Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Јас неможам да ги јадам па си ги варев..Ке си свариш компот и ке си го пиеш мене многу ми помогнаа наредниот ден одма се искака синко а не беше какал околу 10 дена..Но можеш и така да ги јадеш мислам битно да внесеш црни сливи

2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.370
    E Bas sabajle ke zemam fala ti. Samo kazi mi te molam kako da napravam kompot samo da gi svaram vo voda li nisto drugo ne treba da se dodava ?

3. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Епа зависи колку количински ке си вариш..Јас околку кило варев во тенџере ке си ги ставев сливите вода и еден филџан за кафе шекер и добар ми беше..:)

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.370
    Fala majka na sovet bas ke probam daj boze da deluva i kaj nas. Inace sega mi tekna deka imam domasen mermelad od modri slivi pa ke prikasnam i toa :D

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Дај му на бебушот кашичка од суви сливи. Свари ги испасирај или блендирај. Јас на синко му направив така за неколку часа лом се направи искакан беше до гуша буквално никогаш толку обилно се немаше искакано.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  6. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @Верче4 секако да може да му даде...Незнаев колкаво и е бебчево и дали му дава затоа и реков дека може и преку нејзе.

На TheSecret и Верче4 им се допаѓа ова.
  7. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.370
    4+ sme nemame uste probano slivi. Jas ke jadam utre pa ke vidime

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Да може и така. Знам дека имаше пишано дека пробуваат вкусови па затоа и пишав за сливата дека е во првите намирници.

На blessed.an и TheSecret им се допаѓа ова.
  9. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Тој скок во развој на 3месеци се рачуна после два полни наредните недели или на три полни месеци? Да знам колку сме блиску до тоа

10. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Иста приказна и кај нас, ако јаде на та страна повеќе си се навикнува. Јас сега го вртам да јаде на другата да се одвикне

А за навлажнувач, земавме од горење еден пред две недели ама малце безвезе е за полнење све вода ми капе има чуден принцип на полнење.

Произволно вашите бебенца на два три месеци по колку пијат ад?
    Синко прееска ми побара и испи 200мл а два месеци сме,не поврати бишак и ми спиеше пет саати до сега. Јас од една страна сум среќна што толку долго спие ама од друга ми е страв да не е премногу тоа за два месеци.

11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Ние сме 6+ недели стари и хаос ми настана откако поминаа 40 дена. Наместо ред некој да се фати, еве ме 3та вечер не спијам... Знам дека е скок во развој, го осетивме и тој на 3 недели, само се прашувам има ли крај зашто од 40 дена навака ко ново бебе да имам. Цело време е нервозен, не спие повеќе од пол саат, плаче и на цице, а претходно ќе го надоев и си спиеше по 3-4 саати.
    Ќе помине ли ова и ќе се врати ли ко што беше?
    Колку време траат обично скоковите?
    Цркнав за сон, никаква помош немам од страна.

12. sunrise_123

sunrise_123 Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    2.791
    @LadyC кај нас грчевите беа најинтензивни баш околу 40 дена и токму така реагираше со неспиење, беше нервозна и многу плачлива. Да не случајно и кај вас станува збор за поинтензивни грчеви?! Јас давав и капки, ама баш тој период многу не ни помогнаа. Доколку не си дала до сега, пробај и со чајче за грчеви.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    Што се не давав, чај давам обавезно, а капки не му помагаат. :(
    Не знам што да кажам, ама уште од 2ра недела има грчеви, ама терал по 4 саати... Не знам како да му помогнам...

На sunrise_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sunrise_123

Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    2.791
    @LadyC Јас исто така многу внимавав и на исхраната но и тоа не е лек, грчевите си беа присутни и интензивни за жал. Нема друго што да се прави, освен да се наоружаш со многу трпение, да се трудиш да бидеш што помалку нервозна, иако знам тешко е без помош ама ќе пројде некое време и ќе се среди.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.247
    Допаѓања:
    148.707
    а до кога имавте грчеви? Да знам отприлика, мада матичниот ми кажа некаде до 2 ипол месеци дека траеле... Нека е бебето ок, јас ќе издржам, нели, све за љубав. :D

На sunrise_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sunrise_123

Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    2.791
    :|
    Па тука некаде и ние, ќе приметиш ќе почнат да се намалуваат постепено после вториот месец, па ќе си се смири бебуш се додека не почнат проблемите со вадење на заби. После пак се од ново:| Ама ај здравје, за едно 5 години од сега ќе можеме да се наспиеме ко луѓе:D

На LadyC, kikin и muchacha_a им се допаѓа ова.
  17. Lepaaa

Lepaaa Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    8.098
    Бебе е 6 недели. Какво чајче да му давам? Некое на Хип има за олку мало бебенце?
    Престанав да го дојам зошто пијам многу антибиотици, па знам дека кога е нон стоп на ад треба да пие повеќе течности.

18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Jas.mu davam bekutan. Nekoi vikaat bil.so.sekeri ne znam.kakvo, ama.mene mi go smiruva bebo. Probaj od hipp :)

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.826
    Допаѓања:
    202.843
    Има, од коморач во филтер ќесички, а има и инстант, од коморач, ким и маточина мислам дека е. Не се благи како бекутанот. Ако чајот смирува, со или без шеќер ќе го има истиот ефект, а подобро е без шеќер во секој случај.

На Lepaaa, LadyC и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Мамички две прашања имам, првото можеби е смешно, но сепак решив да прашам. :tmi:
    Што направивте со папочето кога падна. Некои велат се чувало, ама ме интересира зошто, има ли некое значење??? Нас ни падна пред некој ден, па ете така стои, не знам дали да го фрлам или да го зачувам... :?:

Друго, кога ги однесовте бебушите за прв пат на педијатар? Јас уште го немам однесено синко, 16 дена имаме, кога се јавив на докторката ми рече не ти препорачувам да го носиш зашто полно е болни, грипосани, ризично е за новороденче. Женава работи и како општ матичен, значи одат и возрасни луѓе кај неа, и како педијатар, а меѓудругото и единствен педијатар е во градот. Сега не знам што да правам, да го носам или не, сакам да го види педијатар, дали напредува добро, да му го види папочето и сл, а од друга страна не ми се ризикува. :doh: