Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    za zgolemyvanje na imunitet davate li nesto plus moeto bebe za nedela ipol ke polni 5meseci

2. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    Био гаја ! 5капки на ден

3. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    И јас имам ама си го пијам :) и ми помогна околку грчевите син ми скоро и да ги немаше

На bella24 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.873
    Допаѓања:
    110.002
    На таа возраст доволен имунитет му е доењето ако го доиш, немој да даваш ништо синтетичко, а богами ни природно бидејќи е прерано.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Маjки, искуство со пролив каj 3 месечно бебе? Смее нешто да се дава каj толку мало бебе? Да ja носам на педиjaтар? Или да почекам некоj ден? Инаку е весела, не е омалаксана...

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.873
    Допаѓања:
    110.002
    Носи на педијатар, ама види да не си јадела нешто ти, да не си пиела нешто. Пробај со пробиотик, јас го користам Провен прашокот.

На Lorins му/ѝ се допаѓа ова.
  7. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    Исто и моето пред да наполни 3имаше пролив 3 дена педијатарот ми рече био гаја . Ми викаа ставај да цица ќе помини но јас дадов од страв да не дехидрира моето одеше многу често. И после продолжив со био гаја за имунитет како напишав погоре . Една доза ќе му додадам и толку :) поДрав и со помин

На Lorins му/ѝ се допаѓа ова.
  8. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Probiotik e ne e za imunitet

На Freyja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    Да пробиотик е и плус ако се дава секој ден е за имунитет . По 5 капки на ден

На bella24 и alisijad им се допаѓа ова.
  10. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Јас кесички го купував хипп чајот 121 ден сега земав последно лакта микс дека поевтин, ама и за други работи имам приметено еурофарм е поскап од зегин, и тоа прилично многу.

Само што се вративме од педијатар бебуш напреднал само 610 грама за еден месец, мислам дека е малку а педијатаров вика ок е.
    Ми рече од 4 месеци да почнам да му давам по малку оризова водичка и вода од што се вари јаболкото, а понатака и по неколку лажички од овошјето. Ама ништо не ми објасни колку оброка на почеток да бидат тоа , не знам ни дали воопшто да почнам со дохрана многу ми е мал, он од млекцето се засркнува кога го пие па не од друго :(

11. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ne e mal za od 4 da pocnes so dohrana. A moze cuceto mu kape mnogu pa se zacrknuva. I mojot isto pa lapa kasi nema gajle.
    Jas rucek mu davam a tvoe e da odlucis dali ke pocnes so dorucek ili rucek. ovosje ili zelencuk :)

12. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    не е до цуцето уште му е истото 1 бројче од томи типи со една капка, а веке требаше да почнеме со 2 бројче за 3+ месеца, такво е мало уште и се засркнува.
    Значи еден оброк на млеко се заменува со овошје или зеленчук така? До кога е така само еден оброк, колкав период?

13. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Ic ne se sekiraj normalno e da se zacrknuvaat. Jas dvojceto od 4+ na tomi t. mu go dadov pa sega tece od sote strani i koga ke mu se prepuni ustata me pluka hahha
    Da eden obrok se racuna koga ke izede okolu 100gr i poveke i zamenuva edno sise mlekce znaci 3h.
    Jas za edna nedela do dve ke vovedam i vtor obrok. Ovde ke naides na razlicni mislenja no jas ke te sovetuvam da si go sledis deteto i samo ke ti pokaze koga e spremno za vtor obrok. Isto taka ne odev na "pravilo" po nekolku lazicki tuku vednas kolku saka tolku. Ne sme imale problem do sega.
    Uste eden sovet, podobro pocni so zelencuk ovosjeto polesno se prifaka. :)

На bella24 и alisijad им се допаѓа ова.
  14. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    P.s sega ima 4 ipol meseci a pocnav so dohrana na edna nedela pred da napravi 4

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.873
    Допаѓања:
    110.002
    Мое мислење е дека не е малку наптедувањето, особено ако бебе е крупни родено и ако полни пелени убаво, весело е и задоволно. Не брзај со дохрана, има цел живот за да јаде, оризова вода, вода од овошје варено, немаш потреба бар до полни 5м. Јас почнав на 5ипол. Но не со цел оброк и не по избор кога сакам, се знае кога се дава прв оброк, наутро поради избегнување на доцна манифестација на интолеранција на некој продукт. На 7м и 10д јадеме појадок и ручек, и не мислам да вовоедам трет оброк бар до 8м.

На joy1, alisijad и Верче4 им се допаѓа ова.
  16. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Не е крупнo рoденo, 2700 е рoденo сегa 5.510 , и мнoгу е мaлo и ситнo, дo душa и јaс сум тaквa пa oн изгледa нa мене.
    Пoрaди тoa штo цел живoт ќе јaде зaтoa не ми се брзa сo дoхрaнa, мoже млекoвo не му oдгoвaрa , oд aптaмил преминaвме нa хипп рaди зеленa кaкa, aмa хиппoв кo дa не му oдгoвaрa зaштo честo ми гo пoврaќa, a педијaтaрoв викa дa не му менувaме пaк млекo туку сo дoхрaнa дa пoчнеме :(

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    So orizova voda ili sok od jabolko sekako nema da kaci na kilaza.Ako e veke do kilazata rabotata...

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.873
    Допаѓања:
    110.002
    Веројатно зелената кака била поради лошата серија на млекото, побарај пак Аптамил ама да не 535 серија и нема да имате мака.

На alisijad и Верче4 им се допаѓа ова.
  19. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    Родилната тежина треба да се суплира до 6ти месец, 600 гр не се воопшто малку бидејќи по некојси правила треба да се здебелат од 400-800 гр . Твоето е златна стедина ако е весел не плачи за храна јас не би воведувала оброци барем до 5 м. Секакотоа ти ќе си процениш . И моето е 3+ и не му ја сменав цуцлата на томи типи ми е страв да не сњ одбие од доење нека се помачи ќе си ја испие водата и толку

20. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @alisijad од хипот и керка ми повракаше многу исто и од аптамилот..Најдобро ад ни беше бебеланот..А килажата не е малку..Почекај бар до 5 полни месеци за дохрана