Антирефлукс мерки се за да не ти повраќа, да го дигнеш да ждригне и да спие на повисоко (креветчето одоздола да го подигнеш со нешто да дојде како подзакосено) за да не му се враќа млекцето назад, ама тоа се препорачува ако бебето многу често повраќа
Cicanje so prekini dokolku cica lakomo. Da zdrigne obavezno po cicanje, i podolgo ostavaj go vo ispravena pozicija kako ne bi ja vrakalo hranata da ja bljucne. Ne ja niskaj po podoite, i legnuva ja na 45 stepeni, naprimer pernica.
Navistina bese dobra temata, mnogu falese vakva tema, pa I vo trudnicki muabeti isti site se I sesto prasuvavme pa nikoj ne ja zakluci. Mislam deka treba da razmislat povtorno da ja otklucat.
Mene na ortoped mi rekoa deka malku mu e pogolema vdlabnatosta da si produzam so d3 kapki I na sonce, ne spomnaa dehidriranost, sega me podzamisli. 3+ e I samo na majcino mlekce, da ne treba da davam cajce, vodicka?
Ваљда има мормална вдлабнатина па ме треба да се грижиш. За другото мислам дека е рано за бебе на доење ама нека каже и некоја друга мамичка.
Незнам колку е практично ова....ние имаме памучна мрежичка која се мести на било каква кадичка, ја купив 450 ден. Се покажа перфектна и неопходна бидејќи бебето се роди 4,5кг и не можеше да се држи в раце за капење. Една недела го капевме на рака, а потоа јас леунка излегов и го купив тоа помошно делче и сега капењето ни е песна . Сега имаме скоро три месеци и се капеме секпј ден без мака . Кога ќе може да срднува ќе го тргнам и тогаш директно во кадичка
Вдлабната фонтанела и ослабен тургор на кожа ( на штипнување кожата е млитава и може да се потргнува на кај тебе). Може да се примето и суво усте и бело обложено јазиче и секако празни пелени, а мокрачата е темна и со интензивен мирис.
Јас имам ваква мрежа и страв ми е со неа многу да не се откачи случајно. Еднаш ја бањав со тоа и баталив, ми беше многу стресно.
A ok.A od kade ja zema? Mm baral vo Struzanka porano imale ama gi potrosile i veke nemalo da dobivaat.
Zdravo mamicki jas sum Nova mama I me interesira ako znae nekoj dali 50ml mleko vo flasa e dovolno za bebce staro 9dena jas doam ama zs imam poike od so treba pa moram da pumpam mleko I normalno go cuvam vo frizider pa I davam od flasa ponekogas 50ml e dovolno ili treba poike?????
Nie sme na formula i pocnavme sovpo 60 ml na obrok. Koleskata pocnala so po 30. Ima nekoja firmula koja veli deka treba da jade po 150- 200 ml dnevno na kilogram tezina. Za majcino mleko treba da go ranis kolku ti bara ne se ogranicuvaj.