Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    И ние првите некоку месеци буквално се пробавме....и ништо не помага. За на крај да се помирам дека едноставно мора да се мине оваа фаза и баш ништо кога не давав/правев сами си поминаа.

Многу од нас поминале низ истово. Најјаките се во ист период од денот , да, ама по цел ден се кенкави.
    Може и по недела па и 10 дена да не се искака, на жалост и тоа е нормално. Доколку имаш помош искористи ја и трпение...ќе мине.

Летачката позиција на држење позната ли ти е?

На Kaetana, joy1 и marince87 им се допаѓа ова.
  2. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Malata mi se nafrla po licenceto kako so sitni crveni bubulicinja.... @mariz li kazuvase za beogradskiot melem ? Ili daj kazuvajte iskustva sto da pravam? Normalno li e ova ili da trcam na lekar odma ?

3. marince87

marince87 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    160
    да не се врукици? многу да не е наоблечена? или е атопичен дерматит

4. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Чаре за сето тоа ?

5. marince87

marince87 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    160
    ако се врукици не ја наоблекувај мн доволно е боди памперс и чорапчиња на нозе. ќе минат сами. ако е егзема има по аптеките креми. прво консултирај се со лекар за да откриете што е.

6. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    samo 3 nedeli ima bebuskata moja....ima na nea samo bodi odozdola i tenki epten pidzamcinja gorno i dolno i corapcinja ...toa e mnogu naobleceno ili dovolno e ?

7. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Нaгoре мoжеш пo крaтки рaкaви,тoплo е

8. bella24

bella24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2014
    Пораки:
    563
    Допаѓања:
    789
    Нека биде само на бенкица не облекувај плус пижамка горна, а надоле и јас облекувам дека живееме во куќа и поладно е. А чорапчиња цело време си носи, ептен ако гледам дека е кенкава ги расоблекувам. А брунчињата ќе и поминат и ние имавме тој период уште се чисти, ептен е малечко или па намачкај ја велер после бањање пенатен крема на база на цинк оксид одма ќе ги снема

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Никако мелем на лиценцето, ако се врукици со мрсно никако да не се мачкаат... башка мрсното лепи прашини на отворено (мелемот за газенце и за тело го препорачувам), бетер ќе се нафрла и може да се воспалат. Миј со водичка, бекутан или мерима сапунче малку и ништо не мачкај и секако посети одма педијатар, ако мислиш дека е многу лошо нафрлана..

10. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Ги мачкате со крем со заштитен фактор? 2 месеца сме и не знам дали да го мачкам со хемии само

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.483
    Jas samo na plaza inaku ne

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Нема потреба. Нема да шетате по најжешкото, само наутро или приквечер. За тогаш не ти требаат хемии, дури ни за плажа во тоа време.

На zuto, Kaetana и slobodka им се допаѓа ова.
  13. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Neznam sto e rabotata, detevo bese kenkavo vie denovi I sega naednas ne saka vo nikoj da odi osven vo mene. Ke go zeme drug I vristi. Mnogu mi e strav da ne bide zalepen, sto da napravam? Ke nemozam vo wc da odam ako e kako ovir dva dena sekoj den

14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.768
    Маја, 9 месеци било во тебе бебето, секој ден го храниш и си со него, го бањаш, менуваш пелена, кај сакаш да оди на друго место? И ако не е залепено за мама, за кој да биде? Не можеш на 2 месеци да го учиш со други да е поповрзано или да е само. Тие муабети што ги пишуваш мајка ми ми ги викаше, па после си кажа дека иако се трудела да не одлепи од неа, пак до 3 години сме биле флстери за неа.

Го боли бебе мешето, со тебе му е поубаво и ке те бара... тоа е. Кога ќе биде 10 години нема да сака да се гушка како сега.

Да ве прашам, на колку месеци бебето треба да зема предмети во раце и да ги става во уста? Мојата само рачињата и пелената ги става во уста, оние што и висат на релаксатор ги фаќа, а се што ќе и подадеме, не фаќа и не става во уста. 3 и пол месеци има.

На Kaetana, Mariangel и joy1 им се допаѓа ова.
  15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Мислам дека беше од 5 месеци отприлика.
    Од кај 3тиот месец започнува да ги користи поинтензивно рачињата, да ги пика во уста и го учи координирањето на поглед-допир. Наредната фаза е нивното фиксирање.

На Kaetana, joy1 и Cka им се допаѓа ова.
  16. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Kaj mene celo vreme mu se vo usta racete, shmuka kako med da teche od niv :D Ama ne drzhi sam nishto so race, medicinskata sestra shto ne posetuva reche deka mesecov trebalo da pochne da drzhi sam so racete predmeti :wasntme: Ne veruvam deka ke pochne nekako rano mi e ama aj ke vidime. (3+ sme)
    Novo ni e posmatranjeto na racete i nozete. Da go vidite kako gi gleda duri si gi spojuva ochite shashavo, i se chudi kojznae shto si misli :lol:

Tuku da ve prasham smee li da se konzumira gjumbir dodeka se dava mleko na bebush? :?:

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Кај мене од 3м почна да држи предмети се сеќавам mariz ми беше нагости и ми рече еј види ја бе ги држи ама јас врска немав кога треба да држи

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    и мене ми се случи истото,одеднаш ми се нафрли на цело лице,исто на 3 недели,педијатарот ми кажа се допрела до нешто валкано,и да купам еуцерин козметика цела да и сменам.Јас не послушав,телото и беше чисто.У аптека ми кажаа дека пенатен кремата е 5 пати поевтина,околу 150ден,и продолжив истата за дупе да ја користам.И поминаа за 2-3 дена.
    А у чекална една поискусна мајка ми кажа дека тоа бебето се чистело од хормони,за тоа прв пат имам слушнато,кај неа кај сите 3 бебиња исто и се појавило,и за најкасно 1 недела ќе поминат и да не ставаш ништо.Може има вистина,не знам.
    Важно не се нервирај,не е страшно

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  19. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Ti blagodaram mnogu...

20. Dollyy

Dollyy Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    24
    Majki sto stavate na zeskovo na gazeto na vasite bebinja pavloviceva ill pudra?