Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Pa mozebi toa si e normalno za nea. Redovni kontroli na pedijatar nemate mesecov?

На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Контрола тек на еден месец кога ќе направи имаме. Можеби е нормално, не знам, ќе видиме, ако знае некоја поискусна нека ме поучи.

3. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    На почеток течна кака е во.ред и жолта.

На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    И ние имаме месец дена и сме со жолта и течна кака... и те како се слуша кога кака, како бомби да фрла...
    Ни кажаа дека е нормално на почеток :)

На muchacha_a, kikin и jovana03 им се допаѓа ова.
  5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Од кога ги ставате малите во релаксатор?

6. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Od 3 nedeli mislam, togas go kupivme. Mislam deka moze i porano

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    I nie denes zedovme relaksator ama ne sum ja stavila. Ke moram prvo na pedijatar da prasam iako mislenjata se sprotivstaveni megu niv vo odnos na relaksator i transporter

8. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Мајкички само да ве поздравам...Убава вечер и гушкање со бебенцињата

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anastasija mitic

anastasija mitic Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    471
    Mami kazete dieta nekoja za mene mn kila imam otfazla :/ dojam i dohrana mu davam na bebuso na 28 tocno 1 m od ko se porodif carski

10. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Nema dieta dodeka se doi. Bebeto se hrani od tebe preku mlekoto. Ke mu ja mislis posle ima vreme

На wings и TheSecret им се допаѓа ова.
  11. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Ја вода само пиев и благо јадев со првото кога се породив па уште и трудна останав одма и ништо не јадев а млеко имав за извоз. Не е потребна храна за да имаш млеко, потребни се течности, многу течности најдобро вода и чај за доилки. Кога пиеш толку вода (мин 3л) се губи осетот за глад и нема потреба од многу храна;)

Едит: УН диетата ја имаат држено мајки за време на доење.

На LadyC и tanja manja им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.676
    Допаѓања:
    141.085
    Доењето троши 500 калирии на ден. Пробај да доиш а да не даваш ад со тоа што ке пиеш чаеви течности ама и ќе јадеш. Не очекувај за 1месец да ослабеш. Ама со доењето се слабее.

13. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Не мислиш добро.
    Многу е мало за во релаксатор.
    Таму негде после 4-5 м.
    П.С.Да не мислите во транспортер?Таму може,но не е препорачливо повеќе од 10-15 мин.Всушност,и самиот збор си кажува,служи за транспортирање.Пример,за до лекар,до одредена дестинација при транспорт со возило...

14. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    Ne. Vo transporter dva saata maksimum moze da sedi. Na pr ako odis na.ppdolgo patuvanje posle dva saata pravis pauza 15-20 min go vadis od transporter pa prodolzuvas. Polozbata vo transporterot e kako polozbata vo matkata i na bebeto mu e udobno iako nas ne ni izgleda taka. A za relaksator kolku sakas mozes da go koristis i od koga sakas. Nie od prv den go koristime epten saka kpga e vo nego. Koga bese pomal si spiese preku den vo relaksatorot. Sega mu se interesni igrackite sto mu visat. Jas od koga si dojdovme od bolnica go staviv vo relaksatorot pa na dva meseci veke i sam si ja drzese glavata i se a eve sega na cetiri se diga da sedi ama ne mu davam ortopedot prvo da kaze.
    Inace od koga mami pocnavte da gi sednuvate bebinjata?

На LadyC, alisijad и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  15. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Хмм..негде прочитав од 3 недели , негде од почеток, негде од 2-3месеци. Ние на 3 недели го ставивме.
    За транспортерот, ние и така го шетаме цело време на количка, само што јас на почетокот се потресував повеќе од саат ипол-два на дневно ниво да не седи.
    Кога отидовме на ортопед на 2 месеци,прашав за двеве направи, а Видоевски кој важи за еден од најврвни кај нас, ми рече дека временски може да седи 25/8. Не сметало воопшто дури и за седење дома ми кажа во транспортер може да си поминува време зошто во таа положба од 45 степени ем гледаат убаво околу себе ем добра им е положбата.
    А повеќето релаксатори се до 9 кг, ако се употребуваат од 5 мес, многу кратко би се користеле така, на самите пишува 0+
    Меѓутоа,нормално секој си знае за своето дете што сака/не сака да прави

На LadyC, wannaBeMomma и TheSecret им се допаѓа ова.
  16. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    Денес кога се разбудив на главчето имаше црвенило, што може да биде? Денес недела, утре ќе отидам на педијатар ама до тогаш ако можам нешто на направам/намачкам?

Прикачени фајлови:

17. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @K.Mari4ka. Исто сме и ние..Зедов од аптека масло некое грчко специјално било за струпкиве но не видов подобро но имаше мн жени кои беа задоволни..Откако ке го намачкаш да отстои некое време па потоа со чешелче нежно само ке поминуваш ке си земеш од аптека може кај вас ке има подобрение.Туку мајки јас сакав да прашам синко вчера го носев на педијатар му дадоа алмацин и линекс и инхалации да правам..Но вчера не кашлаше толку денес многу почесто и полошо кашла нормално е или не..Дали да го носам пак..? И антибиотик ме интересира колку време може да се дава..?

18. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    vo transporter ne poveke od 3 casa dnevno ova mi go kazaa ortopedot, pedijatarot pa duri i prodavackata koga kupuvavme . Vo relaksator go stavav uste nemase ni 40 dena,, si lezi vo nego nema nisto tuka neudobno. A transporetor e ista polozba kako vo matkata kako sto veke kazaa.

На LadyC и kikin им се допаѓа ова.
  19. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    9.418
    IMG_20161225_110401.jpg Majki alergija li e ova? Mozno li e od hipoalergeno ad da se isfrla? Mu staviv vo kasata edna dozerka, jabolko i morkov i edna dozerka hipp ha. Ne e od jabolkoto i morkovot zos pred toa imavme jadeno cisti i nemase nisto. A i pred nekoj mesec mi se isfrla od aptamil ama obicen pa zatoa sega ni dadoa hipoalergeno.
    I da kazam imame atopicen dermatit ama stisen e sega ova vcera vecer koga go banjav go nemase.

20. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.882
    Допаѓања:
    34.273
    беба закачи вирус 5+м сме црвено грлце и тт нема спуштено на плуќа на брзапомош ништо др не ни кажаа само да даваме парацитамол. Нешто природно за да не качува тт и грлцето како да ни помине побрзо.