Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Bebinjata sakaat da cucaat toa gi smiruva, uste vo meseto cucaat prst, daj lazlivka ako taka saka, malo ne e, mojata od prv den cucase i sega taka zaspiva inace ne ja cuca ;)

2. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Ic ne mu se sekiraj i mojata imase eden period samo zelena a bese zdrava prava ;)

На fs-fs-fs му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Дали кога ставате топломерче во газето било за мерење Т или за какање прво го дезинфицирате топломеро? јас прскам прво спреј за дезинфекција тој за рани што е бепантент и после со вода го мијам топломерот.

И да прашам може ли на газето да му ставам крем бепантент тој со розе линија што го зимав за разранети брадавици??

4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ednas probav za kakanje i go premackav so alkohol i ostaviv samo da se isusi.
    A za ova ne znam za kakva mast se raboti ali ako e na baza lanolin ne

На mac.mac му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Mojata beba ne bese kakana cetiipol den, no jas ne ni pomisluvam toplomer vo dupeto da I stavam, I staviv glicerinsko cepce, ne celo polovina I se isprazni deteto, mislam deka e podobra varijanta so cepce nego so toplomer, ama sekoj kako saka. Inaku mojata bebuska, na primer ako cica od mene I ako smeta deka I e dovolno usta ne mozes da I otvoris za da prodolzi so ad, ako I e malku toa od mene place. Ama ne se sekirajte ako pijat pomala kolicina, mojata pie pomalku.no pocesto.

6. simona_darijan

simona_darijan Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    120
    Neznam ako ne neka go dzirne pedijatarot da go izmeri ke ti kaze kako e so napredok i baska za meseto ke ti kaze

На mac.mac му/ѝ се допаѓа ова.
  7. simona_darijan

Се зачлени на:
    3 мај 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    120
    Nie bevme uste podolg period so zelena stolica normalno odma na pedijatar prvo se somnevavme na nastinato mese pa piese prolife i ne mu pominuvase go pratevme odreden period so kilazata si napreduvase i pedijatarot ni rece deka e normalno do 3 4 mesec da im se menuva vaka stolicata nisto strasno ne e

На fs-fs-fs му/ѝ се допаѓа ова.
  8. @macence@

@macence@ Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2015
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    62
    nie sme ista prikazna a sme 4+ meseci...ako ima od poiskusnite mami neka spodelat iskustvo iako mislam deka nema sto da napravime..takvo e deteto :)

На marince87 и simona_darijan им се допаѓа ова.
  9. simona_darijan

Се зачлени на:
    3 мај 2016
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    120
    I nie sme takvi imame 3 + nokta dobro ni pominuva preku den istata pesna nisto nemozam da pravam taman sum mrdnala stanal i se slozuvam so toa deka takvo si e deteto i nisto nemoze da se promeni moze samo da si se tesime deka ke pomine i ke fati so tek na vremeto nekoj red

На marince87 и @macence@ им се допаѓа ова.
  10. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    И ние сме двенедели а ич не спие преку ден еднаш два пати ќе дремне пола саат саат и тоа е максимум, многу се нервирам да не има некој проблем. А ноќе си спие со две три будења за цицање, ама пак сум загрижена :(

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.657
    Допаѓања:
    76.928
    Нормално е, не е проблем. Да не те плашам ама на братучеди бебето, односно веќе е дете 18 месеци и спие така малку преку ден, навечер по 3,4 пати будење.. како мало беше бетер... мајкава еднаш ми вика уф среќна сум ноќеска станав само 2 пати, се наспав :D не значи дека и кај вас ке биде така секогаш, но немој да мислиш дека има проблем...

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Скоро после секое хранење се дешава да почне да ика малово, што им давате тогаш?

13. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    После 2 месеци какање на 2 дена, денес како проливче, потрчна столица и кинкав е, го начекав како спие со подотворена устичка. му измерив температура 37,5. Има ли некоја активна да даде памет што да правам. Цица, да. Со првиот син немав вакви маки, вирус фати на 1 год, па давав парацетамол. На мало бебе од 2 несеци сте давале ли?

14. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    324
    Мамички како сте ?
    Ме интересира ваше мислење,искуство или совет ... 3+ сме веќе почнавме да спиеме навечер по 6h без ставање ама проблемот е што многу касно се успива :( од 2 ноќта некогаш и 4 па си спие до 10/11h дента ке стане цица и спие до 13h па малку ке поиграме и кај 14-30/15-00h пак преспиваме пола саат/саат и после кај 18-00h пак пола саат/саат ... и после бањање се успива кај 21-00 ама зависи некогаш не спие ич се до касно ноќта ... незнам што да правам дали да не му дозволувам да спие до 13-00 или дента да не преспива ... да си фати ред пример кај 12 да се успие и кај 6-7 изутрина да стане ... :)

Што мислите ?
    поздравввв !!!!

15. ruruk

ruruk Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2015
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    336
    Tenperaturata merena vo ligavica e sekogas do 1 stepen povisoka nemas potreba od paracetamoli ako mozes duri spie merimu pod mishka ce vidis razlika :)

16. marince87

marince87 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    160
    Пробај во газе мери. Ако е над 38,5 тогаш давај ДАЛЕРОН сирупче. Дотогаш ништо

17. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Ај со пролив у газе ми нема логика, ќе го иритира уште повеќе. Дадов 2 мл, после 6 саати пак качи до 38 и не го чекам, ларингитично кашла и одам на матичен, сега му зедоа крв, душа бе нема глас да плаче. Ако не помине за 2 дена го носам на инфузија.

18. thebabylover

thebabylover Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    860
    Ако цица, исправи го да ждригне и нема да ика. Мојата кога е најадена, а не ждригнала веднаш почнува да ика

На ^angel^ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Mamicki dali nosite sirok povoj na bebinjata i do koj period bi go nosele ako nosite? :)

20. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    go vrakam uste nekolku goltki na cicka i prestanuva.

На thebabylover и ^angel^ им се допаѓа ова.