Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.635
    Obicno cica ama mi preporacaja za da ne mi ojt fira mlekoto da mu dam od flasa po 50 ama go cicna za sekunda I vidov ko da ne I e dovolno pa zato neznam dali ak mu dam poike ke e problem I us nesto ko da zavrsvit so jadenje nesaka da podrigne nit povraka I ovie dva dena mi ima cat Pat prolivce to normalno e ili???

2. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.720
    Kako ima prolivce? Tuka procitav deka za proliv se racuna tecna stolica no da odi poveke od ednas za vremenski interval pokratokbod eden cas. Ako e samo tecno, ne e proliv.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Јас сакам да прашам нешто во врска со количината на ад млекото. Ќерка ми е 6 недели и цица но и ја дохранувам. Користевме хумана ама какаше еднаш во 3 дена и и сменив хип комбиотик. И давам обично по 3 шишиња на ден. Од 70 или 90 мл, зависи по потреба. Некогаш се случува и после тие 90 мл испиени одма после еден саат пак да побара. Ја смирувам на града ако плаче , но некогаш плаче многу па сакав да прашам дали ви се случува и на вас вака па ако е гладна да дадете повторно ад да речеме плус 30 мл или сепак чекате да поминат 3 часа?

4. Bellona

Bellona Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    51
    Јас напишав реферат ама го избришав. Да не те мрзи да читаш :D Не се доцицува изгледа. Ако цица би требало да го осетиш влечењето. Пошто ако не ти цица оно си е хронично гладничко. НА ден треба бааги млеко да пие и тие три шишиња може да и се малце (имаш на нет табела колку мајчино млеко треба за секоја килажа). Пробај одмолзисе види колку имаш. Ако не ти смета да ја цицаш и на саат два само цицај ја. И ако имаш а не цица префрли се на одмолзување. Мука е ама бар некој месец ќе пие мајчино млеко. Ја издржав до 5месеци со тоа што накај 6, 9 навечер веќе немав па давав ад.
    А иначе веќе ти е малата во 2 месец и може да си бара повеќе.
    Никогаш не чекав три часа. Тоа ми е знак дека му фали на бебуш храна. (нормално ако не плаче од грчеви ама се познава)

5. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Кај мене прв пат се свети на 5м пред тоа се мачеше се мачеше и на крај успеа

6. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.635
    Samo tecno e da cat Pat znaci ojt normalno ama I tecno ponekogas...haha jas samo roskam po pampersot :bandit: I se panicam mozit e sve to normalno ama ko da neznajs e vaka non stop prasanja :?:

7. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.720
    Ama teba da e tecna stolicata na bebinjata i zlatno zolta po boja. Ne smee tvrda da e.

8. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Кога се одмолзувам повеќе од 50 мл од двете гради нема шанси да измолзам и тоа ако не е цицана 4-5 саати инаку нема шанса толку. Имам обична рачна пумпица, не сум во можност да купам од тие на струја.
    Она кога цица убаво ја слушам дека голта ама тоа трае само 2-3 минути,а некогаш и помалку. После најверојатно се намалува млекото и треба повеќе да се мачи и заспива и се буди пак за 5 мин гладна. А јас од што не го сакам ад и цело време ја форсирам на гради и гледам колку може помалку ад да давам... :( Многу бедно се осеќам во врска со доењево, незнам кој пат да го фатам више :(

9. Bellona

Bellona Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    51
    Ako sakas kontaktiraj me vo poraka imam dvojna elektricna pumpa koristi ja vidi dali ke ima podobruvanje pa ke mi ja vratis od koa ke zavrsis rabota. Znam kako se osekas taka da ne si edinstvena :D treba da ti nadojde uste poise mlekoto. Ako ne ti slabee malata nema mesto za grizi. Kaj mene i po mesec dena slabeese pa morase da se bara care. Ako sakas slobodno kontaktiraj me.

На mimidjon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bellona

Bellona Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2015
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    51
    Toplicko e. Daj mu malce voda i odma ke se oladi (za 5 min)

@momomo ne se sekiraj sekoe bebe so sve tempo na razvoj. samo glej da go nosis redovno na ortoped ako tamu se e ok togas ostavi si go deteto da si se razviva po negov terk. I mene na 5 i nesto mi se vrtese. Ama pa eve go 8 meseci i uste ne moze sam da se krene da sedne a se maci i so polzenje, a nekoi bebinja na 9 veke stojat. Kako i da go vrtis za godina dve site ke trcaat. Pa dali na 4,5 ili 6 meseci se svrtelo nikoj nema ni da se zamara. Motiviraj ja so igracki :)

Последна измена: 10 мај 2016
    На *Ѕвездичка* и momomo им се допаѓа ова.
  11. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.635
    Ne e tvrda bas ama normalno kaki zolta boja ama ponekogas I ko vodicka e tecno

12. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Нормално е

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Мајки да ве прашам, како се справувате со моро- рефлексот? Тоа е оној рефлекс кај бебиња кој им дава чувство како да паѓаат и широко ги испружуваат рачињата како за преградка и почнуваат да плачат.
    Ноќе ќерка ми си спие супер ама преку ден мака мачиме. Ќе заспие и се буди за 2 минути плачејки, целата исплашена. Дури и мало крцнување на ламинатот може да ја разбуди.А од кога се роди ја учиме на галама. Понекогаш со саати се мачиме додека целосно не се исцрпи. Читав дека повојот е едно решение но жал ми е да ја повивам, посебно сега кога се затоплува.

14. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    После 3м го снемува тој рефлекс ништо страшно барем јас не сум имала мака кога ке тропне нешто ќе направеше така и си продолжуваше а за плачење до ден денес плаче во сон 6+ сме

15. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Мајки хелп,
    изгледа малово имаше проливче пред некој ден, барем така мислам бидејќи пелените цело време беа полни а јас јадев јаболки, и сега гледам кај газето како разрането и кога оди во веце се стега и плаче....што да правам ?

16. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Mamicki zdravo. Jas sum nova vo grupata. Ve citam. I nauciv dosta raboti od vasite iskustva :) mojot bebus ima 3.5 meseci. Samo na doenje e. I toa po ceel den samo toa pravime,si napreduva super. Posledniot pat na pregled kaj pedijatarot pred 3 nedeli bese 6.500 kg. Ama problem e sto celo vreme e razbuden,spie edinstveni ako i jas sum do nego. A navecer od koga ke zaspie sam spija 4- 5 casa i posle se razbuduva so placenje i cela vecer ja pominuva na grada . Taka spie do sabajle,ama mislam d3ka toa ne e nacin. Maki macime za da pospie preku den. Probav i so ad da mu dadam ama dzabe ni taka ne spie. Sovet vas? Vaka si napreduva super,nesakam da vovedam adaptirano :/

17. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Mamichki kako da mu gi namalam na bebush grchevite? Mu stavam toplo na meshe, ne mi se dava nishto drugo dovolno lekarstva prima.. Preku mlekoto mozham li da mu pomognam nekako? I kakva hrana da izbegnuvam, shto doprinesuva za grchevi? Bebush e skoro 7 nedeli :)

18. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Izbegnuvaj da jades teska hrana kako grav,zelka,gazirano,blago.... seto ova pridonesuva za drcevi kaj bebushot. Barem kaj moeto se pokaza deka e taka. Nie imavme mnogu grcevi edinstveno ni pomognaa Infacol kapki. A velis deka ne sakas da davas lekarstva,probaj so caj na Becutan go smiruva stomaceto.

19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.742
    Допаѓања:
    141.617
    Nie skoro mesec nemavme grcevi i jas murtava jadev vcera kolbasi i eve dete pak ima grecevi :( se mrazam koga gledam kako se vitka.

20. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Пиј ти чај од ансон или ким мојата кога имаше јас неа и давав како чај ама ти можеш да пиеш и преку твоето млеко ќе и биде подобро