Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Мислам и на сокови икашички иакосе советува сокот да се дава со шише за почеток би го давала со лажица па потоа би следувло кашичка со истото овошје ова нема да биде можно за сите зелечуци и некои од нив ќе одат директно како разредени каши а за јаболкото за прватанедела би го варела затоа што има овошни киселини па страв мие за мешето од грчеви кои по 2 саати во денот сеуште ги има за мешето па потоа би рендала

2. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Silk препорака од педијатар е бебето да не носи ракавички, за да може да допира да ги осознава работите околу себе. Извади му ги , а ако се големи ноктињата слободно исечи ги, доколку не се скинат сами. Јас на /лина од втората недела и ги сечам, до пред тоа сами и се кинеа.

Последна измена од модератор: 30 април 2017
  3. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778

Последна измена од модератор: 30 април 2017
  4. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Абе не и се секирај , допрва ќе се греба, Лина е целата со гребаници, една ќе помина друга си прави, а ги сечеме секој 3-4ден. Важно вади ги ракавиците обавезно.

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sanjicka15

Sanjicka15 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2012
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    90
    Силк подобро да ги вадиш ракавичките, ние еднаш ставивме за на доктор да не му е ладно на рачињата. И кога го виде педијатарот веднаш ми ги извади и вика значи кога ќе видам вака со ракавички ми е смрт. И ми рече мајка не го учете децата со ракавички, после некое време ќе ги става во уста и што ќе голта влакна, тоа за него е како рацете да му се во затвор. А знам и дека не е убаво да се носи бидејќи не можат да се развијат убаво дланките.

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Јас ги ставав до 40 дена а за надвор и потоа додекане податопли некаде до 1ви февруар никој не ме искарал ама мене не ми е логично како на -10 кога идевме на лекар у декември дете помало од 40 дена да шета надвор без ракавици (за дома воред да е без) кога сите возрасни носат инаку Калинче никогаш не ги ставала рацете во уста тоа го прави последниве 2 недели зашто почнаа даја чешаат вилиците изгледа

7. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    НАс патронажната ни ги извади уште вториот ден кога стасавме дома.
    А за шетање на ладно до лекар, ја виткавме со ќебенце, па рачињата не и беа никогаш ладни. И имам приметено дека кога носи капче рацете и се секогаш топли.
    А за ладни најчесто се пред да кака, и кога е какана или мочкана.

8. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Леле за ладни раце ако се збори моево буце има нон стоп ладни раце освен кога спие , а не му е ладно, дома сме на парно, убаво си е облечен а зашто има ладни раце Господ знае, дури и ако му сменам во облекувањето нешто подебело да му облечам се поти и склет го фаќа па плаче без престан . Ракавички воопшто не ставивме сечеме нокти некако, а и лажалка цуцла уште не сме лапнале и се надевам дека така ќе тераме ,... :) не сум за цуцли лажалки искрено :)

9. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    и ние имаме ладни рачиња, а до пред некој ден носевме и нараквичиња.., а цуцлата лажалка ние другарче уште од првиот ден на болница, плачеше бебушко и мажето ми донесе па уште си ја сакаме.хехе
    е сега јас сакам да прашам дали може да го ставам бебушко да спие по малку на перниче? нее штетно така? ете денес ич не спиеше и случајно реков да пробам и одма си заспа така и сега мирно си спие, шо не е случај ако спие на ниско :?:

10. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Леле луѓе дајте решение кога беа најладните денови и кога беше топлификација цуцкава спиеше во плик ќебе зашто и студеше и ова ја топлеше од сите страни и го засака многу дека не мрда многу така со рачињата опуштено си спие ама сега парново е потопло и температурата поголема и она насабајле е жива вода пробувам даја легнам така ама не иде на секој саат стануваи вчера од 8 до 12 стануваше и во 12 ја ставив во ќебето и до 5 не мрдна детево ама јзивадив жива вода иако беше облеченасамо на боди и памучни шпикозни дурии без чорапи а без ќебево кај 3 саат вака е смрзната имам ивреќичка ама не ја сака никако

11. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Мамички ви пишувам со една рака и огромна молба за помош,како да го научам синми да спие во креветче а не на мене ,кај мене спие трипче стави го во кревет вришти, помош врзана сум за фотеља неможам ни до тоалет,среча компјутерот ми е на сталак близу па има занимација....хелп

љубичица слободно на перниче само не на високо :* поздрав

12. nadege

nadege Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    23
    здраво мамицкии како те еве ме и мене после долго отсуство :$ потребен ми е совет моето сонце има 4 месеци и 7 дена дали треба да и давам пире од комири , зеленцук и овосје и како векје не ја задоволува млекото. додатокот се дава во млекото или цисто помос ви благодрам :* пријтен ден

13. Zlatnata.Alis

Zlatnata.Alis Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    80
    сите бебиња спијат помирно кога се завиткани во кебенце (нешто слично како што нас не повивале на времето ) така да најди си некоја тенка пеленка или памучно чаршавче и завиткај си го бебенцето , најслатко си спие така...моето е пролетно бебенце и му го правев ова цело време,поубаво спиење-здравје
    јас почнав со кашички малку пред да наполни 6, а во меѓувреме постепено ја навикнував на сокче, јас сум за само цицање до 6 месеци.....а за да не биде гладничко ,давај му почесто да цица ;)

14. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.392
    ivanovicka и јас го имав овој проблем, уствари сеуште го имам ама само со денското спиење, навечер кога ке ја заспијам се буди па ја нишкам во креветче, или пробај оставај го сам да заспие, ќерками нема шанси да заспие сама ке вика ќе плаче до сабајле ама нема да заспие, а да ја земам во раце одма заспива.
    И мене ми е веќе смачено раката ме боли зошто стрикно на едната страна сака да лежи и само во нашата соба(гледа во лустер додека заспива) Хаха :)

15. nadege

nadege Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    23
    kakvo sokce? :$

16. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    мислам дека бебето е мало (1 месец сте ако не грешам) за да научи да спие во креветче мојата спиеше на мене помешечки и ситеми викаа не така така ќе научи до голема но тоа најдобро и беше за грчевитеи оставав така па кога приметив дека почнува подолго време да спие помирно на мене ја оставав ама не во креветче туку на кревет до мене и и ја ставав раката моја на образот на раката ставав нежен парфем и спиеше така сегасеуште спие на кревет зашто уште не се врти ама кога сакам да станам парфемот го прскам на перничето и си спие ( ова важи за денско спиење ноќе спиеме пишав погоре како и плус од 5 сабајле до 7 се држиме за раче) детето за да спие мора да се осеќа сигурно до тебе а за одење во тоалет јас кога ја оставав трчајќи набрзина одев и се враќав и деновите така поминуваа ( се како да било еден ден скоро и да не праев разлика меѓу деновите ) се на трчаница кога ќе приметам дека убаво заспала не се секирај првиот месец па и до вториот се хорор и јас мн се нервирав ова нем можам тоа не можам ама немаше кој да ми каже да не се нервирам сите како никогаш да немале деца се однесуваа и викаа ааа ова немирно моето не беше такво бла бла па дури и мајка ми и свкрва ми жими баба ми ме опраи да ми каже колку мајка ми неспиела иначе не знам до кај ќе стигнев со нервирање

надеге ако е прво сокче обичносе почнува со јаболче ама купено по 1 до 2 лажички или акодаваш со шише по едно 5-10 мл дневно а можеш и д аразредиш за почеток во контекст лажиче шише педијатрите се контрадикторни па јави се натвојот да се консултираш инаку дете на АД почнува околу 4 ти месец со дохрана дете намајчино почнува на 6 месеци

На ivanovicka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. nadege

nadege Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    23
    fala sonce nie sme na AD zatoa prasuvam sto kako .. sega kje i kupime i kje probame kako kje reagira ;)

18. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    леле исто исто сме и ние, не се издржува веке, само на левата рака сака да му е главата и да шетам низ собата (седната никако не смеам) и тој додека го гледа лустерот и заспива. Му заводувам на тие мајки што бебињата сами им заспиваат.

19. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058

И ние бевме со истата мака до 3 месеци, па ја возев во количка низ дома, како ненормална, шетав горе доле низ собата, па така малку ги одмарав рацете. Исто и со перница на нозете се снаоѓавме некако.
    А тоа што сака да ти е во раце, може да е и од грчевите, па си бара сирото утеха и сигурност.

20. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Зар има такво бебе што само заспива? :D
    И ние спиевме во раце преку ден, само што ја ставав во креветче се будеше, ама еве веќе некој период и преку ден ја ставам во креветче или на кревет и си спие (нели претходно треба во раце да заспие). Ама ја ставам на страна или на меше, зависи во каква положба е во рацете и ако сум сама го пуштам погласно телевизорот или "Ех тој Тоше" на repeat - многу ја сака песната, ако е кенкава само што ќе ја слушне се смирува и слуша. :). А ако има повеќе луѓе нема проблем, спие нема гајле. Преку ден сака да спие со звуци, изгледа така се чувствува посигурно.
    Ивановичка тоа е период, ќе помине, ќе си најдете некој начин, најдете си некоја песничка или за почеток зборувај му и галкај го, стискај му го рачето додека спие да знае дека си до него.