A kolku cesto prskate sprejce vo noseto? Jas po potreba koga ke vidam deka epten hrci i sabajle koga ke stane togas mu e najzatnato i vlecam so nose frida. Mislam deka mnogu cestoto prskanje i vlecenje so pumpica i ne e taka dobro moze sinusite da gi zafrkne.
Трaе 3 месеци пo oтвoрaње, a дoзaтa е пет кaпки дневнo. @TheSecret јaс прскaм пo пoтребa, и брзo престaнувa дa хрчи, не влечaм секoгaш сo пумпицa, oсвен aкo сетaм декa ептен се мaчи. Нaјзaтнaтo е сaбaјле пoрaди сувиoт вoздух oд греењетo, без рaзликa дaли греете нoќе или не.
Јас прскам пред бањање по два пати, Носал е моето, физиолошки раствор. Со пумпица ептен ако ненможам да извлечам вадам иначе не е добро често да се влече, колку поише влечеме толку поише се создаваат нови. Иначе вака прскам и од топлата вода кива и вади се, сега едни дебели лепливи што ги вади, не знам од толицко носе како искачаат.
Мајки, прееска имавме страшна сцена. Излеговме со мм, ја остаивме малата на баба и да ја чува, се ок, за пола саат се јавува, трчајте плаче, вришти. Инаку малата немаше грчеви, сега е 3+, мирна е, само плаче коа е гладна и закенкува коа и се спие, ептен мирно бебе е. Влегувам, она вришти со солзи, главчето го тресе дури, неможам да ви опишам, сега се ежам ми излегува пред очи сцената. И давам цице, нема шанси, праам ад пие ама со паузи вришти пак, ок некако го испи, како се искака се смори. Мислев крај, маката тоа и бичо. Пак почна, ја гушкам, ја бацувам, не помага. Ја легнав на стомак на колено, се смири одма, пак ја дигам пак вришти. И ок се смири после пола саат, заспа, сеа најмормално у сон цицаше. Инаку давав по малце ад, да речеме еднаш то двапати максимум на ден, ако не сме дома, излезени или не се дојадува итн. Ама вчера издржа цел ден само на мое к денес дур не дадов ад. Муабетов ми е, да не е имала болка на стомаче дека цел ден само на мое к ова као шок и дојде ад то па имала мака, незнам шо да мислам, скок бо развој ли... Дај споделете Ваше искуство. Sorry на експлицитен пост
Читав баш денес, испукана уста кај бебе недостаток на вода.. Поима неам дали е точно, чисто да споделам
Моето е уште само на доење, од понеделник почнуваме со дохрана. Досега не му давав вода, сега ќе почнам
Да не си јадела нешто што би и предизвикало грчеви? Праз, боза, чоколадо (моето од чоколадо кои грчеви го имаше леле мајко), грав, зелка... нешто различно. Не верувам да е од млекото, обично кога е мешано мајчино и ад се дешава така. А зошто даваш ад? Мислиш немаш млеко? Напредува? Полни пелени? Ако да нема потреба од ад.
Јас како неискусна мајка со стаж од 3 дена пак да прашам несто На која температура седите дома со бебушките, кај нас е 23 степени, бебе е облечено во боди, хулахопки, чорапи, спикозни, чорапи, капа, чорапи...бебе спие без проблем, не плаче, ама раце нозе ладни, многу ми е страв да не му е ладно ваши искуства?
Не се плаши, немаат циркулација бебенцата. ориентирај се по нодеѕо и стомачето ако се ладни тогаш им е ладно. Од 21 степен до 24 си е ок тт
Premnogy e obleceno,na taa temp ne treba hulahopki doma,a kapa pa ic A ladni race i noze e normalno kaj mali bebinja,nemaat vospostaven sistem na cirkulacija
Олку наоблечено и за надвор е многу, не за друго ќе се поти па може да ти настине. Нозе и раце не се репер за тоа дали му е ладно, ќе видиш за брзо време кога ќе почне рацете во уста да ги става постојано ќе му бидат мраз ладни. Убаво ти кажаа стомачето и носот допирај ги и ќе видиш дали му е ладно. Преку стапалцата ако добро разбрав има 5 слоеви облека, малце е премногу, два се доволни. И капчето гледај што поретко да го ставаш, евентуално после бањање само. Кога им е топло за главчето полесно заспиваат, но тоа може да ти направи проблем при доење, штом почне да цица да ти заспива гладно. Не се плаши на почеток си, се се учи полека.
@joy1 по грешка сум пишала сигурно, не сум до толку луда Свекрва ми на мисла ме става, кива, ика, има мрсули, ладно му е, настинат е.... и толку ми треба на мене, сега на мисла ме стави... ама тој си киваше уште од болница, ика кога нема да ждригне или поврати (не она ладно му е па ладно му е).... ств не знам... Фала ви девојки
Мене ме нервираат тие коментари и кај мене е исто а ика ладно и е, а кива исто. Уште од кога се роди кива и ика и ништо не.е сите бебиња истото го прават. На телевизија слушав дури ни по носето да не се ориентира многу, туку напред кај деколтето. Таму е најбитно да е заштитено и да не е ладно.