Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    А, како ги спречувате бебињата од грб да се вртат на стомак во текот на ноќта? Малата е 4 месеци без некој ден и почнува да се свртува во спиење ама едното раче го натиснува под неа и со лицето во душек. Вчера ноќта морав во креветчето релаксаторот да и го ставам бидејки нон стоп се вртеше и се будеше. Знам дека се тоа е нормално ама мн ми е страв. Денес и ставив едно мало перниче до неа да неможе да се сврти па ке видиме како ке биде.

2. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    @only44you големиот син со еден месец почна да спие на грб, претходно го ставав по малце и видов ја крева и врти главата без проблем и почнав за спиење така да го ставам. Не се будеше, мирно спиеше, не го плашеа рацете. Така тераше се до 10-11 месеци, сега е центрифуга во креветче :D
    Малово денес со 4 дена мм го ставил на стомаче и ова се бори крева и врти главче, душичка, викам мм за олимпијада ги спрема :) ама спие на грб сеуште

На MADO и LadyC им се допаѓа ова.
  3. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    20160721_072604-1.jpg Еве гo пaпчетo

4. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Во џамбо имаше едни штитници за вртење, незнам колку се практични и за која возраст...ако има некој користено нека кажи

5. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Se budat li vasite bebusi od son koga kakaat? Moeto bebe obavezno se budit, duri I pet minuti pred to da zaspala..

6. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Леле душичко не знаев дека си се породила... Да ми ти е живо и здраво синчето големо да расти, со мама , тато и бато :)
    Абе ја си прашувам за секој случај , оти ем што имам се заборавено како беше со првото бебе , па уште знаеш стариве само за тоа се за умови кажување :fubar:

На Smizzy и LadyC им се допаѓа ова.
  7. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    А како правите за потседнување?Ние бевме 2 пати на ортопед ,на 1ипол месец и на 3,ни кажа слободно нека си потседнува на 45степени,значи не скроз,и во држење и у скут и у количка,не е проблем.А не да се крева,мислам по цел ден стомачни прави

8. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Со палче не,ами со 2-3 прсти ги бутка цело време.И јас имав проблем да ја научам на цуцла,баш поради овие причини,ама упорна бев,и капнував мое млеко нон стоп на цуцлата,да ја повлече и по 15-20 обиди конечно успеав:muscle:.Сега ако случајно и падне у спиење одма ја бара.Ноќеска само кога е цврсто заспиена и ја вадам.

На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    На Elena ena и mimidjon им се допаѓа ова.
  10. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Не да се заборава.... За 12 месеци се сум заборавила :D ама си доаѓа се на свое ;)

На Girl-Rabbit и only44you им се допаѓа ова.
  11. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Колку зрна ким да сварам за чај за бебчето и колку мл се дава дневно?

12. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    во 100 ml .. 4,5 зрнца ким .. јас така го правев.. оставаш 2,3 минути да проврие го ладиш и може да му дадеш .. ако несака да пие можеш ти да пиеш

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    @mimidjon fala mnogu sto mi objasni ubavo nasto e ko preseceno crevo , inaku mm ne mi dava da stavam sliki do denovite inaku ke vi pratev da vidite.

14. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    E nema nisto loso vo slikata sto ja staviv za da ne mi dozvoli a ne no baram pak dozvola za ova ;)

На MADO, slobodka и Верче4 им се допаѓа ова.
  15. westt

westt Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    164
    ....и за бебчињата во првите неколку недели....

Чај од нане
    1/2 кафена лажичка нане се пралива со 200ml вриена вода.Се остава да отстои 10min. во поклопен сад.Се дава ладен,со или без шеќер.Се препорачува за мешето...помага во ослободување на гасовите и при грчеви.

Чај од камилица
    1 кафена лажичка цветови од камилица се преливаат со 150-200ml вриена вода и се остава да отстои 5min. во поклопен сад.
    Добар е против грчеви

Чај од шипки
    1 кафена лажичка суви и издробени шипки се ставаат во 200ml вода.Се остава да отстои пола саат па се вари до зовривање...се поклопува и да отстои уште 20 min. Се дава процеден и ладен.
    Содржи многу vitamin C.

Чај од ким
    Во зовриена и засладена вода се ставаат 3-4 зрнца ким.Се лади и се цеди.Главна состојка е маслото од кимот кое ја подобрува работата на цревата.

Чај од бел слез
    1 кафена лажичка корен од бел слез се прелива со 200-250 ml зовриена и изладена вода.Се промешува и се остава да отстои 1 саат во поклопен сад.Се процедува,се засладува,се додаваат неколку капки лимон и му се дава на детето.Се користи најмногу 2-3 саати по подготвувањето...

Незасладен чај од бел слез може да му се капнува на детето во носето,при настинка...Се спрема така што 1 супена лажица корен од бел слез се прелева со 100ml зовриена и изладена вода и се остава 2 саати да отстои

16. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    2.716
    Od kaj ti e ova? Razno razni caevi na novorodencinja??? Prvpat slusam zimi se!!

На Smizzy, Girl-Rabbit и mimidjon им се допаѓа ова.
  17. westt

westt Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    164
    Од педијатар ,а ако не си чула види по интернет по аптеки по педијатар па ке видиш

18. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    2.716
    Da ne me prosvetlese ti sega ke si ostanev vaka neuka i nadalje. A net i te kako moze da bide izvor na informacii. Cesto netocni.

На LadyIvvy, Smizzy, Girl-Rabbit и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. westt

westt Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    164
    Toa e tvoe mislenje , ova e od doktori od privatni kliniki pa sea ti vidi.

20. westt

westt Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    164

На maja.mitrova му/ѝ се допаѓа ова.