Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

бекутaн ти е пoлн шеќери. Дaј му нa бебуш хипп или хумaнa чaјче.
    Инaку јaс чaј дaдoв пoсле двa месецa.

joy1 likes this.
  2. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Мајки,денес го однесовме бебуш кај педијатар и го мереше место да покачил тој ослабнал,од средата во болница беше 3150 а денес 3040, какото зелено.ми рече гладно.било,ми ги провери градите меки се не осеќам да ми надојдува млеко.премногу се изнервирав.ми рече да му давам да цица и после тоа одма по 30 мл.хип и да видам дали ке го испие или не.а бебо фаќа гради но веднаш заспива го будам но не пак малце кебпоцица и заспива
    Ве молам дајте ми совет што да правам,како,што јадете за да надојде млеко?

3. LadyC

LadyC Форумски идол

Мене ми даваа мн сок од јаболко, лакта микс за доилки , боза... Надоаѓа млеко од тоа, ама и бебе што почесто на цице, тоа најмногу стимулира. Не му дозволувај да спие на цице, чепни го кај устето блиску кога ќе заспие ко да го чешкаш, или по петата доле и да се разбуди и да влече. Не се откажувај, ќе дојде сигурно само биди упорна. :*

muchacha_a likes this.
  4. majdaa

majdaa Истакнат член

Јас имав мака со млекото и тоа многу боза,кромид,павлака а и многу течност макар и вода али можеш и чај од ким го пиев јас тој за доилки од болна аптека земен ми беше и успеав ти посакувам многу среќа

џунџуле and muchacha_a like this.
  5. wings

wings Популарен член

Тоа што те советуваа плус откако дефинитивно ќе заспие на града, ти земи и измолзи ја градата до крај, малечко е нема сила да исцица и заспива а мора да испразни за да дојде ново млеко. Најди начин редовно празнење-полнеее на градите да имаш и ќе тече дупло млеко за брзо време

muchacha_a and џунџуле like this.
  6. tanja manja

tanja manja Истакнат член

Мене ми помогна чајот на хип. Пијам по 5 чаши дневно.
    Сок од јаболко и праска.
    Боза обавезно и чај од коприва.
    Последново мислам дека најмногу ми помогна. По препорака на патронажната сестра.. и биди упорна да цица..што почесто на града ставај го. Ако се успие масирај го во делот веднаш под прстињата на ноџињата. И пред да го ставиш на града истисни малку млекце на градата за да го осети мирисот на млекце. И нема нервози. Што е тука е... ќе се средите. Дај му време на времето :*

muchacha_a and wings like this.
  7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Мами кога фатија ред на спиење вашите малечки..Ние уште некој ден ке правиме 4мес..Синко заспива во 1-2 по полнок и цел ден не спие може кај 4-5 часот попладне да предрема околу 20-30мин и тоа му е пак до 2 часот..Нели е тоа малку сон за толку мало бебе..Ке се среди или скок во развој..? Но веке месец дена сме вака.Совет некој..?

8. ^angel^

^angel^ Популарен член

Совет ако може, дали да дадам провен превентивно, во болница лежиме а сите на спрат имаат вирус со дијареа освен ние, а на антибиотик сме. Иначе бебуш е шест недели стар.

9. majdaa

majdaa Истакнат член

Најубаво да си прашаш лекар мало ти е детето, а ние тука не ни знаеме зошто си во болница може од нешто да е алергично или контра ефект исто знам ако примате некоја терапија не треба да се мешаат. Се зависи што ви е на вас

џунџуле likes this.
  10. џунџуле

џунџуле Популарен член

Сетот ни е подарок ми беше непријатно да прашувам, ама денес го видов во една продавничка во градски зид.
    Ако сакаш пиши ми во лп ќе ти објаснам.каде

TheSecret likes this.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Со антибиотик секогаш треба да се зема и пробиотик бидејки се нарушува цревната флора од антибиотикот

12. letters

letters Истакнат член

Добра ви вечер девојки.Едвај чекав конечно да почнам да пишувам овде и да си ги кажам слатките маки.Во вторникот сд породив со машко детенце.Знаете какво е чуството па нема потреба да ви ги испишувам емоциите во мене:).
    Ние почнавме со провлеми.Не доволно млеко па бебенцето многу намали од тежината.се трудам да ги искористам сите совети кои ги давате на мајките како мене ама тешко оди .знам дека треба трпение ама како да трпам кога бебенцето губи од тежина;(;(;(.И мнооогу грчеви има по цели вечери сме ненаспиени незнам како да го смира.Тој плаче јас плачам.Ке полудам.Нешто за грчеви за бебе од 5-6дена???

LadyC likes this.
  13. majdaa

majdaa Истакнат член

Внук ми од пробиотик се нафрли целиот барем така утврдија педијатрите сепак не на своја рака на толку мало дете

14. kikin

kikin Популарен член

Те разбирам потполно , на сите ни е тешко кога ги гледаме кај што плачат. Јас почнав со чајче Бекутан меѓутоа се препорачува по една недела. Не дека гледам некоја разлика ама си се тешам. Најмногу се смирува на цице. Некогаш не цица ама му дава некоја топлина. Ставај и топли пелени на стомачето и исто кај мене се смирува кога ќе го легнам на стомак кај мене. Тоа е мое искуство со мојот малечок. Поискусните нека пишат повеќе.

tanja manja, LadyC and џунџуле like this.
  15. Верче4

Верче4 Популарен член

Јас и нема баш да ве утешам. Ние маки имавме големи со грчеви. Дете не престана да плаче цели три месеци. Тој плачи, јас плачам. Првите два како новопечена мајка ми беа хорор. После се навикнав. Абе што не правев не вакви капки, таков чај, па сирупи, термофор абе ништо не помагаше. Во вториот месец фрлив сите капки реков веќе ништо не давам кога не помага тоа е, ќе морам да издржам. Буквално секој ден ми беше преживување. Цели три месеци бебе спиеше кај мене на стомак инаку немаше шанси веднаш се будеше. Ех кога ќе ми текни по цели ноќи шетав низ соби нишај нишај неколку часа за да се смири и заспие. Ни јадена, ни пиена, ни спиена бев. Многу трпение мајки и нерви. Друго не помага. Нека не ве плаши постов, дај боже кај вас побрзо да поминат и да не се толку интензивни. Сега сме веќе 5+ и син ми стана смешко најголем. :)

Asiana, tanja manja, Smizzy and 3 others like this.
  16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Д3 капите кога е подобро да се даваат наутро или навечеер?

17. Kom.pot

Kom.pot Популарен член

Најдобро е кога има сонце, околу 12 јас ги давам

TutiFuti likes this.
  18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

јас насабајле т.е кога стане по првото преспивање некогаш 10-11 зависи когакако.

19. Kitten

Kitten Форумски идол

А која е разликата кога ќе дадете Д3? Нема врска сонцето. Давајте и навечер ако сакате.

Овој витамин е додаток баш кога нема сонце во зимскиот период (кај бебињата до една година е задолжителен и преку летниот период) зашто организмот неможе да го создава доколку не си изложен на сончеви зраци.

Freyja, joy1 and џунџуле like this.
  20. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

не мене ми беше нејасно дали има врска кога се даваат... затоа прашав дали дење или ноќе.