Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Kolku se skosiv. Si go urocivme deteto. Veke e 36 dena . Do pred dva dena znaese da go boli stomak ama ne zaplakuvase, samo crvenwse, se vitkase.I sakase cice. Sega od vcers nakaj 7 casor fo fakat I duri pocnuva da place. Saka na cice celo vreme, ako ne cuclata ja ubiva ama I pocnuva da place. Se plasam da ne stane poloso. Da ne pocnuvaat grcevite posle'40'dena ili moze da mu e samo period. Iskustva?

2. @Ledi@

@Ledi@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2015
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    192
    I nie bevme taka pokasno se aktiviraa ni rekoa vo 2 mesec bile najsilni grcevite zatoa.Jas bidejki davam i dohrana i vovedov antikolik pa ni pomaga a davam i proven probiotik.Prasaj si go pedijatarot ako mozes da davas probiotik na priroden nacin da mu olesnis za grcevite i sekako masaza na stomace,termoforce po jadenje drzi da podrigne ubavo i mozes white noise da mu pustas nas mnogu ni pomagat.Ako ne pusti aspirator i mir :)

На maja.mitrova му/ѝ се допаѓа ова.
  3. @Ledi@

@Ledi@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2015
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    192
    I moeto eve taka pocna da pravi.I zboruvam togas da znae deka sum do nea i ja galam po meseto obicno ili nezno po glavceto da znae deka sum do nea i si se smiruva i prodolzuva da spie a nekogas i moram vo race da ja podrzam.

На slobodka и Cka им се допаѓа ова.
  4. marince87

marince87 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    160
    Мајки, дали на бебе од 2 недели смее да му се дава 1 капка лимон кога ика ? Имам слушнато дека лимонот помага при икање , ама ми е страв од алергиски реакции ? М?

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    НЕ смее.

На Kaetana и joy1 им се допаѓа ова.
  6. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    nema steta od ikanje ,normalno e

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Не, лимонот е силен алерген. Секое бебе ика, тоа е нормална појава кај нив.

8. LoVeR

LoVeR Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.046
    Мамички бебенцето ми е еден месец,не сака дење никако да спие многу мааалце ке се нацица ке полежи 15 мин мах и станва понекогаш си плачи а некогаш само така си седи и си гледа некаде,нели сега треба да спие нон стоп многу е мал, дали некоја мамичка има поминато нешто слично да размениме искуство

9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Нормално е.
    И мојата дење не спиеше ич, а ноќе се будеше секои 1.5-2 часа за цицање.

10. LoVeR

LoVeR Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.046
    Исто така и моето

11. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Мојот денски не спие многу да не кажам ич,ама па навечер си поспива повеќе ,изморен и нормално тоа .

12. happylinda

happylinda Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2016
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    3
    zdravo majki, aj da pisam i ovde.
    Imame eden mesec, pred edna nedela i se nafrla liceto i se pojavija mali sitni bruncina. Mislev kako so vikaat stari nekoja " necista" ja ima videno i mislev za brzo ke pominat. Po nekoj den ja odnesov na doktor mi rekoa so eozin da ja mackam, no nisto. Sega i se pojavija i na gradinata i negledam nikakvo podobruvanje, bas naprotiv i se razmnozuvaat. Sovet nekoj?

Прикачени фајлови:

• image.jpeg
      image.jpeg
      Големина на фајлот:
      167,8 KB
      Прегледи:
      50
  13. LoVeR

LoVeR Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.046
    Mamicki sinceto moe sabajlevo kaci temperatura 37,8 ,ima samo eden mesec ne znam dali e normalno ili ne e ine znam sto da prevzemm osven sto go rasleciv i sto go iskapiv :( malce me zahrizuva so kaci temperatura dali na nekoja odvas se ima sluceno bebence od eden mesec da kaci temperatura?

14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.755
    Допаѓања:
    141.704
    Odete na lekar. Mojata kaci 37 so 3 i veke otidov.

Tuku nie pak nose zatnato...

15. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Како што гледам на сликата, брунчињата се со бело врвче, те со гнојче...дали и тие што се на градината се исти вакви? Ако се исти, тогаш станува збор за пиодермија, во ред е да мачкаш со еозин, ама ако не поминуваат ќе треба и антибиотик локално. Сепак, најубаво да го прегледа дерматолог, затоа што сите кожни заболувања се слични едно со друго...

На Kaetana и happylinda им се допаѓа ова.
  16. happylinda

happylinda Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2016
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    3
    da, isto i se i na gradi ko so gnojcina

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.064
    Допаѓања:
    328.422
    Ах душиче слатко
    Мораш да се советуваш на лекар.Често кај бебињата искачаат вакви ако мајката била под хормонска терапија за време на бременоста и ова е еден вид на чистење на организамот.
    Алергиска реакција исклучувам заради присуство на гној.
    Ако е пиодермија ко што вика ѕвездичка тогаш еозин не верувам дека ке ви помогне.Тоа е бактериска инфекција ке треба може и брис да видите дали се раб за стафилокока,стрептокока или др и сходно на тоа антибиотик локално или орално.

На Kaetana и happylinda им се допаѓа ова.
  18. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Синко за 5 дена ќе полни 3 месеци .Веќе една недела интензивно ги става рацете во уста и многу се лигави.Секој пат пробувам да му дадам цице ама не е гладен и врешти за да го кренам во раце.Мислев да го боли нешто ама секој пат кога плаче ќе го кренам и прекинува и ако го спуштам повторно плаче додека не го кренам пак.Ме избудали ,а инаку не беше ваков,многу беше мирно бебе.До сега го држев и место да цица пошто му беше веќе време тој заспа.Помош?

19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.755
    Допаѓања:
    141.704
    I mojata isto. Proba duri i dvete race da gi pikne naednas pa ne uspea i se rasplaka. Deneska cel den cica i lesno spie. Place ako lezi i mora vo race. Vcera mi pomodre od placenje naednas. Vas vi se slucilo da pomodri bebe od placenje?

Sledna faza posle racinja i jazik e nozzinja vo usta. Gledam gi kreva visoko pa sekoj den ocekuvam da gi pukne vo usta. Od ligavenje se zakasluva duri.

20. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918

http://www.zegin.com.mk/home/uvoz/frezzy-derm-baby-cream.html
    [​IMG][​IMG]На морто бебе му се направија како брунчињ нешто слично на ова ,нас од кремчињава ни помина и плус Еозин