Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    107
    И кај нас бесе така ваков прасок онаков не бива го однесов во болница му ја извадија стипката оти она тези му ставија хидроген пак по два дена го однесов пак со хидроген и до вецерта му падна е после едно золто прасоце купив е ефикасно и по 2 3 дена му направија лапизација на папуцето и готово и капки д3 со к1 обавезно за крваренјето

2. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    E neznam samo.mi.gi.ponudi aptekarkata no jas veke davam kolaktaza i caj bekutan pa ne go zemav

3. Stasija

Stasija Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    1.276
    I nam ni krvarese papuk, otpadna na 16 den samo so Bivacin prasok, a pred toa nekolku kapki 3% hidrogen. Ni zabrani pedijatar alkohol posto bebeska koza ja apsorbira i se uspivaat od toa. Obavezno pije 4U kapki, D3+K1.

4. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Majkicki imam bolki vo zeludnik mnogu cesto ovaa nedela. Bev na doktor I mi kazaa da smukan gastrogard I da pijan b6. Od ovosje smao jabolko, zelencuk niso samo jogurt I dvopek, pocesto da jqdam a pomalku. Taka edna nedela. I da pijam mnogu voda. Neznam sto da pravqm posto dojam, da ne mi vlijae na mlekoto??? Sovet?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.812
    Допаѓања:
    202.831
    Не би требaлo дa влијaе, oти или имaш или немaш млекo. Сo пoвеќе течнoсти, мaкaр и вoдa и пoчестo стaвaње нa бебетo нa грaди немa дa имaш прoблем, вooпштo.

На maja.mitrova му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Жени оваа недела бебе само зелено кака, мИ викаат тоа било показател дека е гладен. Значи еве една недела многу ми повраќа , некогаш ми се чини се што ке исцица го исповраќа после во два три големи млазови и лом се прави. Немавме предходно проблем со повраќање.

И друг проблем цица едно десет минути од една града и станува нервозен почнува да плаче, го тргам се стискам на градата гледам млеко има значи не плаче зошто не му тече. Можно ли е да плаче од тоа што му надоаѓа млеко а тој сака само така да стои на града да смука како цуцла , без да голта? ? ?

Пробав цуцли три четири не сака, не може убаво да ѓи фати 5 минути и ја пушта.

И да напоменам баш денес бев да го мериме, точно за една недела качил 270 гр. Мислите доволно е ?

Последна измена: 20 јули 2016
  7. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Колку е старо бебето и која е родилната тежина?
    Ако имаш млеко кога ќе почни да плаче, тогаш не е до млекото, можно е да плаче од надоаѓање на мн млеко, ама ако не голта а устето му е полно тогаш ќе ти се засркнува. Можно е да кака зелено од гладно, ама не оти немаш млеко туку оти го повраќа. Да не јадиш нешто што му го сменува вкусот..лук, кромид. ..

8. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Бебето е 3 недели, се роди 2900, после 10 минути не голта , почнува да плаче и е многу нервозен. Сака само да смука а несака да голта гледам од тоа што од устето му тече . Не знам што може да го смени вкусот на млекото не сум јадела ни лук ни кромид. Многу изгубив апетит. Инаку жногу нервози претрпев овие 3 дена, да не делува тоа на вкусот на млекото?

9. MADO

MADO Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.234
    Verce nas ni pomogna espumisan kapki.Najprvo probavme so colief kapki ne ni deluvaa,sega na sekoj podoj stavam po tri kapki od espumisanot i gasovite mu se zacestija i e pomiren.

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Тогаш 270 гр неделно се супер. Значи млеко му е доволно, можеби доста му е 10 мин цицање. Моето од почеток до сега цица максимум до 5 мин и се нацицува, од 4500 на раѓање, сега е 8500, на 4м и 3н.
    Стресот на мајката и хармонијата од околината секако дека влијаат врз расположението на бебето. Можеби затоа ти е понервозно овие денови. Гледај да има хармонија околу него, а ти разведри ги мислите, оди на прошетки, сама, со него, со сопруг, другарки... првите неколку недели се особено стресни за сите, се јавува и постпородилна депресија и затоа помош од најблиските и гледај да го пребродиш ова.
    Е сега зелено што кака, не значи дека само од гладно се кака зелено. Може да му има достудено, да е поднастинато. Ако трае повеќе денови појди си на лекар, една крвна слика, нека го прегледаат.
    Многу е стресно на почеток, ама верувај веднаш лета времето и секој ден се повеќе ќе се навикнувате еден на друг и се повеќе ќе се снаоѓате

На Girl-Rabbit и mac.mac им се допаѓа ова.
  11. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    И мене ми какаше зелено, триста филмови си направив дека е настинат, гладен и ништо од тоа. Излезе дека од грчевите е, кога имаат грчеви какаат зеленко. Не е секогаш зелена столица знак за гладно бебе.

Последна измена: 20 јули 2016
    На mac.mac му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Фала ти ѕвездичке на утешните зборови. Преку ден сум сосема ок навечер почнуват плачките и нервозите заедно со бебе. Мене ми е дупло потешко оти немам блиски овде, сменив средина на живење, маж по цел ден на работа, не сум единатвена знам. Ќе наоѓаме сили само бебе да е ок, друго не е битно.

На Girl-Rabbit и *Ѕвездичка* им се допаѓа ова.
  13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Бебето убаво ти напреднува,40 гр на ден е баш солидно напредување, не би требало да е гладно, зелена кака се јавува и од настинато стомаче или ако не ја смениш пелената брзо па каката па оксидирала, исто ако ти јадеш спањак, марула, блитва или сл. зелена храна!
    Можеби почнуваат и грчевите па плаче повеќе! Пробај малку чајче од бебешките да даваш.
    За повраќањето внимавај да не го стискаш на меше после цицање и одставај го да ждригне секогаш!

14. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Сите сме поминале низ тоа, најди сили, ќе помине :)

15. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    I jas vrbam.niz toa samo nie od kasno posle 40.dena pocna eve dva dena uzss samacpo cel den neznam oti pocnaa od sega a mu davam kapki espumisan tri pati po 25 kapki

16. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.897
    Мамички дали вашите бебиња заспиваат со палчето во уста и дали постои начин да се одвикне ?
    Со цуцла не сака додека е будна не па дур спие , воопшто не ја прифати .

17. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Мами некако не се чуствувам добро, настината сум и со растечен нос 2 3 дена. Што можам да се напијам а да не штети на бебето? Сакав лимон ама да не му се напраи алергија?

18. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Јас мака изнамачив со палчето, ставав нараквичиња за да не го цица и на крајот сакала-неќела цуцла. Имав еден обид со цуцла, не фати, по една недела пак пробав и фати. Цуцлата кога тогаш ќе му ја фрлам, а ако се навикне на палчето не ќе можам да го одучам...има деца одат на училиште и цицаат палчиња...многу лоша навика

На Tinushka и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  19. *Ѕвездичка*

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Земај вит ц и чај, можеш и парацетамол ако кренеш т. Ако те фати повеќе, без гајле, има антибиотици кои се дозволени за време на доење. Не ризикувај со лимони, и во пиперка, зелка, брусница, шипка имаш многу вит ц

На sunshine2015 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.605
    Допаѓања:
    76.836
    Trgaaaj dur e malo, nikako ne go ostavaj vo usta da mu bide, 4 oci vo nego i mnogu pazi go za da ja zaboravi taa navika dur e malo. Sin mi e 1god i 3m i strasno losa navika e, on e 24/7 so palec vo usta i si go cuca kako cucle, si seta po doma i si cuca palec, a se iznervira, a e gladen, a mu e dosadno, a mu se spie on palec togas cica...

На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.