Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Saraa

Saraa Популарен член

Majki ima li nekoja sto davala cajce na bebe, kombinacija od anason, kamilica I matocina na bekutan, iskustvo..

LadyC likes this.
  2. kalinaka

kalinaka Популарен член

Нас ортопедот ни рече дека нема потреба од вежби, дека се си е во ред и дека бебето уствари само си вежба додека претка со ноџињата.

majdaa likes this.
  3. LadyC

LadyC Форумски идол

Јас од 2ра недела. Секој ден редовно 2 пати по 50мл,ем го протерува, ем го топли и не му го ускратувам и иако педијатри ми рекле дека нема потреба од чај. :)

4. ^angel^

^angel^ Популарен член

Јас еве 2 сме до сега не го ставав ама си го држи главчето, барем кога ќе го кренам во раце исправен да гледа преку рамо, не ја потпира главата ич,цело време му е исправена и се ѕвери. Ама мислам дека со лежење на меше и други мускули се активираат.

5. alisijad

alisijad Популарен член

od pocetok ne se dava kamilica malce pokasno a za matocinata pa ic ne znam dali moze , od pocetok moze anason,kim i komoraca. Bekutan ti e poln sekeri nekolku pati imam kazano na temava, zemi si na hipp ili humana bez seker. Jas mu davam na hipp od anason kim i komoraca, a ima i samo od komoraca vo kesicki e.

6. Mama25

Mama25 Популарен член

Јас на двајцата им давав чај од анасон. Неколку зрнца се доволни.Во секоја билна аптека има рефус на мерење, најисплатливо и најбезбедно а доста помага. Инстант чај не сум давала никогаш.

џунџуле and Lolipop23 like this.
  7. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Мајки бебчо мн ми повраќа,еднаш млеко како што го испие такво а после и онакво како преварено,бели парталчиња знаете какво мислам,и ако верувате од сабајле е будно не се предава не заспива,а еве 4та недела тераме.... Нормално ли е вака?!

8. LadyC

LadyC Форумски идол

Мојов нема цицање да не поврати или бљуцне. Тоа ко парталчиња мислам дека е она убавото млеко од тебе што го цица... :)
    Нормално е. Исфрла вишок не се секирај.
    А за спиење тек после 40 дена ми кажаа дека фаќаат ред. Ќе издржиме мајка, и јас сум со тебе блиску со бебушко. :)

muchacha_a likes this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Нормално е. После секој подој исправај го да ждригне ако може. И без многу меткање во раце и стискање на стомакот после доење. Вишокот е она што го враќа назад, а веќе сварено млеко е она како парталчиња. Ако не повраќа во големи млазови, во ред е.

muchacha_a likes this.
  10. ^angel^

^angel^ Популарен член

Како да му вадам клинови на бебуш? Со масажа се појавија ама не паѓаат уште

11. majdaa

majdaa Истакнат член

За ова чудо со мој очи не сум видела а имам многу слушано. Моја братучетка има вадено така со масажа ама додека го масирале бебушот млеко кравјо ја мачкале колку е точно незнам бидејки не сум видела со свој очи.

12. Saraa

Saraa Популарен член

Rabotata e sto ne saka da pie domasen, pa za da se napie malku deka mi e kako nastinata da probam so bekutan, em da sestopli malku em da go prifati siseto, deka I sise odbiva. Znam deka bekutanot e so seker amatoa e.... koga si ima maka covek se ke proba, inaku 3+ sme

13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Kako be da mu gi vadis? Kako toa izgleda?

Ja znam se bae za klinovi a gledanje masazi prv pat slusam
    Daj i slika

14. apple12

apple12 Популарен член

Бевме на доктор, докторката вика инфекција на кожата, покрај лицето почна и надоле да се исфрла по раменцата, има безбојни бибулички и на повеќе места како акни полни со гној...
    До петок да го бањаме со хиперманган ако не помине антибиотик... аууу ми се стемни.
    Има ли мајки некој искуство со таква "инфекција"?
    И колку да ставам од хиперманганот, докторката рече едно зрно, но ова е ко прашок што го земавме?

Ако не помине одам на второ мислење, не давам одма антибиотик :(

Last edited: Dec 26, 2016
  15. ^angel^

^angel^ Популарен член

Не да му ги вадам буквално сами да му паднат треба со масажата ама незнам дали треба со крема или така со гола рака... Зар никој немал вакво искуство? Знам машките дека ги имаат и за помирно да спие се масира, така ми кажале.
    Ај кога ќе стане ќе сликам,неколку темни влакненца се а се гледаат како точкички во кожата.

16. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Bas me interesira sto e toa prvpat slusam. I nie sme malce vlaknesti ama toa nasledno ni e od tato :)

irenadaniel and ruruk like this.
  17. ^angel^

^angel^ Популарен член

И ја се чудев кога ми збореше свеки ама еве на едно место на грбчето го триеше и се појавија, тоа се влакненца ама поразлични, моево е светло смеѓо има светли влакна а овие се темни, црни и се уверив дека постоеле. Иначе ги боцка грбчето кога лежат ако не се извадат. Кај нас сега дури се појавија а од кога се роди го масираше свекрвами немаше.

18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Tie se takanareceni bocki sto gi opisuvas, se dobivale od cuvanje na zivotni doma ili nekoj so cuva pa se mota okolu deteto (bajacka me nauci ova) samo bajackite masoraat so ad ili majcino mleko i doma se vadat so prsti topcinjata so ke se napraat se dodeka ne se praat veke, sama ne mozes.
    Klinovi se baat i se "maski" grcevi vo stomaceto.

Lele sram me vadi so volku znam, ama makata na sve ke te natera...

irenadaniel and TutiFuti like this.
  19. alisijad

alisijad Популарен член

ama zasto da ne mu dades cajce na hipp ili humana? tie ne se domasni i se mnoguu vkusni :) mozes mnogu poubavo cajce da mu dades nego li bekutanot..ti si znaes sepak...

20. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

ние сме со сирупче амоксицилин поради црвеното грлце лелеле веќе не знам што да правам јас и мм исти сме грло нос хаос што вирус ќе беше.