Вака нашата матична Д-р Јадранка од Млин Балкан ни рече дека пожелно е пред примање на вакцината да се направи крвна слика за ако има некој проблем да не се прима вакцини, ако детето носи вирусче или има намалени вредности за да се спречи реакција или пострашно нешто при примање на вакцина бидејки ако има некаков проблем бебето не треба да прима вакцина. Ама како што објаснив јас и погоре и во темата за вакцините и ракциите ние си имавме работа со идиот педијатар на вакцини па и покрај тоа што хемоглобинот ни беше 9.9 што според нашата педијатарка а и докторот од Систина не е страшно ништо оваа дозволи да не вакцинираат и плус ни даде насока строго витамин ц со легофер како и одење на планина (водно или матка -што е кобно во ова променливо време за кревкиот имунитет на бебиња со 2 месеци ) За витаминот ц ни објаснија дека има јачина да го ретардира желудникот бидејки нивното стомаче сеуште ја нема онаа стомачна желудочна киселина и може да предизвика уништување на стомачните влакненца, (така да докториве ни рекоа витамин ц после 6 месец, и други препарати исто така, а ако е во нужно зло тогаш тоа се прави под строг надзор на доктори на клиника , како ни објаснија така пренесувам ) Што се однесува за крвната слика јас лично препорачувам да се прави крвна слика , не е страшно боцкаат во прсте , и не боли......што е сигурно сигурно си е затоа што само крвната слика може да даде точни информации за напредокот и здравјето на нашите бебушки а не кошта ништо. ... поздравче Ние сме релативно подобри ...само уште повраќаме , незначително ама повраќаме .....
Ајде да бидете добри инаку јас пред секоја ваkцина и праам крвна слика од истите причини кои ги наброја ама за носење ја изнесувам уште од декември од полни 40 дена ,не дека често ја изнесував еднаш неделно најмалку надвор и секојден по 5 мин на тераса и сеа за сеа има екстра имунитет како што не цица од 32-33 ден пу пу да не ја урочам не велам дека е до искачањето ама за мене мн покобно беше да се седи дома затворен во ТОПОЛ воздух на тоа зимно време каде лесно се размножуваат бактерии вируси покрај гостите е сеа малку во април ќе припазиме заради полените ама дозирано ќе одиме на планина Лолитка и кај нас е таков обичајот со златото ама јас бидејќи секој ден зиркам не брцкам сеуште изгледа јас ќе го купувам
Што се однесува до искачањето ќе се надоврзам дека и ние не сме биле и не сме затворени дома ама до 40 дена искачавме само на тераса и тоа по два три пати на ден по 5 минути , (значи дневно 15 минути и тоа секој ден, а со искачање почнавме после 40 дена ама не практикуваме многу често , затоа што сега времево е променливо и што знаеш, се може да се случи, што се однесува до советот да се оди на водно или матка, искрено ќе кажам дека добар совет добивме во погрешно време, бидејки на водно како и на матка дува и тоа страшно многу , заради променливото време , па не е пожелно мали бебиња да се носат надвор кога дува ветер, може да ги подуе и да направи пострашни последици , се препорачува во овој период поретко излегување надвор и поможност ако веќе се излегува тоа да биде кратко и тоа детето да биде добро облечено. А вируси носат сите, прво мажите наши што одат на работа може да бидат потенцијални носители на вируси , се мешаат со луѓе ,па што викаш и гостите што доаѓаат, ама неможеме да ги чуваме под стаклено ѕвоно , ама бар од она што може да се заштитат да ги заштитиме .........колку што можеме..... п.с... за сите мамички правите крвни слики ....најдобар показател е за било што ...... до 1година за бебенцињата наши е бесплатно , а крв земаат од прсте..... не е страшно , а ќе си бидеме мирни ........и ние и нашите бебушки..... поздравчеееееее
Не е поврзано со тоа погоре,ама веќе паника ме фаќа па морам да напишам и да прашам... имено син ми се загледува горе на таванот дури и не трепнува, и ја врти главата како боже мој да има нешто горе што му го одзема вниманието и се растревожува во тој момент, па плаче дури и зајдува од плачење, може ли да ми помогнете да ми кажете мислење што би можело да биде го заприметувам ова веќе една недела и веќе се паничам и тоа многу ...дури ме фаќа страв што може да биде .
И мојот син гледам овие неколку дена си гледа горе во таванот и се смее како нешто да има таму горе и му прави смешки, чудно баш, ама не мислам јас дека е нешто опасно, си се врти и на други страни , лево , десно, нормално е јас мислам, сите тие работи кои ги прават на таа возраст бебињата
хехех мамички и синко мој е ист како вашите а тука се некаде со староста, значи е нормално е мене сега нешто др ме интересира,веке неколку дена бебушко ги става рачињата во уста и тоа нервозно ги лапа, а исто и кога пиеме со шише цуцлата си ја врти низ уста, а пак за лажалката да не правиме муабет цело време ни е во уста... а се нормално си јадиме, пиеме, какаме
А мене пак ме интересира друго нешто, цуцлите лажалки на коку време ги мењате? Син ми првиот месец ич не сакаше цуцла, е откако наполни 1 месец тогаш ја засака и веќе емсец дена ја користиме нон стоп, многу ја засак без неа не заспива силиконска е иначе. И исто цуцлите на шишињата се мењаат ли и на колку време? Јас прво користев шише на медела, после 3 недели се префрлив на чико стаклено шише и сеуште сме со енго па си велам може ќе треба да ја сменам цуцлата, не гледам дека е оштетена или пожолтена ма сепак си велам може треба да се мења без разлика дали е оштетена или не Совет?
Немој после да читаме дека свеки не ги чува внуците кога ништо не може да и се скрие. Мала шала. Мојата жива се потресе зошто првото запче го видовме со мм кога бевме на одмор (дозна тек кога се вративме) и ништо од златото Кај нас адетот е да запчето се допре со некој златен предмет
ние користиме каучукови цуцли и тие со тек на време се изобличуваат и стануваат меки па ги менувам на еден месец некаде, а со силиконски ич не пие , тие знам дека се подолготрајни инаку првата цуцла лажалка ја сменавме на 6 недели, и сега уште ја користиме истата
здраво.незнам каде да напишам прашањево,бидеќи ние имаме 7 и пол месеци,а на темата совети,искуства од мајки за бебиња од 6 месеци па нагоре никој не коментира сите овде се но нема врска. моето прашање е дали е нормално бебе од 7 и пол месеци да спие 3-4 пати во денот по 1 саат.и кога беше помалечок и сега исто ми спие денски повеќе од 2 часа неможи да достои,ако не го легнам го терам да поседи уште 1 саат неможи се расплакува,три очиња не седи мирен.дали е нормално.а навечер си спие не ми прај проблем и се разбудува во 6 часот наутро.колку оброци треба да има.и колку мл млеко треба да пие во текот на денот,колку мл вода или сокче или чајче нешто???ако има некоја мајка нека пиши.поззз
zdr mamickimoeto soncule denes samo so napolni 3 mesici dali e rano za nekakva ishrana bidejci vaka se si e ok samo na majcino mleko si e kilaza si ima dovolno so mislite vie da i dam neso
po moe ako si napreduva kako sto treba,pocekaj do 4 mesec pa togas pocni da mu davas po nekoja kasicka.jas taka naprajv koga napolni 4meseci pocnav da mu davam kasicki kupecki.cicaj si go uste malce pozzz
Сите мајки се радуваат децата да им спијат, ти обратно. Доколку ти спие навечер не му се секирај, греота е да не го оставаш бебенцето да си спие, тоа треба да расте. Поздрав! Ако имаш доволно млеко и ако си напредува тогаш ти е рано за каши и сокчиња. Гледај да ти биде на интензивно доење барем до 6 месеци. Поздрав!
Ако ти спие преку ноќ убаво , може такво си е детето му треба повеќе сон. Млеко дај му да пие колку сака , ние сме 6 месеци пиеме по 180мл, ама се зависи од детето , исто и за вода, сокче и чајче понудувај му од се бидејќи треба да внесува и други течности освен млеко . Па нека пие колку му се пие .
Moeto bebule e skoro 9 meseci isto kako vaseto e spanko golem, 2 saati buden, pa mora da pospie barem 40 min. Spie 3-4 pati dnevno I navecer legnuva vo 22casot. Se budi 2 pati ednas vo 01 I vo 04 casot za doenje I potoa vo 07c. Ako mu se spie neka spie, nemaj gajle, bas mozes I ti vo toa vreme da se idmoris ili da si zavrsis nekoja rabota....barem jas taka pravam. Edinstveno mi preci sto kako tajmer e I moram otprilika vo tocno opredeleno vreme da go zaspijam I taka me koci vo odnos na podolgi prosetki ili sedenki so gosti. Ako ne go zaspijam na vreme se razlosuva I mnogu nervozno zaspivame. Vo odnos na ishranata do sega bi trebalo da imate 3 cvrsti obroci vovedeno-ovosna kasicka, zelencukova I mlecna navecer, a tecnosti kolku sala tolku, obicno posle obrok. Ako e na AD. mleko dnevo treba da pie okolu 500 ml. izmegju cvrstite obroci I pred zaspivanje ili pak ako porano zaspiva moze I samo mlecnata kasicka da mu e dovolna do utredenta da go drzi. Na taa vozrast' pa se do den denes sin mi vecera mlecna kasa okolu 20casot, pa okolu 22casot cica I zaspiva.Ako ne cicna barem malku nema sansi da zaspie.
здр мамицки како со казав вцера дусицето ми има 3 месеци ама забораив да прасам во околу 2 недели мн ми спие во ноцта се буди само 2 пати и сабајле околу 7 и цица па пак ми заспива и си спие до кај 10 а исто и преку ден си е инаку само на мајцино млеко си цица
Девојки ај ве молам за мала помош... Вака, јас веќе 10 години имам проблеми со тироидната жлезда, имам хипотироза и пијам Еутирокс од 25 мг. Исто си ги пиев и додека бев бремена. Е сега дилемата ми е дали кога бебињата се раѓаат на клиника им ја испитуваат тироидната жлезда или не? Некаде по форумов прочитав дека уште во болница тоа им се испитува, но во картонот (тој розевиот од болница) никаде не прочитав дека е такво нешто направено. Може ли некој да ме упати и дали јас сега можам со упут од педијатар да одам да му ја проверам состојбата на детево, зашто сум многу исплашена. Денеска гледав на српска телевозија емисија ,,Време е за бебе,, и таму кога ќе се роди бебето одма го проверуваат но незнам дали е така и кај нас. Инаку моето бебче има 2 месеци...Фала ви однапред за одговорите.
Доколку е весело, си јаде и не е кенкаво, нема што да те загрижува. Бебињата во тој период треба да спијат (ноќно + денско спиење) околу 15 часа, од кои 8 часа навечер, може и помалку што е случај со повеќето бебиња, а во нив спаѓа и моето.