Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    707
    @*цветче* јас имам егзема на раце веќе 10 години и го имам користено мелемот на Скендер така да му го знам ефектот :). На синко не сакам да му мачкам затоа што се сомневам дека има кортико, искрено кој природен препарат дава такви резултати преку ноќ што се вели ако не содржи кортико :^). Не знам... не сум паметна :(

На *цветче* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dollyy

Dollyy Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    24
    Nir

3. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Терапијата за атопичен е таа...кортико додека да се смири, а потоа крем за осетлива кожа (ксеракалм-авен, егзомега-адерма...). Лошо е што и покрај овие скапи кремови одвреме на време егземите се повторуваат па ќе мораш пак кортико.... и кремата од скендер многу ја фалат, имам блиски кои ја користат ама јас за мое не би се решила, не за друго, чисто затоа што не го знаам составот...

4. Dollyy

Dollyy Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    24
    Ние сме само на доење и ние го имавме истиот прпнблем до два месеци какаше ретко еднаш 10 дена не се искака па стававме клизма...што не пробав суви сливи,компоти,јабоолки да јадам но ништо не ми помогна и почнав на сабајле да јадам мелен лен по неколку лажици со јогурт или вода и по десетина,дена и се среди какањето почна,да кака секој втор ден па секој ден па сега по неколку пати во денот...и сега и бебуш и мама се мирни и среќни Пробај нема што да изгубишш!:)

На Dioora му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ladymici

ladymici Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    808
    Ве молам за искуство, бебчето ми се исфрли со ситни црвени мозолчиња (мазни се , не грепкаат) личат на потници ...има на плештите , на градите, стомакот и на главата..... значи само на горниот дел освен рацете .
    Едино во исхраната што и имам внесено ново вчера беше брокула (претходно и имав давано брокула но од хип ) што да праван вечерва незнам , дали е алармантно

Последна измена: 29 април 2016
  6. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Nie sme tocno dve nedeli. I pred 2-3dena pocna da go vie stomakot, ne place ama samo kenka. I sega prethodno barase jadenje retkp na 3'duri 4saata. Sega se bara da e na cicka. Se e gladen. Porano cicase po 20min, sega edvaj 10 I posle taka ja drzi cickata. Mi e strah da ne e nesto rab do mlekoto?da ne e slicajno nenajaden ili grcevite imaat uloga? Inaku pelenite mu se polni

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    До грчевите е, сите така се тешат со цице, ако полни пелени, мочка, кака редовно значи не е гладен. Давај му кога сака нека цица.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Не значи дека моево е точно, но кај нас делуваше. Синко почна така со грчеви и баш се погоди да сме на вакцина, го прашавме педијатарот за чаре и ни рече да гледам да го дојам на 3 часа, не почесто, бидејќи он се теши со цицето, но на несвареното млеко му доаѓа ново и му се оптеретува стомачето и само повеќе го боли. Го послушав советот прво едвај на 1,5 сат се доевме, па на 2 и после си го фати редот на секои 3 часа, му ставав и топли облоги на стомачето, перниче со семки од цреши и после немаше никаков проблем. Не плачеше и си спиеше убаво. Не велам дека ова е исправно, но кој пробал веќе се, нека се ободе и вака.

9. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Kolku.se isplasiv sega. Vo ova peleno kakata mu bese zolto zelenkasta. Dali toa znaci deka.e.gladno?da ne slucajno ne mu stiga moeto.mleko?

10. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.136
    Допаѓања:
    2.718
    Ako e zelena moze da e gladno.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.084
    Можеби е настинато,или едноставно ништо не му е.Природна работа.

12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.689
    Допаѓања:
    141.202
    Им паѓаше ли косата на вашите бебиња? Пола глава и е со малце влакна, месец и пол е стара. Кога почна да им расте?

13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Или па не си ја сменила на време пелената и дел од каката оксидирала. :)
    Не се плашете, кога оксидира каката позеленува, и дава слика дека е зелена. Особено ако е дел зелена.

Тоа со ново и старо млеко и мене мајка ми ми го кажуваше, но после читања и истражувања за доењето сфатив дека не е така.
    Мајчиното млеко има лесен состав, такво е за да се прилагоди на потребите на детето, и може да се "свари" во дигестивниот систем за 40 минути. Така што, тоа на 3 часа вооброчување може да направи проблем со лактација кај некои доилки, па детето да не качува, па да се дава ад... И така натака.

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Нормално е да се смени и кожата и косата, ќе порасне нова, поубава:)

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.689
    Допаѓања:
    141.202
    И ќелавка да биде на пола глава?

16. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Ние сме две недели , а косичката ни е сменета многу , посветла ни е побушава(како на глуварче) тоа од што паѓа, а веѓичките пак заприметив потемни му се одкако што му беа да кажам му се познваат по малце.
    Косата како на старче :D

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Обично на страната кај што лежат се ќелавки, син ми назад на темето нема коса. Инаку е 6 месеци скоро и многу малку косичка, им се обновува на сите, некое порано, некое подоцна.

18. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Како спиете,јас мака мачам и стравот во коски ми е ,до мене спие не сака воопшто во креветче остави го и одма се буди дури и да е убо успан по некое време ќе дојде ред да се подразбуди и одма плаче ,земи го престанува.

19. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.473
    Ние сме 4+ и косата ни паѓа позади дури нема коса само горе на главчето има така повеќе. На креветот само ситни влакненца наогам. Таа ке се смени ке порасне нова поубава косичка :)

20. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.337
    Нас напред само ни падна т.е горе на темето на месец и пол...за некој месец порасна нова.