1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Pisi mi mene jas sum od sk. I uste nesto za zabcinjava mozno li e da mu rastat I dvojki trojki, ne ssmo kecovi, taka vika maticnata ama ne mi e verno...

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.778
    Кај мојата помеѓу 4.5 и 6.5 месеци испаднаа сите кецови и двојки.

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  3. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    8.319
    Majki kolku treba da e rektalnata temperatura kaj bebe?Bebeto mi e mnogu toplo ovie denovi,a temperaturata mu e postojano 37,6.
    Isto e mnogu nervozno,kako da go maci nesto i se e placlivo.Koga cica glavceto mu e ziva voda od pot.Nekogas i ne cica i pak e mokro na glavceto.

Normalno li e ova?

4. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Za temperaturata ne znam ama moeto e utop na glavats stalno, a koga cica da ne praime muabet. Noke isto mn se poti.

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.778
    Што сум читала, кај деца нормална е од 36.5 до 37.9. Дека од 38 се рачуна како покачена и треба да се посети доктор...

Да не се мачи со забчиња?

6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Мајки, преку лето давате ли Д3капки? Тоа со потењето, според една екс матична, било поврзано со недостаток на Д3.

7. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    8.319
    Porano voopsto ne se potese zatoa...mozebi mnogu go oblekuvam.

Pa ne znam,moze li nekako da se otkrie deka se zabcinja?Ne znam kako da proveram.Inaku mnogu se ligavi i se buta vo ustata.

8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.778
    Мислам дека потењето може да е показател и за предозирање, а не недостиг на истиот.
    @fairy88 мојава ушите многу ги тегне кога се мачи со забчињата или си кубе косичето. Инаку нервозна, плачива, намален апетит, може и проливче, малку темп. растечено носе, будење во текот на ноќта..

На ♡BuBaLe♡ и fairy88 им се допаѓа ова.
  9. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    8.319
    Давам витамин Д нередовно.Некој педијатри препорачуваат да се дава витамин само во месеците кои ја содржат буквата р.Мојава матична вика да давам цела година секој ден.Давам,ама некогаш знам да забравам и прерипнам.

Инаку не сум знаела дека потењето е поврзано и со витаминот Д.

Дани мене дете ми се поремети.Ни за ден,ни за ноќ не знам.Се нешто завива..такви звуци испушта.Станува навечер почесто.Денски не спие убаво.Раздразливо е многу,се препотува.Јас пак умирам за сон...:(

10. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Консултирај се со педијатар убаво мила, бебе треба да си спие мирно преку цела ноќ.
    Потење на главата и немирно спиење имаше и син ми средниот, на 9 месеци, матичната ми даде терапија 3 недели X 25 капки д3. Исто и педијатрите од вакцини за потење на најголемава како бебче ми дадоа иста терапија

11. NIkkita

NIkkita Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2013
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    54
    majki da prasam dali mozi vo majcino izmolzeno mleko da se klaj bickvitce i da mu se daj na bebe?

12. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Не , од Струмица сум. :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.778
    КАј мене малата од старт дење не спиеше повеќе од 1-2 и тоа до 15 мин. Детево буквално око не затвараше.
    Неколку месеци се будеше на 1.5 саат, помеѓу 4-7 месеци до 2-3 пати во текот на ноќта. Кога воведовме 4 оброци дури почна да ги преспива ноќите.

На fairy88 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.990
    Кaј бебињa не се прекинувaaт д3 кaпките, се дaвaaт без прекин бaрем дo гoдинa (педијaтaрoт и oртoпедoт кaј кoи гo нoсев мaлиoт ми рекoa дo 18 месеци без прекин).
    Инaку и јaс сум слушнaлa декa прекумернoтo пoтење гo пoврзувaaт сo недoстaтoк нa Д витaмин (д3 е прoвитaмин), aмa реaлнo мислaм декa тoa е пoрaди тoa штo центaрoт зa термoрегулaцијa кaј бебињaтa целoснo стaпувa вo функцијa некaде oкoлу 9 месец.

На Girl-Rabbit, danichap и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.778
    Само да споделам каде ја прочитав информацијата во врска со д3 капките.
    Bildschirmfoto 2016-06-15 um 16.00.04.png

Како симптоми на предозирање се набројани јака жед, повраќање, често мочкање, вознемиреност, омалаксана мускалатура и јако потење.

16. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Ние бевме до 3тиот месец на д3 ,сега ни препиша Вигантол по една капка ,доволно ли е за пет м. ?

17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.644
    Допаѓања:
    140.740
    Ne mislev da dava lineks tuku kako ideja kako da dava lek. Jas deka mesav so moe mleko. Inace mi gi dadoa na neonatalna oti cel mesec imase zelena kaka i od 2 lineksa se sredi i veke cel mesec sme super.

На Girl-Rabbit, ♡BuBaLe♡ и joy1 им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.990
    Тoa oртoпед ќе ви кaже, зa сите е рaзличнo.

Дaни, зa предoзирaње пoтребни се oгрoмни, aмa нaвистинa oгрoмни дoзи, штo не е мoжнo дa се пoстигнaт сo кaпкиве кaј бебињaтa aкo се дaвaaт спoред препoрaките.

На Tinushka, joy1, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.778
    Се сложувам.
    Сите тргнавме од претпоставката дека се следат препораките на докторите па некои симптоми се идентични за повеќе состојби. Да не се избрзува со заклучоци доколку се пронајде некој симптом, дека може да е сосема трето. За пример само споменав дека ист симптом е и за предозиранот и недостиг.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Мене ми кажа докторката-ортопедот да и давам први 2 месеци Д3 со К,до крајот на првата година само Д3,а втората година да продолжам со Д3 само зимно време.
    А конкретно за потењето,сите бебиња се потат на главче,посебно у цицање,зашто другите потни жлезди уште не им се доволно развиени,па така ја регулираат температурата...така прочитав

На zuto, slobodka и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.