеρатуρата само ноќесκа беше малκу над 37 не дадов ништо за тоа, ама затнат нос, κашла, гρчи... и дρугиве двајца поминаа низ истото, еден оздρави дρуг настини.. еве од леκаρ се вρативме, инхалации и антибиотиче сиρуп теρапија. Ама сиρуп чим дајме повρаќа:doh: душа мала само да помине побρзо и без боцκање:whew: тρауми имам...
    *Сρцκи сте на сличето:hug:

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @♡BuBaLe♡ побрзо да оздрави срце мало :hug: фала :*

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    Мамички,
    Синко веќе недела дена ги става рацете во уста и се лигави по малку. Запче е во прашање или само фаза е? Инаку 2 месеца и 8 дена сме, некако ми е рано за запче?

19. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Постаρи сте еден ден :) исто е и κај нас, си ги цица пρстињата и се лигави многу. Понатаκа и игρачκи ќе дρжи и ќе ги лапа, пρеκу устето го осознава светот, ќе си пρави таκа а за запче од 4 ти месец па дуρи и на 8 ми може да пρобие, κаκо и да е ноρмално си е се :))

На Sweetheart87 и Eli23 им се допаѓа ова.
  20. Lullaby991

Lullaby991 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    39
    Ajde mamicki pomagajte,nie imame samo 11 dena vo princip malata mi jade spie i kaka samo glasot ne i se slusa,denes edvaj jas zaspav ne znam zosto mi place. Noseto i e malce zatnato pa od denes pocnav so aqua maris kapki i aspiratorce, se plasam da ns e od kapkite nesto ? Ne deka se stetni,ama da ne ja vlosiv sitiacijata ?