Pisi mi mene jas sum od sk. I uste nesto za zabcinjava mozno li e da mu rastat I dvojki trojki, ne ssmo kecovi, taka vika maticnata ama ne mi e verno...
Majki kolku treba da e rektalnata temperatura kaj bebe?Bebeto mi e mnogu toplo ovie denovi,a temperaturata mu e postojano 37,6. Isto e mnogu nervozno,kako da go maci nesto i se e placlivo.Koga cica glavceto mu e ziva voda od pot.Nekogas i ne cica i pak e mokro na glavceto. Normalno li e ova?
Za temperaturata ne znam ama moeto e utop na glavats stalno, a koga cica da ne praime muabet. Noke isto mn se poti.
Што сум читала, кај деца нормална е од 36.5 до 37.9. Дека од 38 се рачуна како покачена и треба да се посети доктор... Да не се мачи со забчиња?
Мајки, преку лето давате ли Д3капки? Тоа со потењето, според една екс матична, било поврзано со недостаток на Д3.
Porano voopsto ne se potese zatoa...mozebi mnogu go oblekuvam. Pa ne znam,moze li nekako da se otkrie deka se zabcinja?Ne znam kako da proveram.Inaku mnogu se ligavi i se buta vo ustata.
Мислам дека потењето може да е показател и за предозирање, а не недостиг на истиот. @fairy88 мојава ушите многу ги тегне кога се мачи со забчињата или си кубе косичето. Инаку нервозна, плачива, намален апетит, може и проливче, малку темп. растечено носе, будење во текот на ноќта..
Давам витамин Д нередовно.Некој педијатри препорачуваат да се дава витамин само во месеците кои ја содржат буквата р.Мојава матична вика да давам цела година секој ден.Давам,ама некогаш знам да забравам и прерипнам. Инаку не сум знаела дека потењето е поврзано и со витаминот Д. Дани мене дете ми се поремети.Ни за ден,ни за ноќ не знам.Се нешто завива..такви звуци испушта.Станува навечер почесто.Денски не спие убаво.Раздразливо е многу,се препотува.Јас пак умирам за сон...
Консултирај се со педијатар убаво мила, бебе треба да си спие мирно преку цела ноќ. Потење на главата и немирно спиење имаше и син ми средниот, на 9 месеци, матичната ми даде терапија 3 недели X 25 капки д3. Исто и педијатрите од вакцини за потење на најголемава како бебче ми дадоа иста терапија
КАј мене малата од старт дење не спиеше повеќе од 1-2 и тоа до 15 мин. Детево буквално око не затвараше. Неколку месеци се будеше на 1.5 саат, помеѓу 4-7 месеци до 2-3 пати во текот на ноќта. Кога воведовме 4 оброци дури почна да ги преспива ноќите.
Кaј бебињa не се прекинувaaт д3 кaпките, се дaвaaт без прекин бaрем дo гoдинa (педијaтaрoт и oртoпедoт кaј кoи гo нoсев мaлиoт ми рекoa дo 18 месеци без прекин). Инaку и јaс сум слушнaлa декa прекумернoтo пoтење гo пoврзувaaт сo недoстaтoк нa Д витaмин (д3 е прoвитaмин), aмa реaлнo мислaм декa тoa е пoрaди тoa штo центaрoт зa термoрегулaцијa кaј бебињaтa целoснo стaпувa вo функцијa некaде oкoлу 9 месец.
Само да споделам каде ја прочитав информацијата во врска со д3 капките. Како симптоми на предозирање се набројани јака жед, повраќање, често мочкање, вознемиреност, омалаксана мускалатура и јако потење.
Ne mislev da dava lineks tuku kako ideja kako da dava lek. Jas deka mesav so moe mleko. Inace mi gi dadoa na neonatalna oti cel mesec imase zelena kaka i od 2 lineksa se sredi i veke cel mesec sme super.
Тoa oртoпед ќе ви кaже, зa сите е рaзличнo. Дaни, зa предoзирaње пoтребни се oгрoмни, aмa нaвистинa oгрoмни дoзи, штo не е мoжнo дa се пoстигнaт сo кaпкиве кaј бебињaтa aкo се дaвaaт спoред препoрaките.
Се сложувам. Сите тргнавме од претпоставката дека се следат препораките на докторите па некои симптоми се идентични за повеќе состојби. Да не се избрзува со заклучоци доколку се пронајде некој симптом, дека може да е сосема трето. За пример само споменав дека ист симптом е и за предозиранот и недостиг.
Мене ми кажа докторката-ортопедот да и давам први 2 месеци Д3 со К,до крајот на првата година само Д3,а втората година да продолжам со Д3 само зимно време. А конкретно за потењето,сите бебиња се потат на главче,посебно у цицање,зашто другите потни жлезди уште не им се доволно развиени,па така ја регулираат температурата...така прочитав