Денеска бевме на педијатар , ми рекоа дека детето ми е премногу дебело во однос на месеците и тоа што е пред време родено . Додека пак јас го мислам спротивното , детето се роди 2440 , сега е 4750 , 3 месеци сме и 2 недели , долга е 53 цм . На ад не ги испива оние 210 мл млеко , туку пие 150 .. што мислите дали е вистина таа тежна премногу за толку месеци ?
Првите три месеци треба да се качува по 750гр во просек, втор триместар по 600гр месечно, трет по 450гр месечно и четврт по 300гр. На пет месеци родилната тежина треба да се дуплира, а на дванаесет да се триплира. Твоето дете е родено со многу мала тежина и моменталната тежина не евисока во однос на друго дете на тие месеци, меѓутоа напредокот во тежина во однос на почетната е висок...по мислење на педијатрите тоа е премногу, меѓутоа јас мислам дека не е, детето си напредува добро... Сепак претпазливо бидејќи детето ти е на ад, а тие деца многу лесно може да се дебелеат...
Денеска откако се вративме од педијатар пробав да и дадам 120 , ама за пола саат пак плачеше бара ..врти главче ,цица раче..сака 150. Некогаш се случува па само 90 да испие др . го остава , но мн ретко да се случи така со некој оброк . Ме плаши тоа што ми вика дека требало да има 5 кг дури во 6 месец , зошто било родено мало , а тогаш вика ќе има дупла тежина и тоа не е во ред нема да може да ја држи главата ..незнам што да правам
Мамички, Синко е 3 месеци и досега немавме никаков проблем со кожата, но последниве два дена многу е нафрлен во пределот на вратчето и лицето со ситни брунчиња . Ништо му немам сменето, користиме ист шампон, прашок, омекнувач и крема цело време. Што може да биде, ваши искуства...?
И јас знам на 6 по некоја логика ако 12 го поделиш на 2 испаѓа на 6м ако веќе на 12 треба да биде тродупла тежината
Според описов личи како да е исип од потпарено, меѓутоа др е кога ќе се види... Ние имавме ситни брунчиња по лицето и по вратчето и како магија да се случи, со само едно мачкање со Цикалфат крема од Авен ги снема...можеш да пробаш и ти, кремот е на природна база
И нас педиатарот ни кажа дека сме дебели, се роди 2800, а 10от ден кога излеговме од болница беше 2500. На 3 ипол месеци има скоро , 7 кг ама долг е 68 см. Ни рече да го држам на диета, и ние сме на АД, ама кога му се јаде и кога плаче за јадење како да не му дадам. А уште пие по 120мл неможе повеќе, ама пак бара на 2,5 или на 3 саати. Мислам дека бебињата со помала родилна тежина побрзо ставаат на тежина. Пробај ако можеш намали со млекото, ама ако си бара повеќе давај, неможеме гладни да ги оставиме.
Ние првите 3 месеци се поправавме по околу 1 кг, после намалуваат...дури еден месец скоро ич да не ставивме килажа. Родени 3 100 на 3,5 месеци ја дуплиравме и богами не можевме да се поткрениме. Кога ќе ја ставев на стомак ич не можеше да се поткрени, па повеќе вежбавме. Првиот пат на контрола кога бевме на приватно бевме и баш прашав колку треба да качуваат во тежина. ми рекоа првиот месец 900, вториот 800, третиот 700. Бидејќи бевме на молзење прашав и по колку треба да јади 100 + месеците...во втор 120 во трет 130. Ако имате три месеци полни и сте во четврт влезени 140. Е сега дека е предвреме родено не знам можи 10 мл помалку треба 130. Од пријатели детето исто предвреме родено секој месец по 1 кг ставаше, ама не можеше вратчето да си го држи до 4 месец. Јас ја ставав повеќе на стомак да зацврсне да можи килцата да си ги крепи. Не се секирај после ќе намали.
Majki kolku mleko treba da pie bebe od 1 mesec i 3 nedeli?JAs se si se nerviram.Bebeto uste mu e nos zatnat slajmcinja ima i ne mi pie mleko ubavo.Dnevno mu se zbira od 400 do 600 i nesto grama.Porano mi jadese poveke eve cela nedela e taka.Prviot mesec napredna 1240gr,vcera kpiv digitalna vaga za bebinja i deneska pokaza deka za tri nedeli ima samo 370 grama kaceno, sega tezi 5610grama.Ne jade i toa sto go jade e na sila.Porano jadese poveke so apetit ne mu se cekase ni sekunda.A, vo Petok treba da primame vakcina za rota virusot(ostanatite gi odbiv sega za sega),se javiv na doktor i im kazav sto kako vika vo petok doktorkata ke go pregleda.Sega ne znam dali da cekam ili da go nosam maloto porano,da ne e kasno
Девојчиња, може ли кремата што е од веледа со невен и цинк или пак Београдски мелем да се става на лице? Бебко е нафрлан со ситни брумчиња околу устата и на брадата од што ги бута рацете во уста. Или пак некој друга крема да ми кажете што ви помогнала.
Во повеќе наврати читам за "скок во развој". Ајде сега мајки ве замолувам кој може подетално да ми објасни на што се мисли и кога е тој скок
Боди со долги ракави, блузиче и пантоломчиња. Капче не ставам откако е родено. Меѓутоа и јас се мислам дали му е жешко, дали му студи...нека споделат и другите мајки