Мене тука во Франција ми рекоа дека ждригањето е задолжително после шише, но не и после цицање од цице. Демек воздух голта кога пие од шише, а при цицањето може и да не голтне ако добро ја фатило брадавицата. Сепак и мене ми е шубе ако не ждригне. А го блуцка валда вишокот. Нови мами... шта чеш. Патем, и јас сум нова тука, бебе има 8 дена.
Моето цица од сам старт и досега 10пати ако ждригнал на почеток го тапкав по 20мин и тој не ждригнува после се откажав , ниту повратил ниту се засркнал . Само некогаш ика од што ќе му се врати млекцето кисело ама тоа е се
Ти на 24ти се породи? Машалаа здрави и живи да сте!!! Мојот педијатар денес ми кажа дека ако не ждригне да го држам потпрен на рамо 10-15 минути за да му спадне и дека не смее да се форсира бебето да ждригне ако не може. Сега за сега два пати пробав и одлично ми оди па ќе продолжам.
Во текот на денот не е проблем ама ноќните подои кога треба да го држиш а очи ти капат е тогаш е мака ама се е навика
Ние се соочуваме со грчеви... Ми рекоа не мора да значи дека кај секое бебе се јавуваат по 2 недели. Еве веќе 2 вечери мака имам, сега од денес ни препишаа еспумисан па се надевам ќе поминат. Инаку знам како е тешко, ми се спие ми се плаче, па дури и до мене нана за полесно да го надојам... И не знам и тоа колку е правилно... Од се се тресам...
Moras malku da se opustis znam kolku e bolno i nie imavme mnooogu grcevi srceto mi se kinese od sto go gledav kako place probavme mnogu kapki mnogu cajcinja i na kraj ke sfatis deka samo od sebe ke pomine ke ima nespieni noki uste dolgo samo ti ne panici i ono si osekja guskaj go samo hrabro ete nas ni pominaa grcevite sega ke ne macat zabcinja i taka se stanuvalo majka
Мене многу ми помогнаа colief капките предобри се само двапати и дадов и како со магично стапче исчезнаа маките стварно се 600 али вреди потребно ти е само едно шишенце
Физиoлoшки ништo не пoмaгa плус кaпки aкo се пa ич, ќе и земеш спрејче oд мoрски рaствoр, aквa мaрис бејби ми се пoгoди нaјвеќе нo немaaт увoзник веќе и пo aптекиве сaмo aкo нaјдеш oстaнaтo некoе, aкo не сoлиднa зaменa е тoнимер сoфт a мaлце пoблaгa вaријaнтa бидејќи не рaспрскувa пoд притисoк ти е исoмaр бејби. Oд исoмaр имa и сo рaспрскувaч пoд притисoк aмa е сo дoдaтoк нa кaмилицa не е сaмo чистa мoрскa вoдa кo другиве.
Денес во аптека купував фииолошки за инхалации и барав плус спрејче морска вода и ми рече аптекарот нема никаква потреба од посебно, физиолошкиот и спреевите се едно та исто и дека дури физиолошкиот е поефикасен.
Сите ми го препорачуваат, ама педијатаров ми ги даде овие. Рече да пробаме ако не наредна контрола ќе му побарам да ми ги препише. Мислам дека и за нив треба рецепт иако се приватно нели? Денес помирни сме, вчера и завчера драмите ни почнуваа од 21 вечерта па се до сабајле.
Mami a se najadi bebusko i odma povrajka se kaka .. normalno e ili e od dohranata ne mubja prima organizmo ?
Најбезбено е да си спие во креветче , моето имаше само една недела само грчеви , прво ставав термофор а после два дена давав капки колиеф најдобри се скапи се да но ефикасни. Тоа на овој начин брзо го средивме
Колиеф е на природна база , еспумисан се вештачки затоа и се поефтини . Ти ќе си одлучиш како ќе правиш слушав педијатар на ТВ кој кажа дека за тешки грчеви најдобра комбинација е био гаја со колиефв. Пробај со еспумисан ако не оди ќе менуваш . Нема друго
Го знам Сајковски, у Систина се породив јас. Епа мене Фидановски ми ги препиша, и вчера прв пат помирно спиеше... Не штедам на пари кога е за него, ќе видам баш и вечерва како ќе е со овие, ако не утре ќе му земам.
Нема ништо лошо ако спие до тебе, се додека е свесно и во безбедни услови. Посебно за грчевите му треба утеха и топлина. Спојлер: Услови за безбедно спиење со бебе Еве како треба да изгледа безбедно делење на креветот. * Кај заедничкото спиење во ист кревет, двајцата партнери треба да се чувствуваат удобно со таа одлука. Секој кој спие во кревет со бебето треба да се чувствува подеднакво одговорен за детето и да биде свесен дека тоа е таму. Идеално ќе биде ако и двајцата родители се гледаат себеси како поодговорен од другиот. * Дете помало од една година не треба да спие со други деца – браќа и сестри, но секогаш со човек кој може да ја преземе одговорноста за неговото присуство во кревет. * Лица под дејство на седативи и други лекови, дрога или алкохол, како и оние кои се многу тешко се будат, не треба да спијат на иста површина со детето. * Ако мајката има многу долга коса треба да ја врзува за да се спречи замотување околу вратот на бебето (што често се случува). * Исклучително дебели луѓе, кои што тешко може да почуствуваат на која далечина од нив се наоѓа бебето, не се препорачува да спијат со дете, под услов тоа да биде на посебна површина. http://text.mk/najvazhni-pravila-za-bezbedno-spiene-so-bebe/ Пази само од умор да не задремеш до него или со него на тебе. За капките види како ќе ти помогнат, секогаш можеш да ги смениш, нема нешто што одговара за сите бебиња, ќе го следиш и ќе видиш по бебето. Нека ти е жив и здрав само радост да ти носи.
Пa не би реклa декa е тaкa, спрејoт рaспрскувa вo ситни мoлекули сo тoa леснo гo нaвлaжнувa сoбрaниoт мукус дoдекa кaпките ќе кaпнaт и тoлку. Синкo беше зaтнaт дo тoј степен штo не ни јaдеше јaс упoрнo турaј кaпки физиoлoшки и ништo , сo еднo прскaњее нa aквa мaрис бејби нoсетo му се oдзaтнa.
Me.interesira dali ima vrska ako malo bebe saka da spie na.sromak, dali e vo.red ili.ne.se.preporacuva. Bebe od edna nedela nana primer..