Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.987
    @S.Snezana мaлo е твoетo. Инaку препoрaчливo е дa се будaт aкo не нaпредувaaт дoвoлнo вo килaжa или aкo имaaт жoлтицa. Кoгa ќе пoстигне зaдoвoлителен нaпредoк, тoгaш не мoрa дa гo будиш нoќе, aкo цицa сoлиднo преку ден и гледaш декa пoлни пелени.
    Грешкa е бебињa и децa дa зaспивaaт нa пoлнoќ. Мнoгу е дoцнa тoa зa нив. Дa, нa мaјките им oдгoвaрa, зa дa си пoспијaт, aмa вaжнo е дa се создаде убaв биoритaм кoј пoдoцнa ќе се следи. Син ми oд бебе зaспивaше пoсле бaњaње, вo 19:30, oкoлу 1 пoсле пoлнoќ стaнувaше зa цицaње, пoсле спиеше дo кaј 6 сaбaјле. Преку ден не спиеше мнoгу, некoлку пaти пo пoлoвинa чaс, и сметaм декa е сoсемa дoвoлнo, бидејќи нoќниoт сoн е нaјвaжен, oсoбенo пред пoлнoќ.

На tina-63 и S.Snezana им се допаѓа ова.
  2. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Како да го научам да заспива тоа време? Еве го уште ми гуга, задрема малку и толку беше. Сабајле спиеше два пати по саат ипол и толку. Најаден, избањат и чајче против грчеви му дадов и ништо, си претка тука...

На Lisa_Maja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SamovilkaH

SamovilkaH Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    2.037
    Мамичке слушај си го инстиктот што ти кажува, следи си го бебушот и уживајте.
    Кога бебето е гладно само си кажува, ниедно бебе не седи гладно.Гушкајте се и галете се :hug:
    Бацки и добра ноќ :inlove: :*

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Majki kako gi oblekuvate bebinjata za spienje I dali gi pokrivate?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.987

Ќе ја затемниш собата, ќе створиш услови како да е ноќ. Тивко, темно и без многу зборување. Ако го бањаш навечер, бањај го непосредно пред да му дадеш да цица (или млеко). Во собата во која што спие навечер, тоа задолжително. Некој ќе рече мало е, бебе е, што знае, ама сметам дека од мали им се создава редот и така им се влева сигурност, па го прифаќаат тој ред. Да, знае да биде тешко, да се наруши еднаш создадениот ред, особено кога доаѓаат скоковите во развој, ама и тоа поминува.

На Girl-Rabbit, tina-63, Lisa_Maja и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Секоја куќа или стан немаат иста тт на пример кај мене од 13н додека не зајде сонцето пече цело време и после навечер не се диши инаку во стан сум,на боди без ракави спие сега на оваа жештина што е и надоле на 3/4хеланки ќе ја покријам таму кај 4н ама џабе кога се открива цело време.ако ти е од 6м нагоре како се облекуваш ти така и бебето.води се сама од себе јас кога ќе и облечам нешто и после гледам дека се врти или се разбудува значи нешто не е како што треба на вие тт сигурно и е жешко.ти како мајка сама процени си како да го облечеш

На Girl-Rabbit и coconaut им се допаѓа ова.
  7. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Јaс сепак мислa се е дo дететo,ние имаме 3 недели и уште прaвиме кaкo штo сaкaме.Дa спијaт и нaвечер нo вo рaце сo гушкaње a сaми ги oстaвaм вo креветче вриштaт се зaкaшлувaaт се грчaт дa беa вoзрaсни ке мислев нaмернo ни прават тaкa нo мислам бaрaaт љубoв .Педијaтaтoт гo прaшaвме дaли сa ги оставаме дa лежaт и пoкрaј тoa штo кенкaaт се грчaт рече земaјте ги .Мислам редoт се прaви ДА НO пoнaтaму уште се мaли и предвреме рoдени и нoрмaлнo е дa сaкaaт љубов или нa мајка исе метнaле пo гушкaњетo хехе

На Girl-Rabbit, SamovilkaH и S.Snezana им се допаѓа ова.
  8. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Otkako ae rodi do 2 meseci ne spiese navecer, umrevme za spienje site, noke igrase placese ako ima grcevi I sabajle zaspivase. Probav sekako no ete ne mi uspea da stvoram red tie 2 meseci. Pocnav da ne mu davam da spie preku den, ako si.legnal vo 5ke go razbudam kaj 12 1 I posle nema dolgo spienje, samo po pola saat saat I vecerta klapbuvase kaj 10 11, maka namaciv dodeka dojde redot da spie noke I sega se budi.na saat do dva za cicanje, takvo si e deteto.

На Girl-Rabbit и mimidjon им се допаѓа ова.
  9. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    Тoa бaш сaкaв дa гo кaжaм.Здравје мaлку дa пркнaт ке се oбидувaм пoинaку,сега се и мaли ,предвреме рoдени ,жал ми е плус се грчaт црвенеa ,пoврaкaт aкo ги oстaвиш тaкa

10. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Kога беше до кај 30 степени дење и облакав пижамчиња тенки,и покриена со летно јорганче,ама на жештините сега , со боди со кратки,и само чорапчиња,и ја покривав со навлаката од нејзиното јорганче на дупло,дури околу 2 часот сабајле отварав и прозор малку,не се диши,зборам за 2месечно бебе,за помалите не знам,ама мислам не треба да се претерува.И онака кога стануваш преку ноќ за хранење ќе га пипнеш ладничко да не е или испотено.

На Girl-Rabbit и coconaut им се допаѓа ова.
  11. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Синко е 5,5 месеци и последниве 5-6 дена почна да поткашлува онака суво. Става рачиња во уста и гуга многу па мислев дека се задавува од плунка. Но го слушам како поткашлува и преку ноќ, додека спие на стомак :^). Матичната се враќа во понеделник од одмор, нејзина замена е лекар пред пензија кој дели антибиотик како бомбони па затоа не сакам да го носам таму. Што можам да превземам додека не ни се врати матичната?
    Да напоменам, не кашла нон стоп.... Се случува 7-8 пати во текот на денот да се закашла, ама страв ми е некако што знам :(.
    Совет мајки???

12. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Ние сме 3 месеци и малата последниве 3-4 дена многу ми смени. Од кога се роди ја бањам во 9 навечер и заспива, спие до 4,5 цица и продолжува до 9, 10. Сега цица во 5 и никако не продолжува со спиење одма. Кенкава е, рацете и се цело време во уста. Преку ден мака мачиме со цицање. Морам прво со сокче да ја подлажам да повлече града инаку плаче, вришти... Истото е и со шише. Ја дојам и ја дохранувам со ад 3 пати на ден ама ни тоа несака. Едно шише со паузи саат време пие и обавезно остава.
    Незнам што и стана, а важеше за алчно бебуле.
    Инаку почнав да и давам сокче од јаболка разредено со вода, се дави во него... И вода пие и чај.. Само тоа може да ја смири кога плаче.
    Им ограничувате ли вода на вашите бебушки? На што се должи променава? Скок во развој или од топлово време? Инаку само на боди е цело време исто и за спиење..

13. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Јас попрво би ограничила сок тие купечките имаат шекери,јас еднаш на 5м пробав да и дада несакаше и веќе не сум дала за вода прв пат читам толку мало бебе да сака вода обично не сакаат кај мене дури сега на 8м пропи како мала со лажичка и давав и тоа го плукаше.а промената во цицањето може да се должи на жешкото време обично кога е мн жешко слабо јадат

14. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    И плус и може да е скок на 3м го има ама тоа трае најмногу 10 дена

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.639
    Допаѓања:
    140.673
    I mojata e 3 meseci me sovetuvaa da ne davam sokovi i caevi oti nema da saka da cica. Sokot e poblag.

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.997
    Допаѓања:
    327.824
    велиш се дави во сок?Можеби тука лежи причината што едвај сега млекото ти го пие.Давајки сок си ја предвоила.Сега го сака она што не е корисно а го одбива она што и е потребно за раст и развој.

инаку на жеково сите се млитави и нервозни не само бебињата.

На Girl-Rabbit и zuto им се допаѓа ова.
  17. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Леле бе каков сок на 3 месеци?! :^)
    Вода ок, па и чај донекаде ама сок :wasntme:
    Ај може јас сум некоја чудна мајка (facepalm)

На danichap и joy1 им се допаѓа ова.
  18. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Не верувам да несака млеко заради сокчето бидејки со иста сласт си пие и вода. И јас се чудам искрено за водата. Слушав многу мајки чии бебиња воопшто несакаат водичка. Ние на почетокот имавме проблем со столицата и дека на ад педијатарот ми рече може малку вода после шишенце ад.
    А сокче и правев сама, дома 100% природно помешано со водичка.

19. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    @Dioora мало ти е бебенцето и за 100% природно сокче помешано со водичка. Тоа се воведува после 5,5-6 месеци, а уште подобро е ич да не даваш ни тогаш сокче туку да почне со кашички, меѓутоа за ова тогаш ќе му ја мислиш.
    А водичка е ок што му даваш на топлово.

На zuto, joy1 и Dioora им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.997
    Допаѓања:
    327.824
    еве консултирај се со педијатар во врска со сокот на 3 месеци.

може да ти опадне во тежина ако ти одбие и доење и ад а форсираш сок