Мнoгу се две бoдињa, кoлку и дa е тенкo тoa нa крaтки. Не гo преoблекувaј, вo скaфaндерoт му е дoвoлнo тoплo.
Не знам како е во Македонија за Vitamin D3, но тука во Франција педијатарот пред излегување од болница ми кажа да давам секој ден по 4 капки до 18 месеци. Ако не сум сигурна дали сум му дала или не на бебе, тогаш да НЕ му давам со цел да се не надмине препорачаната дневна доза (ако сум му дала а сум заборавила, што се случува кога ди нова, ненаспана мама). Јас за да сум сигурна дека сум му дала еднаш тоа го правам после ритуалот капење, масирање и сл. Јас му облекувам: боди со долги ракави, ѕиврички, плишани шпикозни, капче, па го виткам во плишано ќебенце и така го ставам во плик. Скафандерот ќе го надраснеме а не сме го ставиле.
Почнавме со кравјо млеко, супер го прифати, без алергии... Е сега праашањето ми е дали се дава истата количина колку што пиеше и ад,(5пати по 180мл)моментално мешам,три ад и две кравјо (по 100), но за некое време сакам само кравјо... Бебе е 5+
A zasto na 5m ste pocnale so kravjo? I ne sum mnogu stducna na ova prasanje ama tolku mnogu mleko kravjo na den i toa na bebence ne znam do kade ke ja dovexe krvnata slika, zeludniceto itn
Dali nemoj ima zapocnato na bebe da mu dava mleko od koza i kako Go priprema i od kolku meseci mu dava...Jas znam majkami na bratmi go izrasnala so mleko od koza zato sto svekrvamu na vremeto ne kupuvalo drugo no da cuknam na drvo bratMi ima 28 godini nikogas majkami ne bila na lekar zdrav e kako kamen..sakam I jas da davam Koga ce porasne bebyskata no dali nekoj drug ima iskustvo ?
Ад пиеше 5пати по 180..и затоа морам да преминам на кравјо, беше живо ненајадено а плус секој втор ден нова кутија отворав, затоа прашав по колку му давате кравјо, тие што се само на кравјо и една кашичка на ден
Зголемувај ги оброците доколку е гладно. Дај чајче, компотче, мислАм сепак дека е подовро решение од кравјо.
Mami bebeto mi e 2 nedeli i ima cufcina kako se spravuvate da mu gi izvadite ? Samoto nemozi :/ pumpica koristite ? Da zemam takva
Место да даваш кравјо, продолжи си со АД и давај оброци, веќе 5+ , таман за јадење е, моите на таа возраст јадеа овошна, зеленчукова и млечна каша, па и месо дури.
prvo prskas sprejce morski rastvor ili kapki fizioloski rastvor, potoa gi vadis so aspiratorce. Jas imam na isomar i sum epten zadovolna se vadi,ama moevo koga bese kolku tvoevo mu stavav samo kapki so aspiratorce ne vlecev epten deka malo bese. Stavi mu kapki fizioloski ili sprejce morski rastvor ke mu se odzatne.
Козјо млеко се дава после годинка, пред тоа не е добро за хемоглобиног. Кравјо млеко, па и тетрапак, омајгад ама не. Не осудувам, ама не би дала. Пре би дала уште еден оброк отколку кравјо. И на бубале идеага со месо на 5м е нонсенс ама би дала зеленчук.
Мами што да ставам на синко на главата што ги има тие лушпи..Ставав масло бекутан не помага пред некој ден у аптека ми дадоа едно друго ем скапо ем не гледам фајде и од него...Мн ги има страв ми е и некија рана да не му се појави..Совет..?
И мене исто ми се случува од време на време. Ми рекоа никако да не користам аспиратор, тој се користел само кога е болно бебето и кога доктор ќе препорача, ми рекоа на бањање ќе му излезат или евентуално со чепкалка за уши ако е површински да се фаќа, ако не да не се чепкаат. Нормално било за првите недели. Инаку мојот е 3 недели стар.
Девојки чај камилица или нане на бебе старо 3 недели смее ли за мешето да се дава? Или строго смее само Бекутан ?
нормално е,и ништо да не ставаш ќе поминат. Моето има многу коса и не можев ништо да ставам, сами му испаѓаа