Па можно е..ете..незнам Јас сум 5ти месец со мачка исто, планирам да си ја чувам и понатака...ке те прашувам за мислења околу мачка и бебе понатака Инаку распрашај се по ветеринари, некаде ги проверувале и мачките дали имаат гливички по кожа,за да се излечи и кај нив и да нема проблем со пренесување. Не е страшно ама треба да се третира
Јас бев со мачка во бременост, со мачка со дете до година дена, моментално сме разделени, ама правиме напори да си ја земеме. Сѐ најнормално. Само почесто правосмукање заради влакна. Мачката вакцинирана, средена, од дома неизлезена.
Нашата е вакцинирана и апчиња против паразити и ременче на врат , ја бањаме секој месец . Обично не и давам да се качува кај малото освен ако не сум била таму па да се има погалено од неа.. Ама кога напиша дека си имала исти такви од животинче и јад имав лани такви од мачката едвај ми поминаа и раце и врат и лице каде што ме допре...
Јас во бременоста немав никаков проблем со алергии и сл. Многу често спиев со неа ,ми лежеше на стомак кога мрдаше малото , се галеше од стомакот . МНОГУ Е БИТНО да не дојдеш во контакт со нејзиниот измет и мокрача за време на бременоста , зошто може да биде фатални за бепчето.
@Tinushka сметам дека бебе и животно не е проблем, доколку животното е беспрекорно чисто како што наведе Каетана, мојата мачка е домашна,средена,вакцинирана,јас 2 пати проверена од токсоплазма и тоа е тоа се е ок. Моите гливички не беа од мојата мачка тогаш уште не ја чував, туку од кучиња на другарки вероватно што ги гушкам секое гледање. Тешко се откачив од гливичките, ама сега веќе 2 год ги немам а со мачка спијам. Размисли друго животно да не имало контакт со бебчо, а на крај краева гливично и од други работи се фаќа не само од животни, без грижи
Не , неможе да е од др животно папагалот си е во кафез , рибите во аквариум . Единствено мачката влегува дома . Ама ќе видиме на кожно што ќе кажат поздрав.
Проблем е тоа што пумпицата слабо влече т.е. нема шанса да исчисти се. Најубав ефект според мене има шприц. Од притисокот се би требало да искочи.
Каква и да е пумпата, нема да исчисти како шприцот што чисти. Види имам постирано едно видео понапред, да видиш како искача со шприц !! Гадости
Ако децата имаат многу секрет, најубаво е да ги однесете на ОРЛ доктор на аспирација. Бидете внимателни со домашните средства за аспирирање да не ја повредите слузницата на носот на бебето.
Мамички, Пишував и претходно за сувите делови на ножиња што му се појавија на синко (3.5 месеци е) . Сега почнаа да се шират нагоре кај грбчето и на левото обравче, а се во вид на лишаи, суви и испукани но не крварат . Мачкав со оригинал павловиќева маст, београдски мелем, хип млеко за тело но без резултат . Во понеделник одиме на педијатар, но што да превземам дотогаш? Некој совет, ве молам...
Majki bebushot mi se rodi 3870. Celo vreme e na majchino mleko ama ne go doev se izmolzuvav. Od vchera pochnav da go dojam i se uchime seushte. Prashanjeto mi e kolku treba da tezhi bebush? Veke e 4 nedeli i denes go izmerija 3730 a vchera beshe 3650.. Zoshto mislam deka nema shansi 80gr za eden den da kachi? Posebno ne vo negovata situacija.. Jas mislev deka veke treba i da ja nadminuva rodilnata tezhina ama toj ushte ne stignal do taa brojka.. Ima prostor za panika ili? Inaku polni peleni celo vreme, i si prima po 40-50-60ml mleko na sekoi 3h
а докторите што ти велат, незнам ама мислам дека треба да качува тежина, зошто не испиташ твоето млеко дали е хранливо без разлика што полни пелени,или пак давај му и дохрана мислам адаптирано и од твоето, јас моето го доев на 2саати два саати спиеше , и се така ама колку е цицало незнам ама качуваше тежина .
@Mariangel алал да ти е што форсираш доење и само така продолжи, со оглед на вашата ситуација мислам дека допрва ќе почнете да напредувате. Следи го деновиве, ако полни пелени и константно качува на килажа, продолжи си само со доење, секоја чест!
Почекај овие денови види како ке напредува и ако има потреба консултирај се со педијатар да даваш дохрана ад млеко. А ти имаш ли доволно млеко? Нуди му почесто на 2 часа.
мајки бебенцето е исфрлано со ситни црвени брунчиња окулу устата и околлу очинјата тие околу очиња се губат па пак се јавуваат многу ги чеша и нонстоп му се рацето во уста кога бевме на педијатар ни рече да го мачкаме со пантексол крем но тогаш немаше околу очиња и ете не прашав за тие брунчиња од што може да му се. можно ли е да се реакција од храна бидејќи почнавме да пробуваме вкусови му имам дадено само јаболка крушка и слива 5+ е бебенцето
Мамички, поздрав! Едно прашање од мене... денес бебето имаше една кака зелена прошарано со жолто, но сепак зелена... како слуз. Вака добричка е, нема температура, цица нормално, полни пелени, весела е... Нема некои знаци на болест, ама ова со каката некако ме загрижи.... Што мислите, од што може да е?? Има ли потреба одма да одиме на лекар или да ја следам малку? Фала ви одднапред!