Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.644
    Допаѓања:
    140.734
    Миј почесто. Кога ќе видам црвено газе само мијам цел ден а мачкам крем со цинк. До следниот ден е ок.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.990
    Нoрмaлнo е дa не кaкa секoј ден aкo е сaмo нa дoење. Се тoлерирa и дo десет денa aкo немa мaкa oд стoмaчетo. Не претерувaј сo тoплoмерчетo, нa тoј нaчин сaмo пoлoшo ќе му нaпрaвиш нa бебетo, дa не мoже дa кaкa без тaквa прoвoкaцијa. Oстaви цревaтa дa си јa регулирaaт сaми рaбoтaтa, ќе се среди.

На Sunshine_1979, Girl-Rabbit, zuto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Јас кенгур користам од месец дена,оној со потпора на глава,свртено накај мене,ортопедот ми кажа може од прв ден,а после 3 месеци и свртено нанапред.Не на многу долги релации,посебно не сега на жешкото,ама на пола сат ми врши работА кога треба сама до продавницА и слично

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Мајки што правите кога ке почнат многу да плачат бебчињата?
    Пробувам да останам смирена ама кога ќе почне да вреска и да поцрвенува не ми е баш сеедно. Знам дека е од грч или му се спие ама дали имате некоја тактика што помага или само ги оставате да се исплачат?

5. new mammy

new mammy Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2016
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    18

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.777
    Не ја оставав да се исплаче.
    Ја дигав и ја шеткав, ја изнесував на свеж воздух и се обидував да ја смирам, ја рассоблекував и проверував пеленска регија да не има црвенило, масирав мешето, правев вежби со ножињата...

На NADJA016, fairy88, Cka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. new mammy

new mammy Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2016
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    18
    Исто
    Исто и кај моето, ги сменав пелените, влажни не користев, туку со чај од камилица и тетра пелена на мали парченца сечена. И кантарионово масло.

8. sunshine2015

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Исто, исто.... кога ке пуштам од тие белите звуци од јутуб се смирува али сепак периодот дур се смири ми е стресен ептен....

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.777
    Сваќам дека е постресно кога оваа фаза е во вечерните часеви, кога е баш тишина и кога концентрацијата ни е помала...но нека ти бидат како некоја рутина тие неколку чекори кога ќе заплаче и смирено и трпеливо.

На ines.h, Girl-Rabbit, maja.mitrova и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. sunshine2015

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Одвај чекам да помине овој период на грчеви.... ме фаќа страв да не му стане од толку плачење нешто, ама па после кога ќе го видам како е заспан се топам

На maja.mitrova му/ѝ се допаѓа ова.
  11. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Mene ne mi e jasno sto e rabotsta so vecernite casovi... I mojot eve koga ke zajde sonceti pocnuva da place I nis ne mu se pogoduva

12. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    8.306
    Од кога почнавте да ѓи исправате бебињата да стоат во скут.И тоа ли е од шест месеци како дубакот или може порано?

13. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Не треба да се форсира рано седење јас од 6м од лежечка ја држев за рачињата и ја исправав за седење по препорака од педијатар и чат пат така во скут ја седнував ама не скроз исправена,во среда ќе правиме 8м а една недела пред 8 почна сама да седи

На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Моето е 12 дена , но никако цицка нејќе.... Пупките ми се ептен вовлечени на внатре и никако кутрото не може да фати.... па плаче , се нервира....со што ли не пробав да ги истакнам пупките ништо не ми успеа, купив и вештачки брадавици , па ни тоа не ми успеа....па почнав да се одмолзувам, па така да и давам ...а не се наоѓа ни многу млеко, околу 40-50мл. Па морав да се земам и дохрана Аптамил, оти многу ми падна во тежина.....
    Туку сакав да прашам за папочето... Сеуште не е паднато, му ставам 70% алкохол, само тоа ни рече педијатарот доволно било.... Е сега прашањето ми беше ... За колку дена би требало да падне и што после тоа? Дали после тоа повторно не треба да се водени, дали повторно треба некоја посебна нега на папочето ?

15. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Да доволно е само тоа да ставаш ќе си падне само сега не се сеќавам точно кога ни падна и после тоа не треба ништо да ставаш.а за доењето јас се одмолзувам 7м без АД на почетокот имав многу млеко и сега ми е криво оти не се го замрзнав ама толку пие новороденче до 60мл јас пошто не успеав да дојам те советувам да бидеш упорна кај нас не беа проблем бардавиците за лактација ставај го на града за да ти надојде млеко.истуширај се и пробај да ги извлечеш бардавиците зошто ако се навикне на шише после нема шанси да фати цице,ти посакувам од срце да успеете :)

На S.Snezana, ines.h и only44you им се допаѓа ова.
  16. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Многу ти благодарам душичке на разбирањето и на прекрасниот одговор :)

На Nikita7 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Nas ni padna.popoceto na 14 tiot den i 15 ti na drugiot,sega stavam cat pat 3%hidrogen a see da se vodeni bez gajle i.prethodno.go mokrevme no ne go.kisnevme samo so.protecena vodicka

На Lisa_Maja и only44you им се допаѓа ова.
  18. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    и нас ни падна на 14ти ден,со проточна вода го топевме и претходно и после,после му капнував 3%хидроген и додека пенеше значи дека не е зараснето,барем така патронажната ми кажа.и после го поминував со газичка и алкохол,и тоа 1-2 пати дневно,не на секое пресоблекување,Ако приметиш подлутено место или загноено,тогаш однеси го на педијатар.
    Мислам дека поентата е пред да го облечеш да се осигураш дека не е влажно таму,ама сега е лесно летоска,помалку е облечено

На mimidjon му/ѝ се допаѓа ова.
  19. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Леле луѓе моево вечерва се изнакива.... Се плашам да не сум го настинала ? :(

20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.644
    Допаѓања:
    140.734
    Bebinjata mn kivaat. Ne veruvam deka nastinala. Moze vozduhot ne i cini