Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.815
    После колку време почнува да плаче? Ако си цица барем 5-10 минути, па после почнува да плаче, понуди ја и другата града, наизменично давај ги во еден подој. Инаку, колку почесто го ставаш на гради, толку поголема стимулација и повеќе млеко ќе се создава.

На maja.mitrova му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Ne go sakaat brisenjeto i oblekuvanjeto, mnogu normalno i mojata isto ;)

3. ece1279

ece1279 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 декември 2013
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    16
    Majki imam bebence od 3 meseci anemicno e ima li nekoj so ist problem,mi prepisa sirup za zelezo legofer..

4. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    Zdravo mami, sakam da ve prasam okolu izmolzuvanjeto. Vo nedela sme na krstevka a moevo bebence cica. E sega dali ako pocnam da se izmolzuvam od denes i mlekoto go cuvam vo frizider ,dali toa mozi da go dadam vo nedela. Bebevo cica celo vreme i nemozam da izmolzam golema kolicina za da imam barem za 2 obroci. Na edno izmolzuvanje max po 30-50 ml izmolzuvam ako nekogas imam potreba.Vas sovet dali ke bidi vo red mlekoto od denes do nedela?

На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  5. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.255
    Да, слободно измолзувај. Но во посебни садови, бидејќи млеко со различна температура не се меша. Јас во една таква прилика на пример, за 2-3дена наполнив 4 стерилни чашки (од оние за урина) од по 50мл, и за притоплување (во сад со топла вода) е таман, бидејќи ако е поголема количина и не го испие, треба да се фрли. Складирај ги подлабоко во фрижидер, не во вратата. Поздрав ;)

На Mama Maja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mama Maja

Mama Maja Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2016
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    429
    A posle mlekoto od frizider dali mozi da go turam vo edno sisence. Dvete mleka izmolzeni koi ke bidat vo frizider ladni da gi turam vo edno sisence i taka da go stoplam? Mislam deka nekade imam citano deka ako se na ista temperatura, na pr dvete ladni mozi da se mesaat.

7. macunka

macunka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    204
    Мајки може е глупаво прашањето и може не е за тука, ама јас да си прашам Релакс масажа со органски масла дали може да се применува додека доиш? Нешто читав дека со антицелулитни масажи се ослободувале токсини

8. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.852
    Допаѓања:
    34.216
    Мајки итно ми треба совет синко е стар само 20 дена си цица редовно не под саат кога си тој сака тогаш си бара сам кога е гладен...сакам да купам шише со цуцла слична на цице но ми е страв да не се одбие и да не сака повеќе да фати цице а шишето би го користела за водичка да му давам. Совет ???

9. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Голема е веројатноста да се одбие. Имај на ум дека тој сега учи,стекнува навики...Доволно е 2-3 пати да фати шише и на се навикне на него,независно што би пиел вода а не млеко. Штом цица, нема потреба од вода, ја прима преку млекото.

10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.852
    Допаѓања:
    34.216
    тогаш да си седам мирна додека синко цица добро е ...сепак водичка си бара самиот со лажиче си голта најверојатно не му е доволна таа од млекото.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Арно викаш,седи си мирна и биди среќна што цица! Водичка со лажиче,што знам,нека сподели совет некоја мајка што има искуство.
    П.С. Види,всушност,моето не цицаше од икс причини,но од толку читање и искуства околу мене,можам да докторирам на темава;)

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.852
    Допаѓања:
    34.216
    А мислење за цуцла лажливка ?

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Има поделени мислења.
    Јас на мојот му дадов негде вториот месец кога го фатија грчеви.
    Внимавав да не стане зависен,оти после големи се маките за одвикнување.

Некои се смируваат,заспиваат,кај некои не делува никако. Ги има и многу што воопшто не ја прифаќаат.
    Сметам дека во овој случај како и за икс работи, се е индивидуално.

Види процени,постапи како те води мајчиниот инстикт.

14. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.255
    Да, така може. Но сепак не притоплувај големи количини одеднаш за да не фрлаш. Скапоцено е ;)

На Mama Maja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    @TutiFuti Individualno e, zavisit od deteto..Leana vo bolnica ja hranea so sise, jas mleko nemav, ona ne znaese da cicat, a placese, pa I davaa sise. Doma koga si dojdovme, povtorno slabo fakjase na mene, pa se odmolzuvav I davav so sise, ama insistirav i grada, pa fati I sega sme na doenje samo, ama fakjat I sise. Lazalka davam, ama ne e nesto voodusevena, onaka fati plukjni, se mamime :D A zs davas voda na 20 dena staro bebe? Kako znajs koga barat voda? pa uste I so lazicka..

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  16. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Додека доиш нема потреба од вода.
    Инаку јас имам антиколик шише од чико, како мајчина града што е, одлично го прифати. Со него му давав само по малку чајче додека траеја грчевите. Сега сме 5м2н, вода првпат дадов пред една н, ама не сака да пие. Кај бебе кое е на доење вода се дава кога ќе се почни со дохрана.
    Да се надоврзам, со шишето не се одби од цицање, ама што е можно поретко го користев

17. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.852
    Допаѓања:
    34.216
    Па пред некој ден премногу плачеше не сакаше да цица и земав превриена водичка му дадов и почна да бара уште и од тогаш навака во денот 3-4 мали лажичиња сркнува вода и пак си цица.

18. *Ѕвездичка*

*Ѕвездичка* Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2016
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    302
    Цуцла дадов на 4м бидејќи почна да го цица палчето. Нема никакво влијание врз доењето

На mimidjon му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.852
    Допаѓања:
    34.216
    ние сега за сега се спасуваме со ракавички да не ги цицаме прстињата...за во иднина ќе видиме како што ќе е

20. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    @TutiFuti ракавички не се препорачливи за бебиња, што побрзо ги фрлите подобро за бебуш . Дека лажалката ќе го одбие од доење нема, зашто не задоволува глад; дека ќе му изкриви заби - нема - генетика е; дали ќе прифати - од детето зависи, дали ќе цица и палец - до детето е. Јас сменив 7 лажалки и на крај една прифати - таа што му ја дадоа во родилиште. Во понеделник прави годинка уште таа ја цица.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.