Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lealealea

lealealea Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2013
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    267
    Mamicki koga pocnavte da davate Voda na bebinata?
    Vo nedela ke prajme 2 meseci A Voda uste nemam pocnato da davam

2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.675
    Допаѓања:
    141.059
    Na 6m. Pedijatarot mi rece deka 88% od mlekoto e voda i deka nema potreba. Za ad ne znam. Plus ne e zesko.

На wings му/ѝ се допаѓа ова.
  3. tanja manja

tanja manja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    1.518
    Da, aptamil preku sise i davam.
    Sega samo sto se vrakam od prv pregled na pedijatar. Samo 400gr e zdebelena a za 2 dena pravime mesec. Spored doktorkata min treba 600gr za eden mesec da ima plus od rodilnata kilaza. I objasniv kakov problem imam so gradite. Mi rece vo toj slucaj i ova e uspeh. Me stiskase za gradite i rece deka imam mastit. Da prodolzam da gi masiram pod tus so zeska voda a i bebe dodeka e na grada da ja masiram t.e stiskam gradata za da stimuliram da tece mleko. Ke prodolzam so eden obrok vo denot dohrana..
    Eve seuste ja osekam bolkata od stisokot na doktorkata. Patot do mleko za zal kaj nekoj e makotrpen no vredi... mora da se borime i izborime.

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. anastasija mitic

anastasija mitic Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    471
    Majki ne e za tuka muabetov ama daj kazete nekoj ubav tekst za na cestitka novogodisna za bebusko

5. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    смее и тоа и тоа?
    Смеам ли еспумисанот да го ставам во чајче а колиф да терам со лажичка?

6. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Da smee. Otkoga ni preporaca taka pedijatarot znacitelno mu se podobrija. Pobro dadi i espumisan so lazicka da bides sigurna deka se e ispieno plus i toj se vnesuva so obrok

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Zenicki druga maka imame malata gledam pocna da potkasluva i zatnata e malku stavam sprej za nos sto drugo mozam da dadam na 3 mes bebe.Site doma sme nastinati sigurno od nas potfati.

8. anastasija mitic

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    471
    Majki imame 4 n. Bebevo nojke ne mi spija kazete so da napram vejke puknav ludnica ke zavrsham..

9. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Мами еве веке 2 дена синко со рачињата некако цело време се чеша кај главчето челото..Неможе ни да спие се таму му се рацете..Дали е можно од струпките што ги има по главчето или нешто друго е..? Некоја мама ако имала сличен проблем нека пише.. :)

10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Можно е. А зашто дозволуваш да ги има?

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  11. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Што ли не пробав и сеуште си стојат..Пробав со масло и кога му се меки да ги лупам но му се вцрвенува

12. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Сменет му е биоритамот. Ноќ му е ден и обратно. Не му давај да спие мн преку ден, буди го и ќе ти спие навечер. Мене така ми успеа, ми се деси на почетокот кога беше некои 2 недели стар. :)
    @blessed.an да му ставаш ракавички? И да се исконсултираш со педијатар да видиш што ќе ти каже најубаво.

13. anastasija mitic

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    471
    Na pola sat stanuva :/ nagrada koga ke go stavam miren e a ne cica i samo se puli

14. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Прво што ми кажаа у болница беше да не го оставам да спие на града и да го чешкам кај устето да цица. Легни го до тебе на кревет, дај му цице, а ако не цица а сака да држи со устето дај му цуцла. Јас му купив на мојов, не ја сака многу, уште на сила давам од време на време па еве почна да ја прифаќа.
    Чим станува на пола саат не е дојаден. Гледај да се нацица и нека спие до тебе. Да не има грчеви? Од нив обично бараат цице да се смират, осеќаат топлина... Обавезно не му давај да спие преку ден поготово попладне за да ти спие навечер.

15. anastasija mitic

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    471
    Mu davam za grcevite prasace ..i so cuce probuvam .. saka samo vo relaksatkro da spija i do mene e...probav deneski koga spija toj spija .. i vrace so ke dremni navecer toa e nema sansi da go ostajs samo pa da spija.. lel veruvajmi mi se cini da sd frlam kd negde edna nedela ne sum spana .. mm ne pomaga najvazen e sono macno mu e .. jas deka naspana sama mozham

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  16. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Kako kolif so lazicka? Neli treba vo 15ml mleko da se stavat.jas se odmolzuvam pola saat pa mu stavam kapki pa mu davam da cica pa pak se odmolzuvam...maki ...ako ima drug nacin za davanje na kapkite pisuvaj

17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Јас срц и од доктор и од другиве мајки разбрав дека колиф се дава на лажичка, 4 капки колиф и неколку капки млеко, остави го да отстои 15-20 мин во лажичка па дај го. :)

@anastasija mitic пробај како ти кажав, ако не стрпи се уште малку, ќе помине и таа фаза, ќе поќне да сврзува и да спие навечер. Не се нервирај, пиши утре како сте.

На letters му/ѝ се допаѓа ова.
  18. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Моето бебе е 6 месеци и исто е на аптамил и месечно многу малку качува на килажа, зошто не знам и никој не знае да ми каже зошто... од 500 до 600 гр. качува месечно, а по мене тоа е малку. За големото исто немав млеко, но нему пред 11 год. тогаш давав NAN, тоа па ко будало качуваше по кило - кило и двеста месечно. Навистина не ми е јасно, дали е до млеково сега односно овој аптамилов направен по некоја си нова формула за да не се дебелеат многу децава или е до детето (не е изестливо што вели мајка ми) , не знам и никој не знае да ми каже....

На tanja manja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.869
    Допаѓања:
    203.011
    Дo дететo е. Дaли имa дуплирaнo рoдилнa тежинa? Акo е крвнaтa сликa вo ред, aкo е веселo и aктивнo немaш причина зa грижa.
    Инaку првите три месеци требa дa кaчувa дo кaј 800 г мaксимум (вo прoсек), пoсле пoмaлку, дo 500 г, не пoвеќе. Некoи вo дoлжинa oдaт пoвеќе.
    Инaку, мoјoт пoгoлем син не кaчувaше мнoгу нa килaжa дури ни вo првите три месеци, иaкo беше нa дoење плус aд млекo. И сегa е тaкoв нa пет и пoл гoдини немa ни 20кг, a јaде дoстa.

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    @anastasija mitic може да се грчеби да го мачат, можеби имате скок во развој, не значи дека бебето плаче само од глад. И ако бара да цица на 5 минути не е секогаш затоа што е гладно недојадено, едноставно бара топлина и сигурност. Ако маж ти несака навечер да те замени тогаш денски искористи го да го чува бебето ти легни малце и одмори. Фаза е ќе ви помине;)

Добредојде во клубот на неспани мајки:)

На anastasija mitic и LadyC им се допаѓа ова.