Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    800
    Ништо не давам купив термофор и со него кога ќе го фатат го ставам термофорит , го дојам штом побара и го држам на стомак , масирам и му кревам ноџиња . Сакам да поминам без хемикалии ако успеам ќе бидам многу среќна само што некогаш го фаќаат во 5 сабајле некогаш во 6 без ред и затоа е тешко таман ќе легниш почнува да плачи срце ти се кини очи ти мижат !

2. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    194
    Мајки вчера бевме на контрола(крв му зимаат од главчето) трауми за малиот.после секое одење нема мирно спиење дење.приплакува во сонот,се буди вриска плаче,се трие со рачињата,мрда цело време а спие некој пат и се смее.некој слично искуство да сподели.како да му помогнам.срце ми се кине .дур да му пројде пак на боцкање.уплашен е ?!

3. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @sunshine2015 Државно не никако..Јас керка ми ја носев во филип || ке се јавиш ке ти кажат кога доага доктор и ке си закажиш..Пред месец дена ја носевме 1200ден со ехо ни земаа..И ке ти објаснат се ке ти опстојат како што треба..:) Инаку сакав да ги прашам новите мамички како се снаогате со малите мирни ви се..Мене синко изгледа ги помешал денот и нокта по цел ден спие стане се нацица и пак продолжува а навечер сака по цела вечер на цице и до мене во креветче никако и се нешто кенка плаче..Незнам што да направам до кога ке е вака кога ке смени..Незнам навистина со керка ми немав ваков проблем затоа и сега незнам што да правам :)

4. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    @katte82 ауу ептен лошо. два ден плачење, галење, не заспиваше ако не сме гушнати, да осети дека сум до неа, трауми. мене ме болеше повеќе од нејзе

На katte82 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Devojki fala vi. Ova bilo spas, a jas macam bebe skoro 2 meseci potpirsjki se na zborovi od prodavac koj rece deka se isti k... :)

На Cka и џунџуле им се допаѓа ова.
  6. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    A zosto od glavceto?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.950
    Допаѓања:
    327.129
    Na novorodencinja cesto se zema krv od glava ili petata.

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.602
    Допаѓања:
    76.833
    Obicno i infuzii stavaat vo glava, bidejki venite im se slabi, mali i im pukaat, bolje direkno od glava otkolku kako na edna drugarka bebevo go ispobockaa po dvete race, pa od noze i ne bivase, na kraj sepak od glava...

9. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Lele nie treba da ispitame krv okolu tri i pol meseci ko ke e od kaj ke mu zemat krv?

10. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Zencinja bebka mnogu se ligavit kenkava I nervozna e poslednive denovi najverovatno se zapcinjata
    Vcera primetiv kaj so treba da se dolnite predni zapcinja ima ko dve obeleni krukcinja ama ne e nisto nababreno dali e to znak deka ke rastet zapcinja ili ne e nisto toa ?
    I kolku vreme trajt toa od prilika ?
    Nekoe iskustvo ako moze :)

11. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Od prste, nisto ne osekaat :)

12. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    194
    За обична крвна слика зимаат од прсте или ноџе.кај нас е венска крв за испитување од главче им е најлесно вена да најдат.се искомплицира и пролонгира жолтицата па направила оштетување на црниот дроб.одиме на контроли и пие сируп.толку мали а толку проблеми и затоа што до гинекологија не пуштија за еден ден.дома после се јави жолтицата и сите приучени др. исто сончај го мајка ке помине.ама требаше одма да не вратат да си лежи во били креветче под ламби за 2-3 да помине.само муки.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.950
    Допаѓања:
    327.129
    Prvicniot sovet za site novorodencinja e toj.Soncanje doma na prozor i mn cicanje.Mene isto me pustia za eden den i isto doma fati zoltica koja traese okolu 8-9 dena no se sredi samo od sebe.
    Kaj vas bilirubinot sigurno bil mn pokacen pa se iskompliciralo za zal.

14. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    194
    Лежевме во болница го сончав во били креветчето(вриштење плачење дека месец дена имаше да е бебе друго е).не испуштија од болница си нормални вредности 171 беше билирубинот.по две недели вредностите исти ни нагоре ни надоле.кога направија хепатални проби имаше што да се види.сите покачени за 10 пати.после ехо на абдомен ина гастро се установи оштетување на црниот дроб.сега вредностите се намалени после 15 терапија со сируп ама не се во граница на нормала.дури и билирубинот е пак висок 80.од обична жолтица до тука догуравме.сеа и за вакцни ке касниме.

15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    139.620
    Lele Kate ama ve zadesilo :( veruvam ke pomine bez posledici. Kaj nas maticniot ne prati prvata nedela odma na krv proverka za bilirubin. Od bolnica isto rano ne pustija i doma ja dobi zolticata. Ama za 3 dena na klinika odma pomina. Zatoa ne znam oti mnogu majki ne gi nosat na pedijatar bebinjata posle edna nedela koga GAK i vo otpusno kartonce toa go pisuva.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Уфф таа жолтица... ние во болница ја фативме па го сончаа цела ноќ и после не пуштија па јас дома на светлина, ама пак траеше подолго. Најдобро е во болница тоа да го решат и така сите фаќаат првите денови.

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Sinko skori dva meseci go drzese zolticata i na bolnica mesto d3 ni rekoa da zemame d3 + k1 .Koga vidovme nedela dve ne pominuva pojdovme na maticen i navodno od sto ni gi smenile kapkite ne poninuvala.Potoa se vrativme na d3 kako na pocetok i pomina odvaj.Se iznamacivme ama pomina :sweat:

18. katte82

katte82 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    194
    Епа на 3 ден бев во систина др.рече ќе помине сончај те се.матичната исто не е многу жолт сончајте се.и така ние се сончаме на суво без море месец дена.среќа голема бевме на дежурен ради што плачеше многу од грчевите па проверија крв и што да видат.високи билирубини не задржаа за 12 часа пак проверка уште се качуваа..

19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.852
    Допаѓања:
    34.216
    да прашам неколку пати до сега синко кога го капам рачињата ги стиска силно дури му помодруваат и после неколку минутки му се враќаат во нормала. од што може да биде тоа?

20. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки давате нешто за грчеви и гасови и ако да што..? Синко цице од мене преку ден немаме проблем но навечер многу плаче целиот се грчи плаче и гасови има..Две недели сме незнам што да правам навистина.