Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. kristince51

kristince51 Популарен член

samo jas li imam energija po 2-3 saati sum spiena ukupno za 4dena a ovie 2 naredni malce poveke moeto prvpat bese ko uspano se nervirav imav mleko mlekara da napolnam a toa nemozev da go razbudam da cica mnogy se plasev deka taka ke ostane poveke denovi se vo raka mi bese po saat vreme stipkav rasobllacav samo da fati , pa saat vreme vo spanje doenje i se taka, ppa sekga ko vrapce spie i se prejaduva ,povrka i pak saaka malce grcevi plus kerka mi sto gleda deka se sum so nego , objasnuvaj nesaka da svati uhh veke, a za papocnata vrvca i kaj sinceto uste ne e padneta i da odozgora kako napred da ide pupeto ako ima flasteri i jas ke zemam koga ke padne.

2. mimidjon

mimidjon Популарен член

A niz otvorot li treba da pominuva mlekoto?

3. mimidjon

mimidjon Популарен член

A vi pominaa li grcevite,kolku napravivte?

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

@Mari* само на доење е или и на ад? Шеќер на толку мало бебе???

Леле не знам, јас не би дала ама ни под разно.

Немој топломер, стварно ќе си навртиш поголема беља.

Дали е само на доење?
    Знај дека доени деца не мора да какаат секој ден. Но ако има тврда столица, јас лично наместо шеќер, би ѝ дала мало лажиче кокосово масло. Каде-каде е побезбедно, а делува и како лаксатив.

Mari*, Smizzy, joy1 and 1 other person like this.
  5. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Vo ponedelnil 40 dena vidlivo namaleni skoro i da nema ama uste mu davam espumisan

Girl-Rabbit likes this.
  6. Adina

Adina Популарен член

Mamicki, ne znaev kade prasanjevo, pa aj tuka :D Cucli lazalki kako vi prifatija bebusite? od prva ili? jas nonstop I ja stanam, ja fakjat, ama za kratko ja plukat :( ke ja prifati li? epten mi e merak da ja prifati :D

7. Mari*

Mari* Форумски идол

I doenje i ad a za mlecniot seker preporaka od pedijatar e ustvari mi rece mora da zemat dur da i se regulira stolicata nedela dena treba da zemvit ke probame dosega vo red si e se JAS se plasev na alergiska reakcija no dosega dobro e

8. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Полошо си правиш со шишето... давај само од града....ако си напредува нормално, супер, можеби е промена во карактер, жешково е во прашање, запчиња...па затоа е плачливо а млекото му е доволно. Ако не напредува, секако сте 4+ уште малку ете ги пет, па ќе почнете со проба на вкусови. Со шише во моментов може само побрзо да те одбие. Јас имав период на 3м кој траеше една недела, нејќеше да цица, плачеше, ама ете го пребродивме и сега си е супер бебе. Шише не дадив воопшто. Затоа ти велам биди упорна и издржи некое време, можеби само по себе ќе се среди

Girl-Rabbit likes this.
  9. slobodka

slobodka Популарен член

Абе не ти треба воопшто цуцла лажливка. Зошто инсистираш?
    Инаку мојата не ја прифати од прва, јас морав да ја научам за жал поради тоа што несмееше да ги цица моите гради од некоја здраствена причина.

Tinushka and Adina like this.
  10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Мојата никогаш не прифати. Некогаш ми беше мачно и криво што е тоа така, ама од друга страна поубаво што испадна така. И од хигиенски причини плус.

Sweetheart87, Annath, Adina and 2 others like this.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Може од комбинација на ад со мајчино да има проблем. А пробавте ли да го смените ад млекото? Да не не ѝ одговара тоа.

За алергија ретко се јавува, но млечниот шеќер може да направи проблем со органите од дигестивниот систем затоа што не е научен да го преработи истиот.

А за тоа дека е совет од педијатар, најдобронамерно би те советувала да преиспитуваш сѐ што ќе ти кажат, па макар биле медицински лица. Не знаеш што сѐ немам чуено од "стручни" лица.

12. Mari*

Mari* Форумски идол

Probav so hipp comfort nesaka da pie voopsto i ja ostavav da ogladnit i pak nisto si prodolzivme so aptamil pre vo kombinacija so mlecen seker i vcera i denes e podobro
    Po preporaka na babica mu davav po 5-6 kapki ceden portokal i patlidzan najizmenicno nemase nikakov efekt

13. danichap

danichap Moderator Staff Member

Кај ја најде таа бабица што ти препорачала цеден портокал и патлиџан?
    Колкава е бебушка?

14. Smizzy

Smizzy Популарен член

Кај ги наоѓаш "стручњациве"? На бебе портокал? Шеќер? Патлиџан? Ако не се лажам тебе гинекологот ти тврдеше дека ако доиш нема да останеш бремена?
    Најди нов гинеколог, педијатар, бабица, жити се бегај од овие, спаси се!

Girl-Rabbit, slobodka, Annath and 5 others like this.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Ti ke mu napravis na bebeto golema belja.Daj ne bidi do tolku neinformirana

16. danichap

danichap Moderator Staff Member

И јас во Германија не сум многу задоволна од услугите и негата кои ја нудат, ама советиве кои и ги кажуваат на Мари ми делуваат како бетер од Зимбабве.

Не земај здраво за готово се што ќе ти кажат. Стварно, смени гинеколог, педијатар, бабица...не се сите до толку нестручни.
    Има асални и тука кои не тресат глупости.

Girl-Rabbit, Annath, Kaetana and 2 others like this.
  17. Mari*

Mari* Форумски идол

Lele ama me napadnavte :worried:
    2 ipol meseci e bebka
    od premnogu prasvenje od razlicni odgovori....eden velit taka drug onaka a jas i toa so e kazano taka i ona onaka go primenuvam
    Prvo dete nemas poima za nisto,sama ko gi prasvam postarite tie i se cudet zos i davam vestacko mleko podobro bilo kravjo
    Babini devetini kolku da sakas
    Ko prasvam stručni lica i koga primenuvam to so ke mi go kazat i to nelogicno e ama ko mi vristit bebka po cel den i ko se macit a nemojs da mu pomognes so nisto normalno ke probas so nesto
    Vlegvis vo forum i cackas po temite citas edna vaka napraila druga drugo treta treto napraila a vo glavno na site decata živi i zdravi se nemojme sekogas po kniga da ojme
    Nit da ne pogresime

Girl-Rabbit likes this.
  18. Stasija

Stasija Популарен член

Ne , toa odi od gorna strana za vozduh a samo niz dupce na cucla pominuva mleko :)

19. joy1

joy1 Форумски идол

Pa taman rab ako cekas da procitas deka na nekoe nesto mu se desilo .
    Domat se dava okolu 10 tiiot mesec
    Portokal na godina
    Alergeni se

Moze ti vristi i bidejki i davas se i sesto da probuva,a ne i odgovara
    Se znae bebe na 2 messci ili doi ili pie ad i NISTO DRUGO.
    Ne ti treba kniga za toa da go znaes mari.

Ste zapnale ne kaka pa ne kaka sekoj den.
    100 pati e razglabano deka doeno dete nisto ne mu e i ako ne kaka po 5-7 dena.
    Ima grcevi koi se NORMALNI za nejzina vozrast.Ke pominat sami od sebe i toa e toa.

Od druga strana ako smetas deka vristi od glad izmeri ja i vidi dali naprednuva.
    Ili ako mislis deka ima dr zdravstven problem pobaraj dr pedijTar.

Ja razbiram mladi novi majki ama se rab za dete a ne za eksperimentalno gluvce pa aj ke probame se i sesto na nego.

20. Kaetana

Kaetana Популарен член

Мари, знам дека не е лесно.

Ама она што треба да го сфати секоја мајка е дека на бебето тоа му е работа. Да вришти и да плаче. Не ретко новите мајки паничат на секое плачење на бебето, ама мора да се тргне таа паника и да се разграничи кога е стварно за паничење а кога е само безвезе. Така и ќе се зголеми самодовербата кај мајката.

И јас не сум задоволна од здравството тука, и дури изигравав доктор над доктори кои секој ден со деца работат, и ама баш ич не ми беше гајле. Ми вика едно, а јас директ прашувам контра према она што го знам, што сум го читала, што ме советувале. Кога се работи за здравјето на моето дете и сама ќе се преиспитам а и нив ќе ги преиспитам.

Знам дека е нервозно да слушаш многу контрадикторни совети, ама седни, денес многу студии, истражувања и искуства се достапни на интернет. Прочитај.

За тоа здрави живи деца, дај боже секогаш да е така. Но, во ретки случаеви не е. Јас не би ризикувала ни ризикот да е 1%.
    Некои работи на жалост не се гледаат сега, но излегуваат на површина подоцна.

Не те караме, само те советуваме пријателски за ти да можеш полесно да се справиш со ситуацијата.

Башка, кој доктор ти рекол дека доењето е контрацепција???
    Стварно ми иде да земам од глава да им ги акнам книгите нивни "огромни" од кои што учеле.