Како се викаат капките јас на син ми му ставав нафагал,па носал и назогал.од назогалот сум најзадоволна.сакав да кажам од носал ми плакаше иако се замена на назогал.позз
јас и ставам аква марис кога и да и е такво носето и мн.ми помага солена морска вода и да чукнам у дрво супер сие
јас имам едно прашање син ми е 4 месеци и 5 дена значи сеа има 6 900 кг а ко се роди беше 3 400 од болница излеговме 3 300 кг а долг е 72 см е сеа дали е добро или слабо напреднува инаку е само на мајчино млеко (денеска ни рекоа да му давам и сокче од јаболка,зедов на хип но пишува да се искористи за рок од 3 дена ама мене ми рекоа по 1 лажичка на ден да му давам некако не ми се исплака секој 3 ден да давам по 60 ден за сокче) па ако сакате да ми дадете совет за моите прашања позз
HEV супер ти напредува бебчето. А за сокчето од јаболка, ако имаш соковник прави сокче од свежи јаболка, ако немаш инвестирај во соковник, ќе ти се исплати.
назогал му ставам, ама никако не можиме еднаш да ги ставиме капките без плачки и од аспираторот плаче, едноставно бебево не сака да му го допирам носето
секое бебе е такво нз да и казеш на матичната да му го погледне носето пробај да го фатиш за носето да го галиш може да го боли може се удрило случајно со раче или во тебе ко го дигаш да здригне,за аспираторо мојот вриште а од капките не би требали по малку му ставај оти назогалот мн капи по 1 капка му стави некако смири го и со зборење му го сврти вниманието.
И ние исто сме само на мајчино млеко и планирам така да биде 6 месеци, а потоа да му воведам сокче и кашички. Твоето добро напредува, ја има дуплирано тежината за 4 месеци, а треба до 6 месеци и доста долг е машала. Биди среќна што детето си расте и напредува само од твоето млекце и можеш така и да продолжиш, ништо нема да му биде, дури и Светската организација на педијатри препорачуваат исклучиво доење 6 месеци. А за сокчињата види и размисли си, ама најисплатливо ти е со соковник и свежо сокче да му даваш.
мојава од капки не плачела никогаш ни во најзатнатите денови а од аспираторот плаче ако мрсулите се долги и и ги влечам од грлото тоа беше кога изолиравме стафилокока ако се онака мали бели како што ни се сега и се собираат само сабајле кога ќе кивне можеби од воздухот се смее когаи ги вадам кога и вадам со бибо стапче засушени исто се смешка ама и се трга декаја скокотка ама не плаче исто ја нервира ако и го масирам ама се мршти и се тегне не заплачкува така да види да не не и пријаат капките за капки како нафагал прв пат слушам д ане имаат нафазолин внатре тоа не е дозволено кај бебиња од хемија е дозволен само ксилометзолин т.е кај нас познати како оперил п и не пред некои си 6-7 месеци
Мамички ајде хелп ве молам бебушчево ми бидна 6 месеци, а од 4 ипол месеци почнав да му давам сокчиња и кашички (чисто за да пробува нови вкусови) и си ги прифати најнормално, и пиеше сокче и чајче од цуцла-флашичка, се до пред некои 2 или 3 недели.. сега не сака никаква кашичка (ниту оние куповните, ниту домашните кои му ги правам) а не сака веќе ни да пие од цуцла, секој ден му давам со зор, но ептен се расплакува и жал ми е да го мачам.. како да го натерам пак да пие од цуцла и да ги пројаде повторно кашичките, не знам зошто воопшто престана да ги јаде одеднаш.. ајде хелп од мамичките со вакво искуство се размислував да пробам со цуцлата како дојката што е ама мислам дека џабе ќе ја купувам бидејќи тој воопшто не сака гума, научил само на цицка, не знам што да правам.. совет ?
мамички кај нас пак нешто ново, син ми синоќа плачеше од 19 часот до 1, заспа во 1 и спиеше до 7 сабајле без ниеднаш да се разбуди, и јас сум се успала и не се свестив да го разбудам, после кога станавме имаше мрсули, прозирни и водени, и повракаше начесто ама и обилно првите пати, и сега што да видам зелена кака нешто слично ви се случило ли? што може да е?
настинат е штом има зелена кака ставај му топли облоги на мешето и провери му со топломер во газето да не има температура,а зелена како можело да има и кога имале јаки грчеви мене матичната тоа ми го кажа сепак провери штом мн плакал можно е да имал температура. Јас имам прашање нз дали е за овде ај кажете ми некоја марка на соковник ние почнавме со сокчиња ама ни рекоа секој ден по 1 лаж така да тераме до 7 дена ама на Хип сокчињата имаат 3 дена рок на траење и не ми се исплака,ама јас 1 ден му дадов 1 лаж,2 ден 2 лаж,3 ден 3 лаж да не имам неш погрешно направено.И ве молам за совет околу соковникот.
Јас имам соковник на макс од агротехна и ок мие си го купив на акција во рамстор со купончиња сокови сеуште си праам само за нас инаку со лажиците јас би давала вака пред секој или во тек на јадењето по 1 лажица значи ако детето јаде 7 пати даваш дента 7 лажици вториот ден 14 лажици и се така можесум грешка нека ме исправи некој ако сум ама сега за две недели почнуваме ние и такап ланирам
јас мислам дека детето одлично ти напредува, инаку за сега би ти рекла да си користиш сокчиња на Хип, мислам дека за свежо цедено овошје сеуште ти е рано,сепак освен што ти е измиено немаш никаква друга заштита.Како и да е ти неколку пати ќе му дадеш по една лажичка , а потоа по неколку на ден , така да ќе фрлиш или пак вие ќе си ги допиете само неколку.За кратко време ќе ти требаат и по повеќе на ден .Јас со свежо цедени почнав од 7 месеци и верувај дека тогач соковникот се исплати, посебно ако детето е како моето и сака по цел ден да пие сокче можеби ќе му искача некое забче па се му пречи и го боли од допир на цуцла или лажичка, пробај со прст од кашичката дали ќе сака, најверојатно е фаза што брзо ќе помине
можеби ќе му искача некое забче па се му пречи и го боли од допир на цуцла или лажичка, пробај со прст од кашичката дали ќе сака, најверојатно е фаза што брзо ќе помине[/quote Овој проблем го имаше едната внука па и понудија клунче и верувале или не на 6 месеци си пиеше од клунче и ден денешен ама од тие што не течат ако се завртат пробајсо оние лажичиња шт осе меки што се виткаат
Мајки барам совет и мислење од вас, моево бебушче вчера направи 40 дена и што се однесува до грчевите и неспиењето се оправивме малку од малку сеуште имаме грчеви но не се толку јаки како на почетокот па успеваме да спиеме и по 4 часа зависи од периодот во денот. Прашањето ми е како со какањево , моево морам да го стимулирам секој ден иначе нема да кака ,ниту еднаш нема пелена наполнето па да ја менувам туку кога менувам пелена со влажната марамица го навлажнувам газето и тогаш пушта какушки и тоа како возрасен а кака еднаш дневно . Како да го решам овој проблем и да почне само да кака, ова е од почеток од болница кога дојдовме ...Поздрав
Јас пак би ги споменала масажите, кои нас многу ни помагаа. А исто така ако е на АД провери со друго млеко, ние и од тоа имавме проблем.
Не го разбирам ова со 7лажици дневно на секој оброк по една,на сок или кашичка мислиш? Ако да тогаш тоа не е исправно.Кога се започнува со храна се започнува најпрво со 1-2 лажички ,па во следните 2-3 дена се зголемува бројот .Вообичаено се дава предпладне,за во случај да има некаква реакција,да има време да се реагира.Доколку започнувате со јаболко можеби најдобро е истото да го изрендате и исцедите и тамам да добиете некоја мала количина која ќе ви биде доволна.Може и во соковник ,но за 2-3 лажички ,јас не би го миела после соковникот
Еве да споменам и овде, дека на последниот преглед, педијатарот д-р Јани Враготеров од Систина, не советуваше овошните кашички сите да ги давам купени, зошто кај нас скоро е невозможно да се најде непрскано овошје. А здравје за понатаму зеленчукот можам да го приготвувам дома. Па сега неделава ќе се стокмиме со рачен блендер, и одиме во акција. мамички сакам да ве прашам, во последно време, многу често после јадење се слуша како вода да и е полно стомачето, дури страв ми е да ја нишкам или да си играм со неа. Нормално ли е ова, знам декаи на нас возрасните ни се случува, ама кај бебуш последните 4-5дена е секој ден.
и на син ми му се слуша така а пие млеко навечер и насабајле а преку ден освен каши не јади и не пие ништо. баш вчера во 18ч кога го наранив после клацкаше храната. мислам дека не е нешто сериозно за да се секираме