88% od mlekoto e voda. Mojata e 4 m pa sega ke pocnam so voda i caj eventualno. Do 40 dena usklucivo mleko. Posle 40 nekoi majki davaat voda i ne e stetno. Sama proceni, ako ne saka da cica a nadvir e pekol provaj so voda da ne dehidrira. Inace nema potreba.
Од прво ја прифати и за пет секунди заспа како топ ...од тогаш се преродивме, со цуцлата веднаш се смирува а неќев да му давам ама морав оти почна да го цица палчето. Дури на 4м му дадов. Ако не ја прифаќа пробај со друга форма, големина, од каучук...
@*Ѕвездичка* a kakva mu davas ti? jas imam na chicco, kaucukova, samo ne mi ja prifakjat epten, samo koga e raspolozena
Konkretno nam ni sovetuvase pedijatar caj od bekutan sto e od 1+ nedela zatoa sto imavme fizioloska zoltica i pobrgu ke se iscistese. A i pokasno za grcevi se pokazal kako dobar.
фала ви мамички туку ако има некоја кажете ми како се справувате со многу плачливо бебе буквално цел сат пиштеше ништо не му се годеше таман мислев се смири пак почна се што не пробав не и не толку силно плачи цел се вцрвенва и јас со него плачам неможам да го гледам таков охх само враце ми е и џабе мм ми е на работа мислам ќе полудам неможам да му помогнам ете го пак охх
@Верче4 Вода не би дала толку рано, не за друго, заради ризик од некоректно воспоставување на лактацијата и пад во тежината. Ако ти е страв од дехидрација на температурите, гледај ги пелените да се полни (мочани). Ако бебето има 5-6 помочани пелени во денот е супер. За чаеви да не правам муабет. Беспотребни се и не помагаат ама баш ич. А по болниците сѐ ќе кажат, особено ако имаат "спонзори" во позадина. За плачењето, ќе ти дадам пример. Си одевме од болница, дојдовме дома. Детето кома заспано. Заспа накај 11 во болница и спиеше до 18:30 кога решив да ја будам... Си реков ова е многу спиење, не бива. Ако ти се верува плачеше од 18:30 сѐ до 00:20. Без преспивање. Без престан. Само додека цицаше накратко имаше пауза. Ама и тоа не сакаше. Јас накај 23:00 се изгубив. Не бев спиена денови. Му ја дадов на маж ми и легнав. Сакав да ја пикнам главата во перница и да одморам. Да не слушам веќе плачење. Следните денови/недели беше слично. Научивме поза на држење во која се смируваше. Сакаше кога е гола легната на мене - а тоа смирува грчеви. Стомак на стомак. Кожа на кожа. Често доење - кога сака (тогаш не знаев и на саат гледав) и спиење во раце легната на стомак. Не плачи и ти со него. Така не му помагаш. Ама и не се секирај што плаче, ако се грчеви, ќе треба да истраеш. Не биди и ти нервозна, те осеќа.
фала ти многу душо на советите, еве го после толку плачење си заспа на меше кај мене душа моја се смирив и јас малку нејкам да плачам ама посилно е од мене некогаш кога го гледам така беспомошно се осеќам сигурно има многу грчеви што толку плачи, исто пробав несакаше ни да цица го ставав на града не бе уште повеќе плачеше. Нека спие на мене сега оти ако го легнам сигурно ќе стани, ми е страв само со јадењето дали доволно си цица оти од плачки денес мислам не е најадено салам само по 5 мин цица. Ме чека долга ноќ те гушкаме
Ахх тие грчеви одвај чекам да завршат веќе. Инаку јас ич не сум да се дава чај ама кај нас само тоа помага па давам. Туку некоја струмичанка да препорача педијатар добар.
@Верче4 јас незнам дали имаше дете со појаки грчеви од моето.Толку јаКи што црна стануваше во лице од плачење. 2 пати на дежурен ја носев од паника.Урла урла урла А ја ставев во кола заспиваше Па фала богу се изгура и тој период Издржи
Баш сега те читав во постови од 2014 за тоа имаш пишувано, и моето денес беше такво се мислев да го носам еве го кутрото цело се тутка во мене уфф колку ми е жал утре ќе му купам термофорче да пробаме со тоа многу се изнензивни еве веќе 4 часа се мачи
Грчеви се мила, мора да издржиш. Јас пробав чај хумана, еспумисан, колиеф капки, сируп nursey harvey's, термофорче, перниче со трици и кога останав само на чај за доилки - Лакта микс, бебе се смири. Грчевите му траеја месец и пол. Дури и заоѓаше од плачење Првиот ден дома ќе го памтам цел живот. Од 17 h на пладне плачеше без престан до 02:30 h по полноќ. Тогаш веќе не знаевме што да правиме и правец Систина. Го потапша д-р по газе и ни зема 2000 ден за да ни каже дека се грчеви Никако немој со него да плачеш во дует. Се' осеќа бебуш. Само смирено и храбро. Тешко е многу за гледање како се мачи но се издржува. Пробај повиј го лабаво. Јас во тоа најдов спас бар ноќе да спие. Со лесно
пробав со капки саб симплекс ама немислам дека му помогнаја исто и чај бекутан ама не гледам подобрување и сега решив да не го трујам џабе термофорче утре ќе му земам незнам друго што да правам..
Si probala vo kola da go zaspies? Koga ke bide najkriticno sedni i vozite Se smiruva za 5-10 min i ke zaspie
Термифoр,мaсaжa кружнo oкoлу пaпoчетo пoмaгa вo прaвецнa стрелки нa чaсoвникoт,нoзете сo кoленaтa нaкaј стoмaчетo,пoлеснo ќе се oслoбoди oд гaсoви дoкoлку имa,кoжa нa кoжa сo тебе,и некa лежи пoвеќе нa стмaк стaвaј.И бели звуци прoбaј нa ју тјуб фен нa пр.
Ме потсети на ноќите кога заспивав со звук на аспиратор од моб само така се смируваше и заспиваше леле кога ве читам се потсеќам како ми беше мене ама после се се заборава и вие вака ќе се потсеќате на слатките маки за некој месец