Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Eve sme istite. Veke 2 saati se obiduvavme da cica. Samo se vrti na site strani. I eve konecno se predade. Pa duri spie i da cica istovremeno. Sekoj den nova maka. A kengur pocnav od 3 meseci. Sega sme 4. Na pocetokot go vrtev na kaj mene so liceto. A poslednive pati da gleda napred. Konecno malku mir hahah uziva koga se setame.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Freyja

Freyja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2015
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    62
    Се надевам ќе ви помогне советов за сите со маки со грчеви: Nurse harvey's капки. Ги имам видено во виола аптекиве, верувам ги има и во другите. Нема да ви треба ништо друго.

3. zajka1

zajka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    529
    Zdravo mami :) jas sum nova na temata pa se nadevam ke se druzime :) nie imame 8 dena zakazana ni e vakcinatabza tuberkuloza papceto seuste ne ni e padnato e sega vee molan da me upatete sto sledno treba da pravam pregledi ortoped pedijatar...vi blagodaram odnapred :*

4. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Ќе си изберете педијатар, ќе си отворите картон и ќе си извадите здравствена книшка.
    Педијатарот треба да ви даде упат за на ортопед (ќе треба да закажете термин најбрзо што можете) за првата контрола која треба да ја направите на два месеци (многу се чека за термин, затоа и велам најбрзо што може)
    Со новиве вакцини не знам како е, но син ми пред 2 години во болница ги прими БСЖ и Хепатит Б, па следна вакцина беше по еден месец.
    Папочето му падна по 7 дена. За нега на истото сигурно веќе ти кажале во болница.
    Давај редовно капки за коски и изнесувај го бебето на сонце. Ако не фатило физиолошка жолтица, овој период можеби ќе се појави, ама со често доење и изнесување по неколку минути на сонце ќе го забрзаш процесот на опоравување.
    По две недели очекувај, но и не мора да значи дека ќе ги има, почнуваат грчевите.

На kelebeim***, slobodka, Cka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. 2016305

2016305 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    199
    Мами ке почнеме со хранење имаме 5 месеци па би сакала да ми препорачате добар соковник за да и поготвувам сокчиња на мојата принцеза

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.010
    Philips, najubavo i najtecno gi cedi sokcinjata, imame i na Tefal, ama ne e nesto posebno, Tefal skoro go zemavme, nekoj nesto ni duzese pa da si zememe i aj toa i dzabe pak Philips go koristime :D
    http://www.neptun.mk/mobile/index.php?route=product/product&path=30_125_38&product_id=215246

На 2016305 и slobodka им се допаѓа ова.
  7. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    На 2016305 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Imme 8 nedeli I vekw 24'casa nemame kakano . Inaku sme na majcino mleko. Nogi se maci I vcrvenuva I se nervira. Kako da mu pomognam da se olesni? Inaku imavme celo vreme tecna stolica

9. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Mami dali imate iskustvo nekoe so mlecen seker mene bebka ne mi kakit bas najubo pa me sovetuvaa vo apteka da mu dadam pola lazica vo mleko mu dadov ama sega mi e strav nekako zs ima samo 40dena sovet nekoj

10. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Mamicki ve molam za sovet. Bebusov ima prolivce skoro cel den. Sovet dali da dadam nesto? 4 meseci sme.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Акo е сaмo нa дoење, нoрмaлнo е дa не кaкa секoј ден. Јaс не би дaвaлa ништo плус. Акo е нa aд млекo, дaвaј пo мaлку и вoдa, пoлеснo ќе и биде зa кaкaње.

Сигурнa си декa е прoлив? Кoлку пaти е искaкaнo вo рoк oд еден чaс? Акo имa 5-6 течни стoлици вo еден чaс, тoгaш е прoлив. Прoбиoтик мoже дa дaдеш, слoбoднo, избoрoт е твoј. Имa и зa бебињa, дoзaтa ќе јa прочиташ нa упaтствoтo.

На Girl-Rabbit и Mari* им се допаѓа ова.
  12. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Posledniot sat 2 pati. Inaku na 1-1.5 sat. Mislam deka e prolivce oti e samo kako oboena vodicka. Ke vidam i sabajlevo kako ke bidi ako ne ke zemam probiotik. Koj da go zemam od vase iskustvo?

13. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336

Nie od 8-10 od koi 7 se sigurno kakani. A se pokaka odma reagira, ne saka voopsto da sedi taka.

На zajka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Леле блазеси ви колку многу часови си спие. Ние или не знаеме да спиеме или не ни се спие. Абе 3 h да не се врзело ни дење ни ноќе. Дај кажи некоја финта што да направам? :)

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Јас лично, според искуството со син ми, најзадоволна сум од Нормиа и Провен. Провен има специјализиран за бебиња кои се на доење, само не ја знам дозата, оти јас на син ми му давам Провен што е за деца. Некои даваат Пролајф или Линекс, ама што имаш дома, тоа. Само види ја дозата, не ја знам за толку малечки.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Ако кака на саат - саат ипол тогаш не е пролив. Членката те праша колку пати кака во текот на еден саат.

На zajka1 и Cka им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Точно е дека кај бебињата има потечна столица, и затоа прашав колку често кака. И ние возрасните често се случува да кажеме дека ако еднаш сме имале потечна столица, дека имаме пролив, што нема врска. Едноставно, потечната столица некогаш е реакција од нешто што сме јаделе (важи за доени бебиња), или пак од т.н настинат стомак. Пробиотик во секој случај не е штетен, ама прави запек.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    107
    здраво еве и ние да се пријавиме тука имаме 20 дена сакам да прасам вигантол капките и д3 биле едно исто мене од болница ми писаа вигантол а на педијатар д3 со к1 ијас од двете давав кога ми казаа биле исто е сега незнам од кој да продолзам да давам кој се подебри васе искуство:)

19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Ако ти рекол педијатарот да даваш Д3 + К1 давај ги тие до 3 полни месеци. После можеш да продолжиш или со Вигантол или со Д3 само.

На zajka1 и ZRNO им се допаѓа ова.
  20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ќеркичката има 7 и пол месеци и од вчера ми крева Т, не дава да и мерам, го фаќа топломерот кога и го ставам и никако да доседи 2-3 мин да измериме, но јас ја осеќам дека е жешка, до 38 има сигурно, и дадов парацетамол, одма се симна и си е весела после едно 6, 7 саати и после пак ми се вжештува, вчера 2 пати и дадов, ноќта не ми качи и дадив сируп пред спиење и спушти и цела ноќ немаше, ама ми се будеше со плачки, така наеднаш ќе заплаче и престанува и заспие, така неколку пати во текот на ноќта. Сабајле штом станавме пак ми качи Т и дадов сируп и спушти. Сега нема монентално ама сака во раце да ја носам, не сака да седи да си игра, само ме влече за блузата да ја земам. Кенкава е, на моменти се заигра и за неколку мин.пак почбе да плаче.
    Јас сум 90% сигурна дека и се забите, немаме забче сеуште, цела тупаница ја става во уста и стенка така жално, и ставам и гел ама не знам. Други симптоми освен Т нема, ни кашла, ни нос и тече, ништо. Цица инаку, пие водичка, јаде по малку кашички, не можам да кажам дека нема воопшто апетит.
    Мислење за оваа ситуација луѓе? Може да има Т од заби, тоа од искуство знам по син ми и тој така качуваше изненадно и после некое време му никне забче. Не знам што да кажам.
    Ако продолжи и утре цака да качува Т да ја носам на лекар?