После колку време почнува да плаче? Ако си цица барем 5-10 минути, па после почнува да плаче, понуди ја и другата града, наизменично давај ги во еден подој. Инаку, колку почесто го ставаш на гради, толку поголема стимулација и повеќе млеко ќе се создава.
Majki imam bebence od 3 meseci anemicno e ima li nekoj so ist problem,mi prepisa sirup za zelezo legofer..
Zdravo mami, sakam da ve prasam okolu izmolzuvanjeto. Vo nedela sme na krstevka a moevo bebence cica. E sega dali ako pocnam da se izmolzuvam od denes i mlekoto go cuvam vo frizider ,dali toa mozi da go dadam vo nedela. Bebevo cica celo vreme i nemozam da izmolzam golema kolicina za da imam barem za 2 obroci. Na edno izmolzuvanje max po 30-50 ml izmolzuvam ako nekogas imam potreba.Vas sovet dali ke bidi vo red mlekoto od denes do nedela?
Да, слободно измолзувај. Но во посебни садови, бидејќи млеко со различна температура не се меша. Јас во една таква прилика на пример, за 2-3дена наполнив 4 стерилни чашки (од оние за урина) од по 50мл, и за притоплување (во сад со топла вода) е таман, бидејќи ако е поголема количина и не го испие, треба да се фрли. Складирај ги подлабоко во фрижидер, не во вратата. Поздрав
A posle mlekoto od frizider dali mozi da go turam vo edno sisence. Dvete mleka izmolzeni koi ke bidat vo frizider ladni da gi turam vo edno sisence i taka da go stoplam? Mislam deka nekade imam citano deka ako se na ista temperatura, na pr dvete ladni mozi da se mesaat.
Мајки може е глупаво прашањето и може не е за тука, ама јас да си прашам Релакс масажа со органски масла дали може да се применува додека доиш? Нешто читав дека со антицелулитни масажи се ослободувале токсини
Мајки итно ми треба совет синко е стар само 20 дена си цица редовно не под саат кога си тој сака тогаш си бара сам кога е гладен...сакам да купам шише со цуцла слична на цице но ми е страв да не се одбие и да не сака повеќе да фати цице а шишето би го користела за водичка да му давам. Совет ???
Голема е веројатноста да се одбие. Имај на ум дека тој сега учи,стекнува навики...Доволно е 2-3 пати да фати шише и на се навикне на него,независно што би пиел вода а не млеко. Штом цица, нема потреба од вода, ја прима преку млекото.
тогаш да си седам мирна додека синко цица добро е ...сепак водичка си бара самиот со лажиче си голта најверојатно не му е доволна таа од млекото.
Арно викаш,седи си мирна и биди среќна што цица! Водичка со лажиче,што знам,нека сподели совет некоја мајка што има искуство. П.С. Види,всушност,моето не цицаше од икс причини,но од толку читање и искуства околу мене,можам да докторирам на темава
Има поделени мислења. Јас на мојот му дадов негде вториот месец кога го фатија грчеви. Внимавав да не стане зависен,оти после големи се маките за одвикнување. Некои се смируваат,заспиваат,кај некои не делува никако. Ги има и многу што воопшто не ја прифаќаат. Сметам дека во овој случај како и за икс работи, се е индивидуално. Види процени,постапи како те води мајчиниот инстикт.
@TutiFuti Individualno e, zavisit od deteto..Leana vo bolnica ja hranea so sise, jas mleko nemav, ona ne znaese da cicat, a placese, pa I davaa sise. Doma koga si dojdovme, povtorno slabo fakjase na mene, pa se odmolzuvav I davav so sise, ama insistirav i grada, pa fati I sega sme na doenje samo, ama fakjat I sise. Lazalka davam, ama ne e nesto voodusevena, onaka fati plukjni, se mamime A zs davas voda na 20 dena staro bebe? Kako znajs koga barat voda? pa uste I so lazicka..
Додека доиш нема потреба од вода. Инаку јас имам антиколик шише од чико, како мајчина града што е, одлично го прифати. Со него му давав само по малку чајче додека траеја грчевите. Сега сме 5м2н, вода првпат дадов пред една н, ама не сака да пие. Кај бебе кое е на доење вода се дава кога ќе се почни со дохрана. Да се надоврзам, со шишето не се одби од цицање, ама што е можно поретко го користев
Па пред некој ден премногу плачеше не сакаше да цица и земав превриена водичка му дадов и почна да бара уште и од тогаш навака во денот 3-4 мали лажичиња сркнува вода и пак си цица.
ние сега за сега се спасуваме со ракавички да не ги цицаме прстињата...за во иднина ќе видиме како што ќе е
@TutiFuti ракавички не се препорачливи за бебиња, што побрзо ги фрлите подобро за бебуш . Дека лажалката ќе го одбие од доење нема, зашто не задоволува глад; дека ќе му изкриви заби - нема - генетика е; дали ќе прифати - од детето зависи, дали ќе цица и палец - до детето е. Јас сменив 7 лажалки и на крај една прифати - таа што му ја дадоа во родилиште. Во понеделник прави годинка уште таа ја цица.