И ние првите некоку месеци буквално се пробавме....и ништо не помага. За на крај да се помирам дека едноставно мора да се мине оваа фаза и баш ништо кога не давав/правев сами си поминаа. Многу од нас поминале низ истово. Најјаките се во ист период од денот , да, ама по цел ден се кенкави. Може и по недела па и 10 дена да не се искака, на жалост и тоа е нормално. Доколку имаш помош искористи ја и трпение...ќе мине. Летачката позиција на држење позната ли ти е?
Malata mi se nafrla po licenceto kako so sitni crveni bubulicinja.... @mariz li kazuvase za beogradskiot melem ? Ili daj kazuvajte iskustva sto da pravam? Normalno li e ova ili da trcam na lekar odma ?
ако се врукици не ја наоблекувај мн доволно е боди памперс и чорапчиња на нозе. ќе минат сами. ако е егзема има по аптеките креми. прво консултирај се со лекар за да откриете што е.
samo 3 nedeli ima bebuskata moja....ima na nea samo bodi odozdola i tenki epten pidzamcinja gorno i dolno i corapcinja ...toa e mnogu naobleceno ili dovolno e ?
Нека биде само на бенкица не облекувај плус пижамка горна, а надоле и јас облекувам дека живееме во куќа и поладно е. А чорапчиња цело време си носи, ептен ако гледам дека е кенкава ги расоблекувам. А брунчињата ќе и поминат и ние имавме тој период уште се чисти, ептен е малечко или па намачкај ја велер после бањање пенатен крема на база на цинк оксид одма ќе ги снема
Никако мелем на лиценцето, ако се врукици со мрсно никако да не се мачкаат... башка мрсното лепи прашини на отворено (мелемот за газенце и за тело го препорачувам), бетер ќе се нафрла и може да се воспалат. Миј со водичка, бекутан или мерима сапунче малку и ништо не мачкај и секако посети одма педијатар, ако мислиш дека е многу лошо нафрлана..
Нема потреба. Нема да шетате по најжешкото, само наутро или приквечер. За тогаш не ти требаат хемии, дури ни за плажа во тоа време.
Neznam sto e rabotata, detevo bese kenkavo vie denovi I sega naednas ne saka vo nikoj da odi osven vo mene. Ke go zeme drug I vristi. Mnogu mi e strav da ne bide zalepen, sto da napravam? Ke nemozam vo wc da odam ako e kako ovir dva dena sekoj den
Маја, 9 месеци било во тебе бебето, секој ден го храниш и си со него, го бањаш, менуваш пелена, кај сакаш да оди на друго место? И ако не е залепено за мама, за кој да биде? Не можеш на 2 месеци да го учиш со други да е поповрзано или да е само. Тие муабети што ги пишуваш мајка ми ми ги викаше, па после си кажа дека иако се трудела да не одлепи од неа, пак до 3 години сме биле флстери за неа. Го боли бебе мешето, со тебе му е поубаво и ке те бара... тоа е. Кога ќе биде 10 години нема да сака да се гушка како сега. Да ве прашам, на колку месеци бебето треба да зема предмети во раце и да ги става во уста? Мојата само рачињата и пелената ги става во уста, оние што и висат на релаксатор ги фаќа, а се што ќе и подадеме, не фаќа и не става во уста. 3 и пол месеци има.
Мислам дека беше од 5 месеци отприлика. Од кај 3тиот месец започнува да ги користи поинтензивно рачињата, да ги пика во уста и го учи координирањето на поглед-допир. Наредната фаза е нивното фиксирање.
Kaj mene celo vreme mu se vo usta racete, shmuka kako med da teche od niv Ama ne drzhi sam nishto so race, medicinskata sestra shto ne posetuva reche deka mesecov trebalo da pochne da drzhi sam so racete predmeti Ne veruvam deka ke pochne nekako rano mi e ama aj ke vidime. (3+ sme) Novo ni e posmatranjeto na racete i nozete. Da go vidite kako gi gleda duri si gi spojuva ochite shashavo, i se chudi kojznae shto si misli Tuku da ve prasham smee li da se konzumira gjumbir dodeka se dava mleko na bebush?
Кај мене од 3м почна да држи предмети се сеќавам mariz ми беше нагости и ми рече еј види ја бе ги држи ама јас врска немав кога треба да држи
и мене ми се случи истото,одеднаш ми се нафрли на цело лице,исто на 3 недели,педијатарот ми кажа се допрела до нешто валкано,и да купам еуцерин козметика цела да и сменам.Јас не послушав,телото и беше чисто.У аптека ми кажаа дека пенатен кремата е 5 пати поевтина,околу 150ден,и продолжив истата за дупе да ја користам.И поминаа за 2-3 дена. А у чекална една поискусна мајка ми кажа дека тоа бебето се чистело од хормони,за тоа прв пат имам слушнато,кај неа кај сите 3 бебиња исто и се појавило,и за најкасно 1 недела ќе поминат и да не ставаш ништо.Може има вистина,не знам. Важно не се нервирај,не е страшно