Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Јас ја бањам во 8 навечер и после бањање и ги давам, ја дојам и заспива...И ги давам со лажичка заедно со малку мајчино млеко...

И јас некако сум повеќе за вигантол, ама ај до 3 месеци ќе терам со ова, па после вигантол...

Last edited by a moderator: Apr 30, 2017
  2. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Ние сме уште во старт со вигантолот, првата недела по една капка , а сега давам по две капки навечер после бањање пред јадење и спиење ....Вигантолот е маслен раствор и не престаува проблем дали се чува надвор или во фрижидер и има поголема трајност од останатите а (снаа ми е фармацевт ) викаат дека е по ефикасен од останатите ... се препорачува и кај жениве со остеопороза . поздрав

Micika80 likes this.
  3. Micika80

Micika80 Истакнат член

Да не повторувам, и ние исто вака со Вигантол тераме ;)

ivanovicka likes this.
  4. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

зошто е подобро навечер да се даваат капки? Ние сме со Д3 и лекарката рече насабајле да ги давам :?:

5. kallias

kallias Популарен член

Абе жени, за какви капки зборувате што им ги давате на бебенцата? Јас на моево не му давам никакви капки ниту ми рекол некој ниту пак педијатар :?:

6. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Како бре сонце немаш појма за капките , па во болница не ти објаснија , ти колку се сеќавам не си во мкд, кај нас во болница даваат картонче и тука има се , кога контрола како поминал после пораѓај оценки итн и меѓу другото има што да му се дава дома, каква тоалета да му се прави за папучето , и кога има контроли и примени вакцини. Е сега овие вигантол капки се капки за ојачување на коските на бебушот како и за черепот и главчето . Овие вигантол капки ги користат и како превентива жените против остеопорозата болест која ги јаде коските и ги прави да бидат меки и неотпорни на кршење. Така и кај бебушките се користат капки за ојачување на коските....обавезно земи и прашувај за капки ... ;)

7. kallias

kallias Популарен член

Не бе златна, не ми кажале, во болница ми дадоа лист на кој пишува што треба за бебето, а за капки ништо никој не ми спомна, з апапочето што треба, аккви креми треба да се користат, какво млеко на колку часа итн, ама за капки не и затоа читам од вас и ми е чудно....за 2 дена сме на контрола на педијатар па ќе прашам баш дали треба и ние да користиме :o А тие капки од кога се користат и ако не се ставаат што би можело да се случи? :worried:

8. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

каллиас кај нас во Грција овие капки не се даваат , и јас прашав но ми кажаа само не се даваат, а зашто не ми ни кажаа :)

kallias likes this.
  9. kallias

kallias Популарен член

Значи тука во Гр.многу работи не се даваат аман веќе :tmi:
    П.С И ти ли не и даваше на малата капки кога се роди?

10. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Море златни мои , како ви вика инстиктот така, само што не за џабе кај нас се даваат и тоа во контролниот картон ги пишува како препорака, дојдете си во мкд на викенд и правац педијатар и консултирајте се , не се ослонувајте само на здравствениот систем во гр , и така се аут во се , чувајте си златни деца и уживајте со нив, овие капки се даваат кај нас заради коските , пипнете го главчето на бебушка и ќе видите дека черепчето му е уште многу меко , исто и коските на телцето па затоа се даваат за цврстина ..... правац викенд македонија ;) :) :) :)

11. pepus

pepus Истакнат член

Д3 капките не се даваат секаде на пример во Австралија не се даваат зашто има доволно сончеви денови и таму само се советува да се шетаат децата сончевите зраци во контакт со меланинот на кожата создаваат д3 и децата не заболуваат од рахитис не знам каква е состојбата во грција но ако се советувате со наши педијатри обавезно напомнете каде живеете

Сакав да прашам дали некоја од мамичките сте користеле подлога за играње ние вчера добивме една на поклон цуцка многу ја сака седи во неа читај лежи и до 30 мин што е мишн импосибл за релаксаторот од 5 мин повеќе не издржува

12. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

па не , бидејки не ми ни кажаа а јас читав по форумиве дека се дава во мк и се зачудив , но потоа ми рекоа дека не се дава овде :)

13. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

мамички да ве прашам како ви спијат бебушките, т.е по колку време спијат денски?? ова моево од кај 9 часот сабајле кога ке станиме, ке јадиме и до кај 12 е будно, око не затвора. после тоа пак спие по 10на, 20мин максимум, се случува кон 17 часот да спие повеке ама тоа е се. е дури после капењето кај 20 часот заспиева и од тогаш па до наредното утро се буди како аларм на 3 саати точно :D
    а исто кога јадиме се прејадува,ама пак после 2 саати е гладно, навистина незнам шо да правам, нели сме комбинирано мајчино млеко + хумана :(

14. meU

meU Популарен член

Имам информација дека во Грција ги ставаат преку инекција, зошто многу пати мајките забораваат да ги дадат, па затоа се одело на оваа варијанта.

15. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Сите бебиња спијат различно, нема некое правило, тоа како ќе ти се погоди :lol:
    Мене двете ми беа тешки со спиење.
    Ќерка ми до 3 год. не спиеше :tmi: , по цели ноќи дежуравме. Почна да ја преспива ноќта со полни 3 год., а дотогаш се будеше на секој саат и бараше сок да пие. :drunk:

Малиов пак, еве го има 7 и пол месеци и уште не ја преспива ноќта. Преку ден спие 4 пати по 40 мин. макс. по еден час, па два часа буден, па пак спие т.е. дремнува и така се до 22ч навечер кога заспива и спие се` до 8-9ч наутро со будење на 2-3 саати некогаш за цицање, за нишкање, некогаш ќе се расплаче во сон и така...битно замара цела ноќ. |(

Другарка ми има 4 месечно бебе и таа вика дека нејзиното преку ден спие 2 пати по 30 мин. ама навечер заспива во 21ч и спие до сабајле до 6ч со тоа што ретко се буди за доење во 3ч. Другарка ми вика дека на прсти може да се изброи кога се разбудила, си спие по цела ноќ. :clap:

Малечко е, ќе менува не се секирај, тек сега ќе почне полека полека да фаќа навики.

Ама моите деца се такви, душата ми ја извадија. ]:) Што и да правев/правам, не успеав/м да ги научам да ја преспијат ноќта...Мои си се, ќе си ги трпам :D ова се смеам за да не заплачам :!: :D

16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Ах сите деца се различни
    Можам да кажам дека ја имам среќата да моево дете си спие убаво :wasntme:
    Денско време спие два пати по саат до саат ипол .
    Навечер легнува во 20ч и спие до 08 сабајле без будење :nod:
    Неможам да се пожалам за тоа
    Може сеа како расте ке спие денско време помалце ама битно ноќта е мирна ]:)

17. pepus

pepus Истакнат член

И ние конечно можеме да се пофалиме дека имаме некаков читај никаков ред Спиеме вака : Ноќта ни почнува во 19 часот и спиеме 6 часа во континуитет кога се буди кај 1-2 по оплниќ и јаде и тоа само 50 -60 мл после се буди во 5 ијаде исто 60 -70 мл (инаку јадеме 120 -130 мл без проблем ) иво 6 и 30 сме свежи будни спремни за играње :drunk: . Днење спие вака не може сама да заспие не знам зошто врека врека зајдува и ќе ја гушнам некогаш одма заспива а некогаш се нишкаме нишкаме и нишкаме може и 2-3 саати и едвам ќе заспиеме спие од 9-10 сабајле па од 11и30 до 12 па седиме будни до кај 16 часот итукаспие 20 тина мин само и потоа завива изгледа тогаш ја фаќаат грчеви иво 19 часот си легнуваме е вчера ми смени ми стана и во 11 за вечера и во 2 и во 5 може и сејадеше многу што знам се трудам тој во 5 сабајле да ја залажам со чај или лажалка и да поспие до 7 и тогаш да јаде ама немам шанса не се залажува па си ручкаме .Сакам да ја натерам да седи будна до 21 навечер за да спие пак 6 часа ама еднаш коа остана будна и заспа во 22 пак си стана во 02 по полноќ за јадење па викам ако и се спие во 7 нека спие. Ианку навечер веќе не палам никакво светло ни пригушено ни ништо јаде скроз во темно за да сфати декае ноќ само мие упалено во кујна сосема е одвоена од дневната итоа низ подзатворена врата за да можам да стигнам без д асе потепам млеко да и направам

18. meU

meU Популарен член

Еве и ние на 4м почнавме да ја преспиваме ноќта. Не ни успеа порано да легнеме но затоа во 23:30ч, јаде, легнува, и станува во 6:30ч, пие млекце и продолжува до 10:30ч.
    Одлично е ова, и фала му на Бога, полека се ставаме во ред, а преку ден заспива 2-3пати по 1-1:30ч.

19. Sun.shine

Sun.shine Истакнат член

И даваш ли нешто посебно да јаде пред спиење за да биде сита подолго или не? :?:

20. ikame

ikame Популарен член