Znam deka ne e I deka na majcino mleko moze.povekw denovi no toj poradi toa ima grcevi, se maci, stenka.
Јас не знам што е со малово.... почнува да плаче кога му се спие, грчеви го фаќАат па вика....не знам дали сака внимание или стварно го боли толку. До кога траат овие фази?
внимавајте со кајсиите многу брзо можат да направат течна столица и напади на желудникот ако давате давајте пола кајсија со нешто помалце што јаде или морковче за да добие благ вкус немојте кајсии и праски одеднаш и двете се течни , лубеницата е убаво така да се дава над 6месеци и за жлебините и да се лади устето зошто е 99посто вода , диња,портокал, капина, калинка јас барем посел годинка и давав моја братучетка од незнање во 8месец беше давала и се појави силна алергиска реакцијаа па инфузии ,нервози, помина ама стресовите останувааат, така јас на 7ми месец престанав со доење почнав ад Нан да и давам ама никој не ми кажа дека може да се појави алергиска реакција од АД и дека имало посебно за алерргиска реакција Ад нан кога бебето се надува како балон се гуши црвено па и незнаеш што му е и од што какви се стресови
Втор Не заедно ,педијатарот ми рече три пати дневно ,да давам кашичка од нешто . Да не е многу? Пие литар ,некогаш и повеќе од литар млеко?
Мое мислење од мое искуство, на 5месечно бебе многу е два оброци а три во никој случај јас не би дала. Значи не сте на доење, на ад е. Немам искуство тука. Колку јаде количински од кашиве?
Па не јаде многу, дури не сакам ни да правам. Зошто само се нервирам и ја бркам на сите страни за не цели две лажички , не сака каши.
Оваа фаза и за тоа е, пробување вкусови и навикнување на каши. Трпение. Не можеме да очекуваме наеднаш да јаде по цела тегличка. Малку по малку.
@danichap ti mislam imase isto vovedeno dohrana na 4,5 ili 5 meseci bidejki stagniravte so kilaza, isto sme inie momentalno, kazi mi kako pocna redosledno, pedijatarot me sovetuvase da davam I ad mleko, no nekako sum protiv.
Јас и давам од четири месеци ,исто јаде. Не сака ги плука и тие лажички . Педијаторот ми вика мораш денеска трипати да и дадеш, што и да направам фрлам ,бидејки ни пола не го јаде.
Таа возраст давав еднаш. Секогаш исти термин на соодветна временска оодалеченост од подој. Да биде подогладнета малку. Со текот на време стекуваш осет колку е потребно да има растојание помеѓу оброците. Вториот оброк месец покасно почнував со пробување на вкусови и минеше до 2-3 недели додека се воведе оброк. Трет оброк тек 8 месец некаде беше. Голема е веројатноста да не ти ги сакала бидејќи детето не е спремно за каши.
Точно, некаде кај 5ти месец почнав со дохрана. Започнав со јаболко, па круша, па слива, па банана. Со исклучок на бананата, сите предходни првен ги варев на пареа за да и бидат полесни за мешето. Првиот ден давав малку да проба, да бидам сигурна дека нема алергија, вториот ден веќе поголема количина. Кога истава процедура веќе ја имав поминато кај две овошки, потоа ги мешав. Од зеленчук почнавме со компир и морков. НЕ давав два оброци на ден, туку симултано или овошје или зеленчук. За старт ова беше доволно. Веќе шести месец листата на продукти кои се препорачливи е поголема и имав поголем избор. Потоа следуваше фаза од неколку недели на воведување нов оброк. Вистински втор оброк беше некаде 7 месец ми се чини. Следев како реагира детето на оброците и спрема тоа реагирав соодветно со воевдување на нови продукти и нови оброци. Ад никогаш не проба малава. Се додека можев ја доев. КАј 10 месец, самата се одби бдиејќи подоите веќе беа намалени на сметка на зголемени оброци. Подој нудев после оброк. Да се најаде детето, а подојот плус да биде.
Исто како @danichap воведував дохрана, само што јас овошјето свежо го давав (од незнаење ) но среќа немаше проблеми, а за второво ќе знам како треба. И мојот е од 9ти месец на АД. Ама не брзав многу со втор и трет оброк, а и доста работи му воведував покасно, гледав прво убаво да ги прифати тие што ги јаде. И досега немал никаква лоша реакција, освен кога дедо му ќе му дадеше чоколадо, после стомачето го болеше.
Не сум најсигурна дали беше од 5 или 6 месец, но додавав малку кокосово во овошните а малку маслиново во зеленчуковите.