Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. danichap

danichap Moderator Staff Member

И ние првите некоку месеци буквално се пробавме....и ништо не помага. За на крај да се помирам дека едноставно мора да се мине оваа фаза и баш ништо кога не давав/правев сами си поминаа.

Многу од нас поминале низ истово. Најјаките се во ист период од денот , да, ама по цел ден се кенкави.
    Може и по недела па и 10 дена да не се искака, на жалост и тоа е нормално. Доколку имаш помош искористи ја и трпение...ќе мине.

Летачката позиција на држење позната ли ти е?

Kaetana, joy1 and marince87 like this.
  2. only44you

only44you Популарен член

Malata mi se nafrla po licenceto kako so sitni crveni bubulicinja.... @mariz li kazuvase za beogradskiot melem ? Ili daj kazuvajte iskustva sto da pravam? Normalno li e ova ili da trcam na lekar odma ?

3. marince87

marince87 Истакнат член

да не се врукици? многу да не е наоблечена? или е атопичен дерматит

4. only44you

only44you Популарен член

Чаре за сето тоа ?

5. marince87

marince87 Истакнат член

ако се врукици не ја наоблекувај мн доволно е боди памперс и чорапчиња на нозе. ќе минат сами. ако е егзема има по аптеките креми. прво консултирај се со лекар за да откриете што е.

6. only44you

only44you Популарен член

samo 3 nedeli ima bebuskata moja....ima na nea samo bodi odozdola i tenki epten pidzamcinja gorno i dolno i corapcinja ...toa e mnogu naobleceno ili dovolno e ?

7. mariatim

mariatim Популарен член

Нaгoре мoжеш пo крaтки рaкaви,тoплo е

8. bella24

bella24 Истакнат член

Нека биде само на бенкица не облекувај плус пижамка горна, а надоле и јас облекувам дека живееме во куќа и поладно е. А чорапчиња цело време си носи, ептен ако гледам дека е кенкава ги расоблекувам. А брунчињата ќе и поминат и ние имавме тој период уште се чисти, ептен е малечко или па намачкај ја велер после бањање пенатен крема на база на цинк оксид одма ќе ги снема

9. mariz

mariz Форумски идол

Никако мелем на лиценцето, ако се врукици со мрсно никако да не се мачкаат... башка мрсното лепи прашини на отворено (мелемот за газенце и за тело го препорачувам), бетер ќе се нафрла и може да се воспалат. Миј со водичка, бекутан или мерима сапунче малку и ништо не мачкај и секако посети одма педијатар, ако мислиш дека е многу лошо нафрлана..

10. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Ги мачкате со крем со заштитен фактор? 2 месеца сме и не знам дали да го мачкам со хемии само

11. joy1

joy1 Форумски идол

Jas samo na plaza inaku ne

12. Annath

Annath Форумски идол

Нема потреба. Нема да шетате по најжешкото, само наутро или приквечер. За тогаш не ти требаат хемии, дури ни за плажа во тоа време.

zuto, Kaetana and slobodka like this.
  13. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Neznam sto e rabotata, detevo bese kenkavo vie denovi I sega naednas ne saka vo nikoj da odi osven vo mene. Ke go zeme drug I vristi. Mnogu mi e strav da ne bide zalepen, sto da napravam? Ke nemozam vo wc da odam ako e kako ovir dva dena sekoj den

14. Cka

Cka Форумски идол

Маја, 9 месеци било во тебе бебето, секој ден го храниш и си со него, го бањаш, менуваш пелена, кај сакаш да оди на друго место? И ако не е залепено за мама, за кој да биде? Не можеш на 2 месеци да го учиш со други да е поповрзано или да е само. Тие муабети што ги пишуваш мајка ми ми ги викаше, па после си кажа дека иако се трудела да не одлепи од неа, пак до 3 години сме биле флстери за неа.

Го боли бебе мешето, со тебе му е поубаво и ке те бара... тоа е. Кога ќе биде 10 години нема да сака да се гушка како сега.

Да ве прашам, на колку месеци бебето треба да зема предмети во раце и да ги става во уста? Мојата само рачињата и пелената ги става во уста, оние што и висат на релаксатор ги фаќа, а се што ќе и подадеме, не фаќа и не става во уста. 3 и пол месеци има.

Kaetana, Mariangel and joy1 like this.
  15. danichap

danichap Moderator Staff Member

Мислам дека беше од 5 месеци отприлика.
    Од кај 3тиот месец започнува да ги користи поинтензивно рачињата, да ги пика во уста и го учи координирањето на поглед-допир. Наредната фаза е нивното фиксирање.

Kaetana, joy1 and Cka like this.
  16. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Kaj mene celo vreme mu se vo usta racete, shmuka kako med da teche od niv :D Ama ne drzhi sam nishto so race, medicinskata sestra shto ne posetuva reche deka mesecov trebalo da pochne da drzhi sam so racete predmeti :wasntme: Ne veruvam deka ke pochne nekako rano mi e ama aj ke vidime. (3+ sme)
    Novo ni e posmatranjeto na racete i nozete. Da go vidite kako gi gleda duri si gi spojuva ochite shashavo, i se chudi kojznae shto si misli :lol:

Tuku da ve prasham smee li da se konzumira gjumbir dodeka se dava mleko na bebush? :?:

Cka likes this.
  17. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Кај мене од 3м почна да држи предмети се сеќавам mariz ми беше нагости и ми рече еј види ја бе ги држи ама јас врска немав кога треба да држи

Cka likes this.
  18. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

и мене ми се случи истото,одеднаш ми се нафрли на цело лице,исто на 3 недели,педијатарот ми кажа се допрела до нешто валкано,и да купам еуцерин козметика цела да и сменам.Јас не послушав,телото и беше чисто.У аптека ми кажаа дека пенатен кремата е 5 пати поевтина,околу 150ден,и продолжив истата за дупе да ја користам.И поминаа за 2-3 дена.
    А у чекална една поискусна мајка ми кажа дека тоа бебето се чистело од хормони,за тоа прв пат имам слушнато,кај неа кај сите 3 бебиња исто и се појавило,и за најкасно 1 недела ќе поминат и да не ставаш ништо.Може има вистина,не знам.
    Важно не се нервирај,не е страшно

only44you likes this.
  19. only44you

only44you Популарен член

Ti blagodaram mnogu...

20. Dollyy

Dollyy Активен член

Majki sto stavate na zeskovo na gazeto na vasite bebinja pavloviceva ill pudra?