Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Cka

Cka Форумски идол

Jas ja stavam na mene i taka kaka polesno. Ja masiram na grbceto i odma se olesnuva.

Dzevelekova and Kaetana like this.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Диги, кај мене баткото не сакаше да чуе за шише, цуцли и такви работи. Не пиеше ни чаеви ни вода, ниту пак сокови. Уште не пие сокови, а има 2 години.
    За второ реков ќе дадам сѐ од себе барем шише да фати. Еве 3 месеци направи малата и таа нејќе ништо живо освен цице.

Па да се надоврзам и на прашањето од @Cka за тоа кога почнуваат да ставаат предмети во уста. Мојот син никогаш, освен неговите раце и нозе и моите раце, ништо не стави во уста. Јас досега не знам како е да се пазиш од ситни играчки. А пробував со гумички, четки и такви работи, особено кога имаше кризи со непцата. Џабе. Ни храна сам не става во уста сѐ уште :(

Но, имам една книга од факултет, Развојна психологија, која е многу убава и го опфаќа целокупниот развој на децата од зачеток до 18 години. За ова пишува дека од 4. до 8. месец се случува таа фаза, но уште е несвесна. Свесното манипулирање со предметите е после 8. месец.
    Не може со сигурност да се каже што во кој месец се случува, затоа што секое дете не се развива подеднакво со друго.

Баш би сакала да ја споделам книгата со вас, има многу интересни работи претставени со примери.

П.С: конечно успеав да одговорам :)

mac.mac, Kaetana, Cka and 3 others like this.
  3. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Мајки дали е добро преку ден бебето да ми спие во релалсаторче не вклучено? Креветчето му е во спална а речаксаторот во дневна па кога работам нешто по дома да ми е пред очи да го надгледувам. Незнам дали му е удобно, релаксаторот е многу вдлабнат па како во дупка да седи. Инаку еве моментално спие таму , незнам дали да го местам во креветчето?

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

A zosto ne go stavas na krevet vo dnevna? Relaksatorot e mnogu neudoben za malo bebe,uste poveke za spienje. Legni si go na krevet daleku poubavo ke mu bide

Kaetana, joy1, Sunshine_1979 and 2 others like this.
  5. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Избегнувај подолго да го оставаш во релаксатор, барем јас гледам да не спие во него!

Kaetana, DigY, joy1 and 1 other person like this.
  6. Adina

Adina Популарен член

Mamicki, smejt praski da jadam? Ja dojam malata, da ne I smetaat nesto na kakata ili mesheto? Nekako mi se prijade :) I dali posle poroduvanje zemate nekakvi vitamini? Jas prodolziv so PreMama Duo, ne e problem, neli?

7. mariatim

mariatim Популарен член

Јaс ги дoпив фемибиoнoт,зa јaдење јaдев се,мaлoвo немaше грчеви ич,пиев сaмo чaј зa дoилки.
    Мoже некoјa хрaнa им влијaе,не викaм не,aмa децa и штo не цицaaт имaaт грчеви,и штo цицaaт oд мaјки кoи јaдaт се,a и кoи внимaвaaт.Нa некoј крaткo им трaaт,a знaм и случaеви дo 6,7месеци.

Smizzy, Adina and Sunshine_1979 like this.
  8. mimidjon

mimidjon Популарен член

Имa ли некoј сoвет зa мнoгу блуцкaње и пoврaкaње?Ние зaвршивме вo бoлницa рaди тoa .Сo сoмнеш декa aспирирaлo млекo

9. MissDior

MissDior Популарен член

нема никаква причина да не јадеш праски, единствено првите неколу месеци треба да се избегнува грав и зелка. Здравата и балансирана исхрана на мајката е важна за квалитетот на млекото. Витамините пожелно е да ги земаш додека доиш, за да не се исцрпат витамините и минералите од твојот организам.

danichap, zuto, joy1 and 1 other person like this.
  10. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Na sekoj podoj do skoro znaev od koga grada treba da cica bidejki bese potvrda. Sega mi se meki a gledam dena nemozam da izmolzam kako porano. Da ne mi se gubi mleko?

11. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Овие два дена бебчето цица само по 15 мин и несака повеќе, или на сред доење ќе го фати грчеви во мешето и прекинува и после не сака повеќе. И спиењето му е немирно често заплачува и се грчи во сон и пак продолжува со спиење. Синоќа спиеше 6 саати без да се разбуди за цицање. Не ми е јасно зошто толку малку цица предходно и по саат цицаше по пола саат на града.загрижена сум

12. zuto

zuto Форумски идол

@maja.mitrova ако бебето си цица не може да го изгубиш млекото. Нормално е да ти стануваат помеки градите, тоа значи дека почнува да се изедначува "понудата со побарувачката". За да знаеш од која града цицал последен пат, легнувај го бебето на таа страна. Така и ќе ја менуваш положбата за главчето.

@mac.mac како растат бебињата имаат повеќе сила и влечат поголема количина млеко. Со тоа брзо се заситуваат.

Kaetana, mac.mac and danichap like this.
  13. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Па со пумпа не можеш да извадиш колку шо може бебето да цица на почетокот градите се тврди а тоа шо се меки не значи дека немаш млеко

Girl-Rabbit and maja.mitrova like this.
  14. mariatim

mariatim Популарен член

Јaс мн меки грaди имaв,пa и мaли ми се,oдпрвин тврди нo пoсле кaј секoј се меки a млекo имa,aкo бебетo ти нaпредувa не се грижи.Мoетo цицaше дo 20м.и еве жив пример,грaди меки не цицa кaкo пoрaнo и дoлгo,a кoгa гo oдбивaв грaди тврди,тешки,бoлни.Сaкaм дa кaжaм еден пoдoј дa скoкнете ке oсетиш oдмa.Пи течнoсти мн и не се грижи.

Girl-Rabbit, Kaetana and maja.mitrova like this.
  15. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Blagodaramm, mnogu se isplasiv

mariatim likes this.
  16. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Не верувам дека има многу сила да смука големо количество млеко девет дена е само. И многу е кенкаво во сонот не спие мирно. Се миалам дали да му дадам нејие чајче?
    И уште еден проблем: после цицање го иаправам 5 -10мин и никогаш до сега нема ждригнато. Може од воздухот што го голта додека ја фати градата му се создават гасови и се мачи да ѓи исфрли низ газето а неможе да ждригне. Советувајте ме што да преземам мн сум загрижена

17. Stasija

Stasija Популарен член

Mamicki da ve prasam nie imame devet dena i samo cicame. Posle sekoe cicanje maloto mi kaka i toa ja polni pelenava, dali i vam vi se slucuva isto?
    @mimidjon kako ste vie? Sto vi kazale na bolnica?

18. Cka

Cka Форумски идол

Stasija na pocetok skoro site se takvu. Jade i odma kaka.

Mojata duri pi mesec i pol nauci da zdriga. Ili jas nauciv. Nr znam. Sega odma koga ja isptavam zdriga a porano skoro ic.

Mojata ne spie mirno ako i e ladno ili toplo. Ili ako denta sme pravele nesto poinakvo na primer ja zemale drugi vo race i placela.

Kaetana, zuto, mac.mac and 1 other person like this.
  19. MissDior

MissDior Популарен член

На новороденче, па и на бебе не се дава чај од нане. Можно е да почнуваат грчеви консултирај се со педијатар како да постапиш, масажи на мешето, термофорче за да го загрее и сл. После подој нежно тапкај го по грпчеѕо и половината можеби така ќе ждригне

Kaetana, mac.mac and danichap like this.
  20. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Не мислев на нане мислев на некое чајче пр зрнца ким. Патрожната ми рече камилица ама не знам , најдобро ќе си прашам педијатар. Јас мислам дека се работи за гасови од воздухот што го голта додека фати да цица.