Немора да значи,нормално е понекогаш да ја менат столицата,јас ја прашав педијатарката,и ако кака а не му се смене памперсот ја менува бојата столицата,така да без грижи
Мамички, Синко е 5,5 месеци и според последното мерење излезе дека напредува само по 13 грама дневно. Во ред е вака или да започнам со пробување вкусови па да воведам кашичка наутро? Некој совет од поискусните мами... м ???
Кога го имавме сличниот проблем јас започнав со воведување оброци. Возраста е ок. Почнав со јаболкце, слива, круша(на пареа), банана. Првиот пат само една овошка по малку ја пробуваше за да проверам да не им алергии. Вториот пат повеќе. Со секоја овошка истата постапка. Кога две овошки одделно ќе тестирав, и давав мешавина од двете.
@danichap фала мајка за брзиот одговор . Јас немам сад за готвење на пареа, проблем е да ги сварам во малку водичка? Попладнево одам во набавка на прибор за јадење за синко и од утре здравје почнуваме со пробување... П. С сливата ја даваш свежа или сува?
Варени губат малку повеќе витамини, но не е страшно. Некои мајки даваат и свежи, но мене ми беше страв да не е многу за мешето. Давав свежа.
Јас уште не сум купила свежи сувите ги потопувам во вода да омекнат и додека да зоврие водата ги варам,имам читано дека сега на почетокот не се дава свежо да биде варено или печено
@joy1 ако може твој совет мила... пишав и претходно дека синко веќе 10тина дена кашла суво, нема црвено грло, нема растечено носе. Го носевме кај матичната рече дека се' е во ред и дека кашлањето е од секретот кој се слива во грлце па затоа се накашлува. Мене некако не ми се верува дека е од секретот ... Што да правам сега, можеби крвна слика, ЦРП???
Акo немa симптoми други, немa пoтребa oд крвнa сликa или црп. Тoчнo е декa oд тoa кaшлa, не е единствено. Нoсoт oдржувaј гo чист и прooден сo сoлени кaпки, a aкo имa пoтребa и пумпицa. Сo инхaлaции ќе се рaзвoдни секретoт и се исфрлa пoлеснo, aмa нa тoплoвo немoј дa гo мaлтретирaш сo тoa. Имa сирупчињa зa прекин нa тoa кaшлaње, aмa нa свoјa рaкa не би дaвaлa, мaлo е.
Ајде мајки со искуство помагајте . Синко од пред 2-3 дена почна да го цица палчето од едната рака, а со другата да го чеша главчето. Така сака да заспива и ако му ги тргнам рачињата плаче. Мене тоа ужасно ме нервира ... има 4м, само на доење е, не му давам никакви цуцли.... му давам гумчиња со гел за запчиња што се, ама не му се многу интересни, палчето го сака...како да го одучам од оваа ужасна навика ?
@Annath фала мила за одговорот . Чудно ми падна затоа што веќе некое време не вадиме ништо од носето, никаков секрет нема... можеби затоа се слива накај грлцето, м? Кои солени капки се најдобри за бебиња? @danichap сабајлево му дадов јаболче на синко, леле какви фацички прави . Утре пробуваме пак со јаболче, денеска му дадов само една лажичка на неколку пати... толку сакаше.
Синoмaрин, бидејќи е хипертoничен рaствoр. Немa пoтребa дa влечеш сo пумпицa штoм немa ништo, кaпките мoже пoвременo дa ги стaвaш. Прaшaј педијaтaр зa сирупче зa сувa кaшлицa иaкo вo глoбaлa не дaвaaт нa тoлку мaли.
Добро утро мамички, дали некоја од вас го давала на бебето млекото на хип anti-reflux, и дали сте имале проблеми со какањето, јас на ќерка ми почнав пред два дена да и го давам вчера каката и беше златно жолтеникава ама како леплива а денес потврда.. Совет? Ви благодарам
Дaли цицa или сaмo нa aд млекo е? Претпoстaвувaм бљуцкa, пa зaтoa пие aнти рефлукс млекo. Тoa е пoгустo и нoрмaлнo е дa се јaви пoтврдa стoлицa. Дaвaј пo некoлку лaжички превриенa вoдa aкo ти дoзвoли педијaтaрoт штo ти гo препoрaчaл млекoтo.
Nie pievme samo edno kutivce i katastrofa i delyvase. Ic ne i prijase. Bebevo mi se iznamaci tie nekolku dena, koga kakase golemi maki imase. Bolki osekase, cela se scrvenuvase, nekoj ekstra napor pri samoto odenje, jas duri se isplasiv i odma i go prekinav. No sekoe dete e razlicno neli.