Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Мамички во себе се нервирам ке пукнам можно ли е оваа на окцето да не е белег????
    14211935_10207845978291917_7501245637210713967_n.jpg

2. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    Bez nervozi,I sinko moj imase pa za nekolku dena mu se iscisti

На thebabylover му/ѝ се допаѓа ова.
  3. thebabylover

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Off дај боже срцко ама бебуш го има уште од првиот ден а сега е 7 ден од како е родена

4. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.845
    Допаѓања:
    141.679
    I mojava imase ,ama kaj nas poveke stoese, za 2 meseci go snema.

5. thebabylover

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Срцки сте малку ме опуштивте :hug::hug:

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Sin mi koga se rodi imase na obravceto crven krug mnogu izrazen, vo bolnica mi rekoa uste od matkata taka si lezel ili pritiskala matkata na taa strana i nisto strasno kje se iscisti. Den po den se povlekuvase, bledneese i ne sum sigurna za kolku tocno, ama za 2-3 nedeli mislam mu se povlece skroz i nemase nisto od togas pa eve do den denes vekje 4 godini :)
    Kje se iscisti i kaj vas, bez briga ;)

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.598
    Допаѓања:
    76.829
    Ке се исчисти.. на синко мој двете очи му беа такви.. :)

8. thebabylover

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Фала ви мамичкиии многу да не се секирам ме олабавивте многу..една недела се изедов сама себе место да се радувам јас се секирам

9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Бебињата во првите недели од животот се т.н. асоцијални суштества. Потоа почнуваат да се социјализираат и реагираат позитивно на другите луѓе без разлика дали се тоа познати или непознати личности. После таа недискриминаторска фаза следува фазата на специфично врзување со мајката, односно бебето веќе почнува да ги разликува личностите околу него и нормално е сѐ повеќе да се врзува за мајката.
    Ова го учев и по развојна психологија каде е многу добро објаснето, но најдобро го знам од сопствено искуство. ;)
    Чаре: не гледај на тоа како на терет, туку како благодет. Ти на бебето си му сѐ, не му го скратувај тоа задоволство. Колку почесто е со други луѓе во неговата околина, толку повеќе ќе се навикнува и на нив. Но, мајката е сѐ за детето на таа возраст.

Последна измена: 11 септември 2016
    На Lisa_Maja, Annath, Girl-Rabbit и 4 други им се допаѓа ова.
  10. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Моево е два ипол месеци и не сака да спие само во креветчето. По 5 мин одма се буди. Се навикна со мене на спална и само така на града заспива.

Инаку сакам да прашам после секое менување памперс ѓи шлапате газињата со павловиќева (крема или сл) или по потреба?

И исто така прашање докторот ме советуваше да не го бањам секој ден , два три пати неделно и тоа само со вода.

Јас го бањам преку еден ден со валеда купка 2 во 1 шо е од невен.
    Инаку имам слушнато почесто да се бањале бебињата т.е секој ден оти како демек од водата побрзо раателе оти 9 месеци навикнати во водена средина.
    Сега за зумскиот период нз шо да правам за бањање дали секој ден или преку еден ден, дека не ни е топло мн во станот ќе ни треба дополнително загревање

11. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Jas ja kapev sekoj den na zeskoto a kako ide ladno planiram preku eden den na zima moze i preku dva :)) zavisi ko ke jademe kolku berbat ke se pravi :))) ke porasnat mislam i so tolku ;) pavlovikeva stavam na sekoe preslekuvanje ama ne brisam mockano so vlazni samo tapkam so suviot del od pelenata, kakana sekako odma pod cesma :)

На mac.mac му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Ne da se jades pa duri i ako e beleg, da e zivo i zdravo, a ne e i moeto imase takvi crvenila, de idea pa si odea taka celo vreme, tie tolku se nezni sega, se ke mu se iscisti sto ima od raganje bez sekiracii ;)

На Girl-Rabbit и thebabylover им се допаѓа ова.
  13. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Мајки ние сме 2 месеци и 7 дена вчера пред вакцина му направив крвна слика се во ред но ни рекоја ослабел хемоглобинот ни беше 15 сега 9.8 ни даде пикофер сируп и капки ги користела некоја? Исто за сирупот ни кажа 2 х 3 капки ама тој нема за дозирање капки туку капаче има за мл дозирање и незнам сега како да му дадам од него имала некоја искуство?

14. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    јас сеуште го бањам секој ден ..и ние сме 2ипол месеци ,павловиќева не ставам бидејќи е топло времето сеуште .. но после секое бањање го мачкам целото со бекутан млекото за тело

На Dzevelekova и mac.mac им се допаѓа ова.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.526
    Допаѓања:
    139.442
    Jas na pocetok banjav preku eden den. Od bolnica mi rekoa deka bebeto si ima svoj sloj zastita. Kozata dosega sveti. Banjam samo so sapun bekutan i krem posle banjanje becutan. Ne sme imale problem so kozha fala na Gospod.

Vo leto sekoj den banjanje. Porano uzivase pa edna nedela vreskase i sega pak saka da se banja. Temp na voda 37 sekogas

Pavlovikeva ednas na den. Kozata mora da disi so mrsno celo vreme kontraefekt ke ima.

На mac.mac и joy1 им се допаѓа ова.
  16. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Павловичева доле не мачкаш на секое менување на памперс?

17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.526
    Допаѓања:
    139.442
    Ne. Mijam samo. Pravev taka na pocetokot posle prekinav. Posle banjanje i nasabajle stavam. I toa samo tamu kade sto se trie pampersot.

На Smizzy и joy1 им се допаѓа ова.
  18. Mimaa6

Mimaa6 Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    Јас би сакала да прашам нешто во врска со спиењето на бебенцето... Моето бебенце е една недела и цица... Добро, се усште немаме баш воспоставено ред во цицањето ама кога цица заспива на градата и никако не можам да ја разбудам за да продолжи... ја кревам да подригне, а скокоткам и никако не се разбудува. Дали тоа значи дека и е доволно јадење... Се плашам да не спие гладна... Ве молам ако има некој вакво искуство да го сподели или да ме советува на најлесен начин како да ја разбудам заспаната убавица ☺

19. ZRNO

ZRNO Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    107
    Денес бевме на ортопед ги снимасе колковите .Инаку сме 3 месеци и 10 дена добро е вика дојди пак пред да наполни 6 мес .Јас сама го прашувам дали се оформени јадрата ми вели не се е ок тоа е индивидуално до 5 мес се оформуваат.Јас др деца не сум ги носела на ехо дали тогаш не не пракале или немало незнам малку се исплашив е не прашав да не треба да давам повеке од капкиве вигантол он реце само продолзи со капките.Што викате вие?

20. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    800
    сите бебиња на почеток заспиваат на града , пробај откако ќе се нациц по 30мин да и дадеш во сон мене така ме советуваа иако никогаш мојот џандар не цицаше . Ако полни пелени и не плачи за цицање значи е доволно . Моето заспиваше и само од една града цицаше немаше шанси од другата. Сега почна од двете по месец дена бевме на здраво напредува како сака така нека цица уживај