1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.013
    Допаѓања:
    328.016
    А што влечеш од затнат нос со аспиратор?
    Бебето се чисти од плодова вода затоа хрчи и делува затнато.Информирајте се малце повеќе пред да посегнете по било какви капки на толку мала возраст.
    Веројатно грчеви има па плаче

2. Lullaby991

Lullaby991 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    39
    Kaokite gi zemav radi toa sto vidiv vo nosot deka ima mrsuli,i so aspiratorceto uspevam da izvadam od niv. Da preatanam da i gi davam ?

3. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Mami bebevo nekolku dena mi kaka zeleno, dali e gladno ili nesto drugo e vo prasanje, pelenata e polna.

4. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Мојот какаше зелено 3 недели од еспумисан капки и од пречесто цицање. Се консултирав со 4 доктори, супер напредуваше по 100 гр дневно. Носевме и копрокултура за секој случај и излезе негативна. На крај само од себе се среди. Докторите викаа дека нема простор за паника. Чим цица, полни пелени не е страшно.

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Femina89

Femina89 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    5
    Мамички со бебиња од месец ипол отприлика, како ви поминуваат деновите, што прават малите на оваа возраст? Ние само цицаме, заспиваме, во меѓувреме постојано се стега од грчевите, кенка и некогаш плаче силно, се буди со плачење, од време на време ќе се насмее кога му збориме, хрчи со носот како да му е затнат (читав негде до 3 месеци било нормално) и така ..:) Како е кај вас?

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Епа тоа е тоа, сеуште е рано за било какви промени, во вашата возраст е нормално грчеви, нанање, папање, какање, како поминуваат месеците, ден за ден ќе биде се поинтересен бебуш, ќе менува со спиење, со расположение и така :)

На Smizzy, Femina89 и joy1 им се допаѓа ова.
  7. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.136
    Допаѓања:
    2.718
    So bebus doma sme veke nekolku dena. Od koga sme doma se ima iskakano samo ednas vcera vo pogolema kolicina, i pred toa dva pati epten malku. Mleko nemam samo po nekoja kapka uste ne mi tece. I davam cice i posle adaptirano da ne e gladna po 60 ml na sekoj podoj. Dali e normalno da ne se prazni sekoj den i moze lli nekoj sovet za toa kako da stimuliram mleko i bebe kako da se prazni polesno.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Femina89

Femina89 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    5
    Јас дојам, но од тоа што сум читала за тие на адаптирано млеко не е убаво со денови да не какаат. Сепак нека кажат поискусните мајки. Инаку за млеко да имаш повеќе можеш да пробаш со чај за доилки и колку може повеќе нека цица бебчето.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.136
    Допаѓања:
    2.718
    E tokmu toa i me sekira. Ona si jade a ne se ispraznila cel den vsusnost. Vcera bese. Denes samo mocka.

10. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Јас уште 5дена 5м како се одмолзувам мачно е ама се за моето бебе и јас немав млеко на почетокот завршивме во болница не фати на почетокот цице и еве до денеска не сака да види,мислев дека нема да успеам со одмолзување ама еве правам по 180 до 200мл пиев чај од мешавина со билки кои стимулираат лактација го има и во маркетите а мислам дека највеќе ми помогна кромидот јадам секој ден по една главица.а за каката мојата од кога е родена кака по еднаш или два пати на ден а кога беше новороденче некогаш и по два дена се немаше искакано.ништо страшно сега и грчевите прават проблем со мешето ама ако си напредува убаво не е ништо

11. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.136
    Допаѓања:
    2.718
    Znaci kromid i cajcinja. Ke jademe nema problem samo neka pomaga.

12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    ^
    Со јадење кромид доаѓаат и грчевите.Барем првите три месеци не треба да се јаде кромид,лук,грав,леќа,грашок,боранија.За млекце само многу течности помагаат.По минимум 4 литри течност треба да се пијат.А штом е на адаптирано млеко затоа неможе да кака секој ден,адаптираното ја стврднува столицата кај 90% од бебињата.

На joy1 и slobodka им се допаѓа ова.
  13. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Велат дека бозата помагала за млеко :)

14. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Во вторник правиме 5м бевме на педијатр за еден месец има качено 300g докторот вика супер е ама ми качување претходно по 700 800 па сега прашувам дали е ОК сум читала дека како растат помалку ставаат на килажа

На kallias и Tinushka им се допаѓа ова.
  15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Никита, 2 дена сте само постари од нас, ние на 24 полниме 5 месеци :)
    И мојата така напредуваше до сега како и твоето, баш сега ќе видиме овој месец како напреднала, само на доење ли сте? Ние сме само на доење, од 5 месец па натака планирам со пробување вкусови.

16. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Да само на мајчино млеко мене денеска ми рече педијатарот да и дадам сокче од јаболко и морков и дадов од јаболко го пие

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Мајки со бебиња со егзема ми треба совет. Пред еден месец имаше малку на крај на обравчиња и на чело, бевме на преглед ме советуваа да ја купам кремата exomega од А дерма. Првите два- три дена се смири дури и се исчисти. После тоа пак се влоши дури и повеќе од претходно. Како да не ја прима веќе кремата. Сега се мислам да ја пробаме blue cap, доста ја имаат пофалено тука. Да го носам на преглед пак или да пробам прво? И некој совет што да превземам друго.

18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас на ќерка ми и ставав кокосово масло на обравчињата кога имаше како рапавко и и помина. Пред некое време на ножињата исто имаше како првут, се лупеше од коленцата надолу и од кокосот и се исчисти, баш денес гледав мазничка е, нема ништо. Пробавте вие со кокос?

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  19. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    8.334
    Jekoderm ni pomogna mnogu.Celoto lice bese so bebeski akni i vospaleno.Samo mackaj ednas dvevno za da ne se zatvorat porite :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @kallias пробав прво само кокосово мачкав дури му беше суво само, имаше ефект ама после не. Дури како лушпи тврди му се направија. Не издржав го купивме кремчето, па сега му се смири малку, ќе видам како ќе биде.
    @fairy88 мачкав и со јекодерм, се има привремено дејство.

И од денес не јадам млечни производи и млеко, па ќе видам дали е од тоа.

На fairy88 и kallias им се допаѓа ова.