@LadyC не се секирај за очињата барем не сега на сите бебиња им шетаат китка матка им одат, тоа е така до кај 40 дена после им се избиструва видот и почнуваат да фокусираат А што де однесува до шдригањето и мојата исто не ждрига на секое, некогаш знае и после саат време да ждригне, некогаш и ждрига и ќе поврати, со секакви ситуации ќе се сретнеш
Синко стана со плачки испокасан од некој инсект при спиење од каде болва во сред зиме или можеби пајак го подлазил..НЕ ЗНАМ веќе што да мислам божем се е чисто средувам и пак од некаде некое чудовиште влетува дома..инаку со што третирате каснато ? И уште нешто ме интересира по што можам да познам дали увцата му се воспалени ?
Зa oчите нa бебињaтa, дo кaј 4-5 месеци ќе ги кривaт, тoa е сoсемa нoрмaлнo. Не гледaaт пoсле рaѓaње, бaрем не јaснo, тoa некaде пoсле 40 денa. Некaде кoн двa, двa и пoл месеци пoчнувaaт сo фoкусирaње нa oчите нa блиски предмети, пa ќе делувa кaкo дa имaaт стрaбизaм, штo е сoсемa нoрмaлнo. Ќе пoмине и тoa кoгa ќе се зaјaкнaт и кooрдинирaaт oчните мускули. @TutiFuti се пoзнaвa сo притисoк пред увoтo, т.е пред испaкнaтинaтa штo е пред oтвoрoт нa увoтo. Акo бебетo реaгирa сo плaчење нa блaг притисoк нa тoa местo, мoжнo е дa имa прoблеми сo ушињaтa, нo нaјтoчнo мoже дoктoр дa ти кaже, пoсле преглед. А зa пoлaзенoтo не знaм, мaлo ти е дa гo третирaш сo билo штo.
Леле фала многу, многу бев насекирана, ептен ми значат коментариве... Не сум знаела ни сум се сретнала со ваква ситуација претходно.
Мамички како ги облекувате малите по дома..Ние сме со боди и гаштички долги и комплетче некое..Е сега со еден пар чорапчиња е на нозе..Доволно ли е..?Темп во соба ни е 25..
Нас ни е 24 дома стално, бебето е во боди по долги и долен дел тренерчиња, чорапи само едни. Ако носи тренерки комплет или шпихозни тогаш одоздола оди боди по прерамки или по кратки ракави. Капа само надвор
TT doma megju 21-23 , bodi na dolgi so tanki pamucni pantoloncinja mesto hulahopki i shpikozni pamucni na noze corapcinja i geti nekogash i elece mu stavam koga ke vidam deka e 21TT spie pokrien so kebence tanko . Navecer TT 19-21 , bodi na dolgi , corapi termi, pizami pamucni vo vreka ne debela i pokrien so jorgance obavezno kapce stavam 30minuti bidejki e kapen .
веројатно смееш .. јас пред 10 дена добив мастит и бев на терапија со аналгин парацетмол и цефалексин , со препорака на гинеколог ,а дојам
сакам да прашам како е можно после 5 месеци успешно доење да фатам мастит од ич ништо ? .. едноставно преку ноќ .. инаку уште се доиме ,иако бев во искушение да прекинам бидејќи завршив во ургентен со тт 40 и воспалена болна града ,па инекции , па инфузии (едвај ги издржав болките овие недела дена ) што би можело да биде причината за мастит кога редовно го дојам бебчето како и порано . имаме и ноќни подои .. дури лекарите се чудеа кога им кажав дека бебто ми е 5+ месеци ..мислеа тазе сум породена
стисни го полека .. доколку му се воспалени ке вришти од болка .. на нас педијатрот така ни проверува ..
Малата ми е 3 месеци и луѓе многу лесно спие, често се буди , навечер до 1 не заспива, преку ден спие 15 мин и ке се разбуди инпосле 2 сата заспива пак. Ке смени ли , скок на развој ли е ?? Цело време бара цице и штом и дадам заспива. И уште нешто , сабајле кога станав од спиење се испаничивв. Окцето и беше отечено и цело во солзи.офф. и капнав млеко и ја измив со камилицаа.што да праа вам друго и дали е инфекција?што мислите
Мајки синко сега какаше нормално како и секогаш жолта боја..Но во каката имаше како бели парченца нешто така дали е можно бидејки овие 2-3 дена сум по доктори па еднаш во денот му дават хип..И сакав да кажам кога го ставам у релаксатор векњ не лежи туку бутка со раце и нозе и целиот се слегнува на долу..А во полуседечка положба ми е некако многу наседнат мислам за две недели ке полниме 4 месеци..Мислење ваше..?
Uste od pocetok lezi na 45 stepeni so toa i zatoa sam se isprava za sedenje od 3+. Sega go sednuvam i poispraveno zatoa sto sam saka
Mami imame samo 5 dena od ko e roden sinmi no celo vreme bara da cica a cica preku selikonska bradavica vnatresni mi se no kako da znam deka mu e dosta i e najaden ? Mi pisaja i dohrana od aptamil pronutra + od milupa dali ste koristele i zadovolni ste ? Da go cicam preku den a navecer koga ke stanuva od dohranata ke nema nekoj problem ? Kazhete nekoj sovet so da pran
ние три месеци пиевме aптaмил се дoдекa не утнaa серијa пa млекoтo беше влaжнo и пенеше и бебе пoчнa зеленo дa кaкa, зaтoa не ти гo препoрaчувaм aптaмилoт.
Маж ми шоголема глупост денес не можел да направи Додека јас и бебе спиевме во спалната тој земал плочките во двете бањи да ги чисти со некој разредувач, растворуваќ шојма немам нитро мислам ама нешто многу јако што мириса корне. Плочките во бањите имаа остатоци и од гума залепена ( од едни малечки теписи што беа таму и од подното греење се залепиле) И сега цел стан мириса. во дневна врати отворени ама многу ладно. Боже пукнав , многу ли е штетно за бебето. ???
Мила, ај тебе ќе те прашам , мислам дека еднаш пишуваше за затнато носе... Бебата всушност не ми е затната во носето, туку многу често кива, мрсулчиња му течат...и го чистам носето со физиолошки и со тоа аспираторчето за носе за бебе што е, но цело време има мрсулчиња и не може ни да јаде, ни да спие..... Што друго да превземам? Ве молам и другите ако знаете нешто, кажувајте искуства...