Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lullaby991

Lullaby991 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2016
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    39
    Ajde i toa ke go probam :) neznam veke so sto li ne ja izmackav :)

2. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Како давате витамин Ц? 4 и пол месеци е моето

3. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Има во вид на капки. Ќе си прочиташ во упатството за толку месеци колку што имате колку капки да дадеш или прашај си педијатар.

4. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    5.798
    Кога ми рече матичната да и дадам вит.Ц ми рече или капки или апче од 50 мг.Е сега мм ми купил апчиња,немало капки и сега не знам како да и го дадам... :(

5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Истолчи го на ситно и стави и го во лажиче со млекце измолзено ако доиш, ако не во шишето кога ќе и даваш млеко стави и го истолчено.

На m.i.g му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Lugje aj da si kazam i jas, denes bevme na vakcina, malata e 5 meseci, ja pregleda doktorkata se bese vo red. Eve sega od popladneto detevo se skina od placenje, ne znam dali e od zlebinkite zatoa sto mnogu nervozno vlece se vo usta i se trese duri koga griza, pa velam mozebi ja bolat zlebinkite, odma trknav do apteka, kupiv gel i ja namackav, dadov i paracetamol od strav ne daj boze da ne ne e nesto drugo i taka placejki i lipajki zaspa sirota, eve ja pola saat spie bez da se budi, koj znae sto bi mozelo da bide, jas najmnogu tipuvam na zabite, da imase nesto denes kje ni kazea na pregled...
    Kazuvajte iskustva, soveti...??

7. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Исто и кај нас ние бевме во понеделникот и кажав на док дека последниве денови е многу нервозна и дури се напнува и ги виде жлебовите долните кецови и беа бели рече заби ќе и испаѓаат,кога си дојдовме дома заспа кога стана плачење шо да ти кажувам последен пат така плачеше од грчеви пред 2м и јас се мислев шо е дали од вакцината или заби другата ден си беше ОК и заклучив дека е од вакцината

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Na nastata koga i gi vide zlebinkite ni rece rano e uste za zabi, sega e procesot na stvaranje i zatoa e bolen, moze i da ti se budi nokjeska od bolka. A mislis od vakcinata i mene da mi placese denes? Do sega ne mi placela, 4 pat primame vakcina i samo od ovaa mi plakala, nisto drug pat nemavme nikakva reakcija.....ne znam dali e od nea ili od zlebinkite....kje vidime kako kje bide vecer, utre pa kje pisam.

9. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Секоја вакцина има различно дејство,само после вакцината така реагираше другата ден си беше супер ако беше од забите и вчера и денеска ќе плачеше

10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    А и во текот на ноќта ли беше плачлива или дента само? Да знам што не очекува ако и кај нас излезе дека е од вакцината :(
    Која вакцина ја примивте вие сега на 5 месеци?

11. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Само дента плачеше инаку ние сме една понаЗат вакцина Bcg примивме на 2м ја чекавме еден месец ја немаше нигде во Македонија

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ноќта супер поминавме, си спиеше без да се буди, само 2 пати промрда за цицање, сабајле се разбуди свежа и весела :)
    Ние ја примавме Пневмониококус Превенар 13 втората доза, од првата доза немавме никаков проблем.

13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Пробај со павловичева од перу балзам,на нас само тоа ни беше спас,од ништо друго не и поминуваше.

14. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Немој да се секираш,од некои вакцини така реагираат ама среќа трае само дента и после ко ништо да не било.

15. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.136
    Допаѓања:
    2.718
    I nas ne ni stavija taa prca vakcina si istoto obraxlozeniw deka ja nema nikade. Vas na kolkava vozrast vi ja stavija na dva meseci?

16. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Баш видов точно на книшката на 27.01 не 2 3м сме имале ц ц ц од кога направи месец одев секоја недела нема нема дури 3пат им текна да ми земат број да не се акам за џабе.и сега сме назат со вакцините па таа докторката со висок тон ми вика зошто не ви се примени сите вакцини и викам па јас 2м идев нема вакцина (facepalm)

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Мене кaнестен ми кaжaa дa гo мaчкaм и пoсле секoе бришење сo мaрaмицa дa гo истaпкaм сo бaњaрчетo дa биде сувo скрoз пред нaнесувaње нa пaвлoвичевa или кoјa и дa е , сo oвaa пoстaпкa кaнестен нaмaчкувaв пo секoе пресoблaкaње и вo рoк oд 3 денa ништo немaше (препoрaкa oд педијaтaрoт ми беше кaнестенoт)

18. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    8.334
    Majki sto pravite koga bebusite se nastinati so zatnato nose? Kako odi cicanjeto?Moeto ne saka sega cicka da vidi...se nervira koga vlece na grada i postojano se zasrknuva i posle vreska oti e zatnato noseto, a e gladno. Ponekogas ima i zasuseni mrsolcinja tie gi cistam i stavam solena voda ama ne pomaga mnogu.Lek pak mi e pumpata pumpam i mu davam od sise se mrsti pak koga pie ama pa polesno mu odi i pie kolku tolku mleko.Samo ne znam dali e pravilno ili da go stavam se na grada?Oti koga mu opusti malku noseto vlece podobro, ako ne za ziva glava ne odi...daj kazete sovet da ne se oduci od cicanje so ova :/ Stato e pet nedeli

19. Dollyy

Dollyy Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    24
    Majki ve molam za sovet:(...moeto bebe e skoro dva meseci I stolicata I e super zlatno.kafeava. no kaka retko odnosno na tri cetri dena nekogas ednas nedelno no eve sega se nema iskakano veke osmi den..inace sme samo na cicanje...se konsultirav so pedijatarot I mi kaza deka ne e strasno stom e na majcino mleko I mi kaxa da ne prezemam nisto odnosno da ne stavam nikakvi toplomeri cepcinja I slicno...Ve molam za vasi soveti I iskustva zagrizena sum:(

20. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    2.073
    Моево има 3 месеци и пие Пико Ц капки 2 пати на ден по 7, ги има во Зегин и се околу 300 денари