Lele be kolku bese zalno bebceto placese vo sonot na cel glas, go krenav I edvaj go smiriv so cice. Vi se slucuva li vakvo nesto I sto vo toj moment e najdobro da se pravi?
Нoрмaлнo е милa т.е супер е , си нaпредувa oдличнo синкo твoј не се плaши , дa не е нештo вo ред дoктoрките сигoрнo ќе ти кaжеa Јунaче е синкo твoј зaтoa секoј ден те изненaдувa пoзитивнo и пoкрaј тешкиoт периoд штo ви следеше тoј супер си нaпредувa сo тежинaтa a штo е нaјбитнo се хрaни oд тебе , мaјчинoтo млекo ништo нa свет не мoже дa гo зaмени тoa е нaјздрaвo и нaјубaвo зa бебенцaтa . Ве гушкaм и двaјцaтa @coconaut Претежнo тaкa нaеднaш вo сoн плaчaт кoгa сoнувaaт бебенцaтa бидејќи се дo крштевaњетo пo некoе верувaње тие сеуште не се вo верa и вo сoнoвите нивни дoaѓaле сaмoвили и истo сoнувaле случки oд живoтoт пред нив штo следи , пa зaтoa имaлo нoќи кoгa уз спиење ќе вреснaт нa цел глaс сo згрченo рaширени рaчињa , вo тoј мoмент сврти гo нa левa стрaнa и шмркни му пo челцетo ќе се смири и крени гo пa некa цицa . Oвaкa јa сoветувaше мaјкaми еднa стaрa женa oд кaј нaс и нaвистинa и пoмoгнa , бидејќи сестрaми се утепувaше oд пискaње некoгaш нaвечер . Пoздрaв милa
И мојот плачи така како маче во сонот жално многу. Само со цицање до сега ми успева да се смири, ко беше помал го будев ама видов дека е во сон и сега само цица малку и спие. Инаку мојот е крстен многу мал, веднаш по молитвата. Едноставно се плашат во сонот, сонуваат, исто и како што се смее некогаш на глас.
ajde mamicki davajte nekoj sovet- sinko moj ima 3 ipol meseci denes vtor pat go nesevme na pedijatar i denes izvestajot polos od prviot pat naod: zaobleni koskeni erkeri bill, jadra otsutni i pak da stavame sirok povoj i d3 po 5kapki na den, pred mesec ipol koga bevme samo levoto kukce mu bese zaobleno sega i dvete i bas ja prasav doktorka kako minatiot pat samoto levoto ne mu bese dovolno razvieno sega i dvete nerazvieni, i taa mi vika pa sprema vozrasta mu zaostanuvaat ajde pisete koja ima iskustvo so ova ,pozz
Дали бевте на доктор и што ви рекоја. По описот ми личи на атопичен дерматит, ама ме интересира идговорот од педијатарот и терапијата.
Не постои нехранливо мајчино млеко. @Mariangel се додека качува нема грижа. Кај нас првиот месец беше борба за доење, и не качи многу, а не па кај вас... Мојата исто е родена поголемко бебе, 3740, и ни на 6 месеци не ја дуплираше тежината. Не е тоа толку важно. Важно е да става просечно од 20-30 грама на ден. Може над, но да не е под. Освен ако не ви кажале поинаку. Ајде со лесно нека ви тргне работава! --- Плачењето на бебињата е нормална работа, како што се свестуваат, така се повеќе го осознаваат светот а и емоциите. Жално е, ама затоа сме тука да го гушнеме навечер, да им дадеме до знаење дека имаат сигурност. Преидов во поезии... --- @mdenkov Кај го носите на ортопед? Може не е лошо да побарате второ мислење.
Bebevo moe ima noki spie mnogu ubavo se budi 2pati zs cicanje I tolku. No eve ima noki koga se budi po 5 6 pati, eve sega pa tesko mu e da prezaspie, ke mu go trgnam ciceto.I.samo komka. Dali e mozno da nemam dovolno mleko sto nekoi noki ne spie ubavo ili za drugo se raboti?
Мајки почнаа ли бебињата ваши да се вртат од грб на стомак, ние имаме 6 и една недела , она пробува се врти на страна ама пак се враќа не се свртила скроз?
Моето едномесечно бебе почна да кака еднаш во 3 дена. Тоа се случува изминативе 2 недели. На почетокот секоја пелена и беше искакана, а бојата беше жолта, само еднаш се искака зелено. Ја дојдам малата ама бидејки немам доволно млеко плус ја дохранувам со хумана 1. На педијатар ми кажаа нормално било и до 10 дена да не се искака ама па жал ми е. Мешето тврдо, камен, а кога ке се искака еднаш во три дена цела се прави до гуша што се вика. И давам чајче бекутан и плус чајче од ким, ама џабе. Сакав да ве прашам, има ли нешто што јадете за да се нормализира столицата на бебето? Денес ќе јадам компот од сливи, морам да пробам.
Moevo vcera so glavceto gledam nurka na strana, sakase da se vrti, malku mu potpomognav I se svrte, taka dva tri pati vo denot, no otkako se svrte nazad ne moze sam da se vrati, inaku 3 meseci e.
Jas pak da prasam, sabajlevo tecna ligava stolica I do gusa se lom se rastece, dali e mozno od toa sto se ligavi mnogu pa golta ligi ili od mrsulcinja mu se slevaat nadolu, ili e prolivce?
Jas poradi tecna stolica na sekoj saat otidov srede nok na klinika. Ispadna deka proliv kaj bebe treba da e pocest, poveke pati vo saat a ne na sekoj saat. Mi objasnija deka nekoi deca pocesto nekoi poretko kakaat zavisi od metabolizam a gustunata na kakata e spored mlekoto, ako go pie prvoto mleko a ne i poslednoto ke bide potecna. Jas mislam da ne se plasis, ama ako zacesti da se javiss kaj maticen.
@coconaut Веројатно се работи за скок во развој. Најизразените скокови се околу 3 недели, 6 недели, 3 месеци, 6 месеци, 9 месеци и секогаш кога ќе вади заби, или пред да има некое значително случување во поглед на психомоторниот развој. Во тие скокови, или периоди на интензивно доење, буквално се менува бебето "преку ноќ". Нон стоп бара да е на гради, навечер може да се буди цело време, да не спие убаво... Расположение менува, рутина менува... Ама па и поминува после неколку дена. За течната столица, нормално е, дури од многу мрсули (секрет) знае и да мириса малце полошо. Гледај да не е пречеста... @Dioora Покрај твојата исхрана, можеп да пробаш да дадеш кокосово масло малце, има лаксативно својство. Но никако механичка стимулација. Малку ме буни тоа тврдо меше, не треба да е тврдо. Некакањето е затоа што мајчиното млеко продуцира мека столица која не притиска многу на цревата на бебето. Ама иако не кака, бебето мора да има меко меше и да испушта гасови.
Девојки, ми треба совет, бебко има 4 месеци и денес му се растече носето, малку е кенкав и пред малку му измерив температура му беше 37,3 (орално). Утре ке одиме секако кај матичната, ама можам ли некако вечерва да му помогнам?
@*Ѕвездичка* бевме на педијатар во понеделник и не испрати на дерматолог со првична дијагноза L23 контактен дерматит (така го нарече). Вчера дерматологот потврди дека за жал станува збор за атопичен дерматит и ни даде терапија Адвантан 2х1 во рок од 5-7 дена а за секојдневна нега колекцијата на Авене за АД (ксерокалм). Ни рече откако ќе се измазни кожата да не го прекинувам Адвантанот наеднаш туку да го мешам со кремата на Авене и постепено да го прекинам. Вооошто не сакам да ставам кортико и искрено сметам дека не е за кортико, лишаите се суви, не крварат, нема да тече лимфна течност... зошто кортикостероидите ги делат како бомбони, стварно не ми е јасно . Мамички кои имате проблем со атопичен дерматит ве молам за совет, што понатаму... што ви помогна вам?
Земи од мелемот на Скендер, раат ќе видиш. Чисто е природен, без никакви хемикалии ни кортико, а ефектот се виде за една ноќ. Барем пробај, ништо нема да изгубиш. Од искуство