Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.267
    Не си играјте со механички провокации, ќе дупнете дебело црево дури после ќе видите што е проблем! Еден ден, два дена и оп бутни сенешто во бебето! Купи пробиотик провен од аптека, дај му, гарантирам дека бргу ќе се искака, за неколку часа. Давај неколку дена со ред, штета нема само корисни бактерии за стомачето. Ќе се изрегулира, само без паника.

На Annath, mariz, TheSecret и 3 други им се допаѓа ова.
  2. pocetna

pocetna Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    138
    Па нема ти целиот да и го брцнеш во газето:rofl: само желевцето мами не се секирај нема да се скрши живиниот

3. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    И јас со дигитален инаку мајка ми ми предложи со сапунче мал дел да се скрши и исто ама мене тоа не ми се допага што ако се скрши во анусот ама таа нонстоп го корисрла тој метод на мене и сестра ми кога сме имале запек и поголемки кога сме биле никако чепчиња таа не ми даваше на керката тоа да ставам а фала на господ не сум имала ни потреба, а на мене ништо не ми фали и не сум имала проблем па и со поминати два природни порагања.

На ZRNO му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Незнам јас кажувам искуство затоа за многу прашања овде имам одговор ама се воздржувам одма се оди во крајности плус јас не напнував многу нежно тоа е многу мало желесцето, и јас му давав пробиотик пролаив ама пак не се искака чекав чекав незнам..плус тоа еднаш беше и ова не се користи на секој пат кога ке нема да се искака, тоа е мало и неможењ да напнува плус грчеви а еве сега пред некој ден исто не се искака ден ипол ама веке е поголемо нема толку грчеви има сила да се напне не ми доага на памет да чепкам. Секој си го знае своето дете кога се испразни тогаш толку густо наполни три пелени.

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.762
    Neznam sho panicite tolku okolu ova kakanje
    Pa toa e zivo covece ke menuva nonstop.Ne ostavate nisto na prirodata da se regulira.
    Ok e ako ne e kakano 5-6 dena ,aj razbiram
    Ama za eden den toplomeri,sapuni,drvca ....

На *цветче*, Annath, danichap и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Имам пишано веќе ама еве пак. Поголемиот син и над 10 дена знаеше да не кака, па НИКОГАШ не сум ни помислила топломер да му брцам или чепчиња да му ставам. Помалиот пред некое време 9дена не беше какан, па после 6, па пак 3-4 не кака, ама ништо не му давам, ништо не му правам. Тоа е нормално, точно дека сега малце се мачи, се витка, стега и плаче, ама ќе се регулира наскоро и тоа. Не ризикувам да му нанесам повреда. Се е тоа вештачко и штетно, оставете природно да се регулира организмот, и потпомагајте со масажи само.

На *цветче*, Annath, danichap и 3 други им се допаѓа ова.
  7. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    800
    Во право си дека не е играчка ова мора да му дам одма нешто пиштИ вришти цел се витка не е спан цела ноќ, а знам дека не се грчеви од нив поинаку плачи и црвенее !

На *цветче* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.870
    Допаѓања:
    34.222
    Мами синко од кога е донесен од болница често знае да поткашлува и да кивнува..до сега 4-5 пати на контрола е однесен инаку има 2 месеци и во среда треба да прима вакцина, дали тоа е нормално бидејќи докторот до сега ни вели дека е се во ред.

9. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мајки син ми во креветче не сака ке заспие цицајки ке го ставам во креветче и за 2 мин е буден..А кога е до мене знае и по 3-4часада си спие освен ако нема грчевии.страв ми е да не се навикне до мене па после да не сака во креветче..Некој ако имал слично искуство нека каже што како и до кога ке е вака?

10. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    сите новороденчиња киваат , така им се прочистува носето .. единствено ако му тече носето тогаш може да се работи за настинка .. моето е 2 + и секој ден знае да си кивне .. исто така и секојдневно поткашлува иако на педијатар ни викаат дека се е ок ..

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    колку месеци е .. моето првите 2,3 недели знаеше така да прави . само до мене спиеше ,, но потоа се навикна во креветче ..

12. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Немате ли каде да преспиете во ск? па да бидеш со бебуш и да можеш и ќерка ти да ја гледаш.

13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.870
    Допаѓања:
    34.222
    носето не му тече но чат пат приметувам дека има бели мрсулчиња и при бањање успевам да му ги извадам не рчи кога спие се си е ок онака си цица си полни пелени

14. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    нормално е тоа .. ништо страшно , и кај моето е исто .. штом според прегледот бебето е ок ,тогаш нема причина за грижа

15. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @Elena ena еден месец сме незнам може ке се промени нешто понатаму.. @џунџуле не да имав лесно ке ми беше но ке видиме сама керка ми не ми се пушта цела вечер плус и во болница..

16. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    isto segde saka samo ne vo krevetce, spie na spalna, spie vo kolicka, relaksator, i stom go stavam vo krevetce odma e buden, mislam poveketo bebinja se taka ko da ne sakaat sami vo krevetce da se

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  17. @macence@

@macence@ Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2015
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    62
    mamicki mozno Li e skok Vo razvoj na dva ipol meseci?
    znaci sinko nemozam da go legnam da go uspijam samo sto go naslonam pisti vristi do zajduvanje ako ne go dignam. Neznam sto mu se slucuva. Nekoe iskustvo ve molam?

18. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Мaми, синкo синoќa јaдеше вo 20:00 чaсoт, oкoлу 22:00 пoцицa мaлце и зaспa вo 22:30 пoсле цел ден кенкaње.
    И дури пред пoлoвинa чaс се рaзбуди зa јaдење :( зaр мoже дa не бил глaден тoлку време и пaмперсoт му беше сув не мoчкaл, ептен се зaгрижив, не знaм кaкo ме сoвлaдaл.тoлку сoнoт дa не се рaзбудaм пoрaнo дa гo будaм. Дo сегa вaкa немa нaпрaвенo нaјкaснo се будел зa 5-5.5 чaсa :(

19. Bubble-trouble

Bubble-trouble Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    17
    @alisijad Според мене нема потреба да се нервираш. И мојот синко знае ноќно време да си поспие по 5, 6 часа без да цица и верувај не му е ништо. Ќе стане, ќе си се нацица и продолжува да си спика. Велиш дека цел ден го поминал во кенкање значи бебулето е уморно и му треба одмор. Доколку е гладно нема така мирно да спие а и веднаш ќе дознаеш дека е гладно од неговиот плач. Така да не се секирај и гледај да одмориш кога тој спие

На Asiana, Smizzy и alisijad им се допаѓа ова.
  20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Nemaj gajle i bidi srekna sto pocnuva da si vrzuva poveke saati da mozes da odmoris :)
    A za ova so pelenata i jas go imav istiot slucaj vecerva od 21i30 do 04 dali ednas se imase izmocano. Negde procitav deka e ok ama ne sum mirna. Neka kazat poiskusnite

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.