Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Majki sakav da ve prasam letno vreme koga ke se odi na odmor, bebeto ke mi ima negde 8 ipol meseci, a planiram vo hotel koj e blisku do plaza, hrana kako ke mu pravam , ke mozam li da kupam za tie deset dena kasicki gotovi da davam i da si cica plus?

2. 2016305

2016305 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    199
    имаме 3 месеци и една недела од пред една недела нокно време си спиеше супер заспиваше околу 9-10 и се будеше 4-5 и потоа околу 6 но сега деновиве се буди на секој саат плаче вознемирена е ви се случило ли и на вас да не е некој период или нешто друго е

3. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.634
    Допаѓања:
    8.335
    I jas taka planiram da pravam zdravje i zivot.Zosto da ne moze...i planiram da davam gotovi kasicki dodeka sum na odmor.Za 10 dena podobro gotovi kasicki,oti ako gi pravis kade e krajot,nisto od odmor nema da vides.Koga ke se vratite doma ke si prodolzite so domasni kasici.

Ono so malo dete nikogas i ne se planira,ne znaes sto ke se sluci.I moeto e dva meseci i planiram da mu pravam kasicki doma,ama mozno e da ne gi prifati domasnite ili koga ke treba da se odi nekade i sakam da dadam gotovi-da gi odbiva gotovite kasicki.
    Sepak neka kazat poiskusnite mamicki :)

Tuku ajde i jas da prasam.Bebeto e dva meseci,nema kakano 5 dena.Cica najpoveke, a dobiva po 100 gr maksimum dnevno dohrana.Prdka i smrdi strasno.Inaku gledam stanuva nervozno i place i se grci.Vcera kupiv mikro klista mu staviv,kolku sto znaev ama se sto staviv izgleda istece nadvor i bebe ne se isprazni.
    Ako e samo na doenje znam do 10 dena moze da ne kaka bebeto,a vaka do kolku ne smee...:^):?:

4. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Dali davas probiotik ?

5. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.634
    Допаѓања:
    8.335
    Ne prasav vo apoteka mi kazaa ne se dava na tolku malo bebe,bez konsultacija so pediatar ...tuka te predupreduvaat nisto na svoja raka.I za mikroklistata mi kazaa prvo na pediatar da go pregleda,pa posle da mu se dade.Jas kazav deka vo Petok bevme se e vo red so crevata i togas mi vika aptekarkata,pa mozes da dades klizma.

Tuku da pisam update. Se iskaka maliot:whew:.Zolta kaka ne bese zapek :) (poolparty) ...odma gukame i se smeeme:D
    Pravo castam:beer::^::pizza:
    Samo ne mi e jasno zosto ne kakase tolku denovi koga kakata e tecna,zolta,kako pasta homogena bese i so taa gustina:?: Jas mislev ,oti davav dohrana ima zapek dobieno..

Последна измена: 12 април 2016
  6. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Период е,еее уште колку ќе менува :)Де ќе плаче па нема да спие нема да јаде се тоа иде и поминува.

На 2016305 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.005
    Допаѓања:
    153.885
    Nie odime krajot na mesecov na 1.nedela na odmor a veke e pocnata so 2 obroka (malku zalutav vo temava inaku sme.7+) i planiram da i nosam gotovi kasi bidejki ke bideme vo hotel. I probav nekolku kombinacii do sega gledam gi jade.kolku tolku pa se nadevam deka nema da ima problem. Vo sekoj slucaj nw planiram da i vovedam tret obrok dodeka ne se vratimw da ne ja mislam i vecerata ionaka ubavo si cica.

8. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Можно е од ад да се јави запек, затоа кај бебиња на сд даваат пробиотик од првиот ден. Мајчиното млеко содржи вакви добри бактерии и кај тие бебиња не мора да се дава, но по најнови стандарди се препорачува кај сите затоа што освен на столицата поволно делува и на грчевите, олеснува исфрлање гасови, побрзо ќе овозможи апсорција на витамини од цревата. Слободно давај, јас давам Провен по едно лажиче во чајче бекутан или ако не пие дента чајче, растворено со мое млеко во лажичка. Давам од десет дена старост.
    Инаку честитки за каката :)

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Можеби сега сте поголеми но дали ви помина со метиленско плаво ? И ние го имаме истиот проблем

10. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    За метиленско плаво незнам, ама пробај со сода на газа или со Нистатин.

11. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    А и на
    И на градите мачкај Дактарин крем.

12. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Нистатини два потрошив и ништо џабе

13. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    И сода мачкав најпрво па нистатин и сега викам ај со ова метиленско плаво да пробам

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.071
    па не се можеби афти.Може е кандида.Брис сте правеле ли?На педијатар бевте?

15. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Па нистатинот е за кандида.
    Пробај и со камилица и како што ти реков дактарин на гради.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.071
    Па треба тоа педијатар да потврди не ние
    Може е алергиска реакција на нешто.На жими мајка ли давате лекови?

17. momomo

momomo Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2012
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    41
    Педијатарот ми кажа нистатин ,а патронажната ми кажа дека не е соор дека ќе поминело , и докториве се ненормални.

18. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Ne mi dadoa vo apteka da go zemam na svoja raka togas oti navodno ne smeele,mnogu mali sme bile.Mislam deka od Nistatinot ni pomogna togas.Ama eve kaj vas ne deluva,pojdi na lekar neka ti go prepisat metilenskoto i probaj.Ne znam kolkavi ste,ama ako niisto drugo ne pomaga da ne se maci bebus.

19. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Драга Joy1, нистатинот не ми е од ракав истресен, затоа што најчест проблем кај бебиња во устата е соор, те кандида :emo:. На најчестите проблеми во медицината делуваме емпириски. Што правиме ако за се одиме прво на микро?:D

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.071
    Бар за медицина немој да ми објаснуваш.Кога детето има проб подолг време и прочуениот твој нистатин не помага тогаш подобро е брис на микро него ли да погодуваме на форум што би можело да биде.А смеј се до утре ако сакаш

На Kaetana и Miss.Sweet им се допаѓа ова.